Share |

Máma Bubo vydala svou Planetu Haj na 2LP, křest se povedl

foto autor

Stroj času v klubu Kaštan ve středu zakotvil v roce 1985 na Planetě Haj. Právě tehdy vznikla stejnojmenná nahrávka Mámy Bubo. Kapely, která v těch časech obohatila tehdy populární novou vlnu o prvky dalších žánrů. Jako jedna z prvních třeba vnesla do domácího bigbítu minimalismus. 
 
Nejen to jí tehdy přineslo relativně slušnou odezvu poučeného posluchačstva, náklonností k ní se dokonce svého času netajil ani sám zvěčnělý prezident Václav Havel. Ale to už je fakt dost dávno. Cestu do břevnovského sálku si teď našlo jenom pár lidí, vesměs kamarádů muzikantů, takže koncert trochu působil dojmem rodinného večírku.
 
Za námahu ovšem byli patřičně odměněni – čekal je nářez vesmírných písniček, z nichž většinu naživo nikdo nemohl slyšet skoro dvacet let. "Naposledy jsme je hráli, když jsme je křtili na cédéčku," zalovil hluboko v paměti Karel Babuljak, jejich autor. 
 
Planetu Haj kapela původně vydala svépomocí na pouhé kazetě jako demo, jak už to v těch dobách chodilo. Na CD vyšla až v roce 2000. A teď si ji poprvé můžete pořídit na 2LP. "Navíc je tam ještě skladba New Age in Prague, kterou jsme na cédéčko nemohli zařadit, protože to je limitovaný osmdesáti minutami. Ale tady se to vešlo," pochvaloval si Karel.
 
Základ kapely – klávesistu Babuljaka, kytaristu Jiřího Charypara a baskytaristu a showmana Vlastislava Matouška – doplnili mladší kolegové. Původní bubeník Zdeněk Duroň a trumpetista Jan Máša, kteří s ústředním triem písničky v minulém tisíciletí nahráli, usedli aspoň v nepočetném publiku. 
 
"A to je náš společnej obřad. Haj, aj aj haj. Na týhle planetě jseš izolovanej...," znělo do temné břevnovské podzimní noci.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.