Share |

Magický Činoherní klub slaví padesátiny. Na ČT art.

foto: PR

Česká televize zahajuje tematické vysílání, ve kterém provede diváky padesátou sezónou Činoherního klubu. Série pořadů k výročí jednoho z nejvýznamnějších divadel zahrnuje záznamy slavných her i poslední nedokončený film uznávaného režiséra Jiřího Krejčíka. Na podzim se diváci mohou těšit na nový dokumentární seriál Magický Činoherní klub režiséra Josefa Abrháma.
 
Nový dokumentární cyklus Magický Činoherní klub v režii Josefa Abraháma uvede Česká televize na podzim tohoto roku. V šesti dílech cyklus zmapuje vznikající divadlo, jako prostor, ve kterém už od druhé poloviny šedesátých let šlo o programovou hereckou dramaturgii, kdy není herce jen „používáno“ v rámci autorského či režisérského myšlení, ale počítá se s ním jako s rovnocenným partnerem. Diváci budou mít poprvé možnost projít napříč historií přední pražské divadelní scény a zkoumat tvůrčí záměry se zakladateli Ladislavem Smočkem, Jaroslavem Vostrým a Janem Kačerem a vidět jedinečné záběry i s již nežijícími herci.
 
Oslavám padesáti let vzniku Činoherního klubu, který se zformoval v roce 1965 při premiéře divadelní hry Piknik v režii Ladislava Smočka, se ale Česká televize věnuje v průběhu celého letošního roku. Na tuto středu je připravena premiéra dokumentu uznávaného českého režiséra a scenáristy Jiřího Krejčíka. Unikátní výpověď o herci Vladimíru Pucholtovi, který byl objevem českého filmu první poloviny 60. let, však Krejčík nestihl dokončit. Dokument v podobě, jak jej zanechal, tedy bez hudebního aranžmá, nabídne ČT art od 20:20 hodin.
 
Slavné pražské divadlo vstoupí do jubilejní padesáté sezóny v pátek 27. února. V den výročí budou osobnosti Činoherního klubu hosty vybraných pořadů České televize. Sobotní večerní program na ČT art pak připomene historii divadla dokumentem Činoherní klub Praha a následně odvysílá i jedno z jeho nejslavnějších přestavení, komedii Tři v tom. V únoru na ČT art nebudou chybět ani záznamy her Hráči a Návrat do pouště, a také portrét Ladislava Smočka či dokument o minulosti divadla z roku 2000.
 
Hostitelem oslav půlstoletí Činoherního klubu bude výhradně kulturní program ČT art. Tomu pak na oplátku věnuje Činoherní klub k jeho dvouletému výročí vysílání, datujícímu se k 1. září, přímý přenos dnes již kultovní hry Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.