Share |

Má americká krása Veroniky Bednářové v září vychází jako audiokniha

Reportáže Veroniky Bednářové, jediné české novinářky, která zažila zkázu newyorských Dvojčat přímo na místě, čte Bára Hrzánová
foto: Tebenas

Symbolicky v předvečer 15. výročí teroristických útoků na New York a Washington z 11. září 2001 nakladatelství Tebenas vydává pozoruhodnou audioknihu Má americká krása. Reportáže respektované české novinářky a reportérky Reflexu Veroniky Bednářové v režii Hany Kofránkové načetla herečka Barbora Hrzánová.
 
Kniha Má americká krása poprvé vyšla v roce 2006 a vzbudila mimořádný zájem čtenářů. Oproti tištěné verzi je audiokniha bohatší o novou kapitolu z června roku 2016, nazvanou „15 let poté“, kterou exkluzivně pro audioknihu namluvila Veronika Bednářová. Dalším bonusem je předmluva ke knize, rovněž v podání autora – režiséra Jana Hřebejka. Intenzivní zážitek „z četby“ umocňuje osobitá interpretace Barbory Hrzánové.
 
Veronika Bednářová se americké problematice na stránkách Reflexu věnovala systematicky a její reportáže měly vždycky velký ohlas – ať už šlo o přímé svědectví útoků na WTC, postřehy ze zákulisí amerických médií anebo o „naučné procházky“ po Broadwayi či Hollywood Boulevardu. Má americká krása provází posluchače ikonickými místy USA a s porozuměním odhaluje tamní fenomény, které evropské publikum leckdy vnímá zkresleně. Zároveň se snaží zachytit proměny, jimiž Spojené státy v 21. století prošly.
 
Tyto reportáže mají jedno společné. Až na výjimky je nikdo nechtěl. Psala jsem je z vnitřní potřeby především v New Yorku, když se něco dělo. Díky tomu v nich snad mimoděk probleskuje každodenní hektický, divoký, ale pro mě fascinující americký životní styl. Proto jsem knihu nazvala Má americká krása,“ upřesňuje Veronika Bednářová a dodává: „Jsem šťastná, že audiokniha načtená Bárou Hrzánovou vychází právě k 15. výročí pádu newyorských Dvojčat, a zároveň nešťastná, že je kvůli současným teroristickým útokům pořád tak aktuální.“
 
O autorce:
Veronika Bednářová vystudovala divadelní vědu na FF UK v Praze a umělecký management na americké New York University v New Yorku. S časopisem Reflex spolupracuje od roku 1996, od roku 2001 je zde zaměstnaná jako reportérka, od roku 2015 vede v rámci Reflexu dvouměsíčník Excellent. Každoročně je také šéfredaktorkou česko-anglického Festivalového deníku na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, na pražské pobočce New York University přednáší umění reportáže (Travel Writing), pravidelně moderuje akce mezinárodního mentoringového programu pro ženy Odyssey.
 
Veronika Bednářová: Má americká krása
Čte: Barbora Hrzánová
Hudba: Raven
Režie: Hana Kofránková
Celkový čas: 7 hodin 50 minut délka
Doporučená cena 299,- Kč.
Audioknihu vydává Tebenas.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.