Share |

Luxus biokosmetiky: Rituály z Chateau Mcely

foto Chateau Mcely

Milovníci bio kosmetiky zajásají. Majitelka hotelového zámečku Chateau Mcely Inez Cusumano se potom, co úspěšně vede hotel, jež u nás bezpochyby patří mezi skvosty, rozhodla, že alchymistické a bylinkářské dědictví tohoto místa s léčivou energií rozšíří ještě dál. Vytvořila řadu ručně míchaných, čistě bylinných kosmetických elixírů s názvem Mcely Bouquet. Malé účinné a krásné rituály si s těmito malými zázraky můžete provádět i doma. Na podrobnosti jsme se zeptali přímo majitelky.
Inez, jak vás napadla myšlenka, že vytvoříte vlastní řadu kosmetiky?
Pro klienty rozširovaných lázní na zámku Mcely (Mcely Spa) jsem si moc přála čistě přírodní řadu, ideálně, která by vycházela z místních tradic a navazovala na celkový koncept Chateau Mcely. Tedy řadu opravdu přírodní, z ingrediencí bez jakéhokoliv chemického zpracováni, s bylinkami z našeho geografického pásma, ale přitom exkluzivní, nádherně provoněnou esencialními oleji a příjemnou i pro nejnáročnější klientelu. Hledala jsem léta, ale nic takového jsem nenašla. Nezbylo mi tedy nic jiného, než se pustit do vývoje sama.
Jak dlouho jste řadu vyvíjela?
Když do toho započítám i období hledání, kdy jsem začala intenzivně studovat ingredience v kosmetických přípravcích a jejich účinky a také různé koncepty lázeňských kosmetických řad, tak to budou 4 roky. 2 roky trval samotný vývoj devíti našich přípravků s navazujícími procedurami v lázních a domácími rituály.
Kde jste vzala odborné zkušenosti ?
Prostudovala jsem hodně knih z celého světa, vyzkoušela hodně hotelových lázní na několika kontinentech a mnoho kosmetických přípravků. Experimentovala s mícháním esencialních i nosných olejů, různých druhů soli.
Spolupracovala jste při vytváření řady s někým?
Ano, dlouho jsem hledala profesionálního vývojáře, který by mi pomohl odstartovat tento projekt. Moje požadavky totiž popírají všechny současné prinicipy výroby přirodní kosmetiky (Převážná většina kosmetických připrávků i v takzvané bio kvalitě totiž obsahuje hlavně ingredience, které prošly nízkým stupněm chemického zpracování a chemicky upravené konzervanty). Nemohla jsem najít lépe. Paní vývojařka byla nejenom velice zkušená, profesionální a příjemná. Projektem se nadchla a trpělivě vytvářela nové a nové verze neobvyklých základů pro naše kosmetické přípravky, dokud neodpovídaly mým představám. Navrhla nám i laboratoř a pomohla rozjet výrobu. 
V čem je vaše značka jiná?
Jak jsem už zmínila, ingredience Mcely Bouquet neprošly žadným stupněm chemického zpracování. Nepoužíváme žádné konzervanty. Vybrali jsme ingredience, které mají samy o sobě dlouhou životnost, mícháme je vždy čerstvé, ručně a v malých dávkách, aby klient nepocítil kratší trvanlivost produktů. Balíme je do vzácného ultrafialového skla, které udržuje kosmetické přípravky dlouho čerstvé. Je v ní velké procento esenciálních olejů, které jsou namíchané tak, aby kromě příjemné vůně a léčivých účinků na pleť měly i pozitivní účinky na psychiku. Proto je doporučujeme používat takzvaným rituálním způsobem (každý klient dostane k výrobkům brožuru, kde se o rituálech vše dozví), aby se plně využil jejich potenciál. 
Je sbírání bylin též rituál?
Řadou Mcely Bouquet jsme navázali na místní tradici devatera kvítí. Devět druhů bylinek se po generace sbíralo na devíti svazích v okolí zámku a přilehlého Svatojířského lesa, hlavně v období koncem června. Babky bylinkářky z nich dělaly léčivé uklidňující či povzbuzující balzámy, koupele, čaje. Podobným způsobem proto používáme výtažky místních léčivých bylinek, které si sami připravujeme.          
Chystáte se řadu rozšířit?
Vyvíjím současně několik produktů. Takové, které nám chybí při procedurách a současně které chybí mně a stejně „postiženým“ přátelům při každodenní péči. Jakmile si totiž zvyknete na produkty, které jsou úplně čisté a provoněné pravými esenciálními oleji, už těžko budete používat chemicky upravované přípravky s konzervanty. Teď například dělám čistící mléko či pleťové tonikum s našimi bylinkami bez jakýchkoliv chemických konzervantů. Ve svých knihách jsem narazila na nějaké staré receptury, které se snažím přizpůsobit pro dnešního náročného klienta. Ale bude to chvíli trvat. Vyvinout a namíchat produkt není takový problém, ale uvést ho oficiálně na trh, hlavně v tak malém množství a s malou infrastrukturou, jako to děláme my, není vůbec legrace. Vonnou svíčku a směsi esencialních olejů pro domácí aromalampy snad stihnu do konce roku. A dlouhodobě vyvíjím náš parfém, což bude zřejmě běh na delší trať. V květnu začínám studovat výrobu přirodních parfémů ve Francii.
Pokud byste měla z celé řady doporučit jen jeden přípravek, který by to byl?
Ojojoj, to je jako zeptat se matky, které dítě má nejradši. Dobře, pomůžu si statistikou. Nejprodávanější je jednoznačně růžové sérum Rose Night Serum. Tento elixir mládí je skutečně neodolatelný (můžu potvrdit). Omamné množství nejvzácnějšího esenciálního oleje na zemi, damašské růže otto s biblickou myrhou ponořené do směsi nejčistších za studena lisovaných olejů (šípkový, pupalkový či makadamiový) s léčivými výtažky místních mcelských bylin, které s láskou připravujeme v zámecké laboratoři.
Jaký je váš tip pro krásu?
Na vyčistěnou pleť si rozpráším pravý, čistý květový hydrolat - nejlépe růžovou vodu a ještě do vlhké pleti „zapravím“ růžové sérum. Oleje obsažené v séru podrží v pleti kvalitní vodu. Efekt je estetický, okamžitý a dloudobě pěstící.  
Co děláte proti šedi?
Pokud máte na mysli šeď pleti, tak s tou  nejlépe zatočím energickým  solným peelingem. Odstraní odumřelé buňky pokožky i negativní myšlení, rozhýbe stagnující energii v celém těle a dodá pleti minerály a dalši výživné látky, potřebné pro pěstěný vzhled a ruměnec. No a na šeď kolem nás působí Zákopčaníkovo slunce v duši.  
 
Více na www.mcelybouquet.com
 
P.s.: autorka může potvrdit, že nejen rituály ve SPA , ale i samotná návštěva Chateau Mcely a je skutečným zážitkem pro všechny smysly. Yarrow Bath Oil funguje vážně jako afrodisiakum!! A všechny přípravky jsou vůbec úžasné…! 
(a to mě už jen tak něco nenadchne). 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.