Share |

Lukáš Jasanský a Martin Polák uvádějí Jana Mertu

 
„GALERIE“
Lukáš Jasanský a Martin Polák uvádějí Jana Mertu
2. 11. 2016 – 12. 3. 2017
Galerie hlavního města Prahy
Městská knihovna, 2. patro
Mariánské nám. 1, Praha 1
Otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin, čtvrtek do 20 hodin
Kurátorka výstavy: Hana Larvová
Koncepce a dramaturgie výstavy: Lenka Mertová
 
 
První pozdní maturitou nazývá s nadsázkou malíř Jan Merta (1952) svou aktuální výstavu v Galerii hlavního města Prahy. Nevystavuje tu poprvé; jde již o druhou samostatnou galerijní prezentaci. Poprvé se představil již před třiadvaceti lety v roce 1993 komorním souborem obrazů ve druhém patře Staroměstské radnice. Už tehdy zaujal svým specifickým výtvarným myšlením, které dále ve svých malbách a v poslední době i objektech dále rozvíjí. V roce 2005 se tady v Městské knihovně také zúčastnil společné výstavy s Petrem Niklem, Tomášem Císařovským a Antonínem Střížkem, nazvané „A na co myslíš ty?“. Její kurátor Marek Pokorný ji tehdy koncipoval jako „tematickou expozici“, ve které poukázal mimo jiné na určité společné aspekty jejich malířského výrazu. Merta je jedním z umělců, které řadíme k představitelům tzv. nové malby generace 80. let a kteří si svůj výtvarný názor formulovali na pozadí tehdy nastupující postmoderny. Více či méně důsledný rozchod s principy modernismu z nich vygeneroval svérázné tvůrčí individuality s velkou šíří malířských názorů a stylů. Z dnešního pohledu je zřejmé, že Jan Merta patří svou do osobní paměti zacílenou tvorbou k jejím stěžejním osobnostem.
 
Na aktuální výstavě v prostorách Městské knihovny představuje Merta po vizuální i obsahové stránce obsáhlý a mimořádně konzistentní soubor maleb, který tentokráte rozšiřuje o drobné kresby, sochy a instalace. Povahu svých děl v průběhu let nezměnil, pouze některá témata rozšířil nebo doslovil. Určujícím pro jejich volbu vždy byl a stále je svérázný vztah k vlastnímu procesu malby. Obrazovou plochu s neobvyklou prostorovou konstrukcí zobrazovaného tématu přetváří v meditativní projekci prožitých událostí. Vytváří si osobní ikonografii, jejíž místy zvětšené fragmenty reality představují v jinak vyprázdněném prostoru několik významových rovin autorovy paměti. Každý obraz vzniká z nutnosti sdělení – proto má každý zásadní důvod svého vzniku. Zdánlivou úspornost malířského výrazu vyvažuje maximální koncentrovanost obsahu. To vše platí i pro ostatní média, která autor s malbou obsahově propojuje.
 
Výstava do prostor Městské knihovny je koncipovaná jako site specific projekt. Merta zde propojuje aktuálně vznikající díla se staršími realizacemi, kterým přiřazuje v nových souvislostech další významy. Pokračuje tak v dialogu se svým divákem, který započal již před lety a ve kterém naznačuje další fragmenty svého osobního příběhu. Nedílnou součástí výstavy je „biografie“ v podobě souboru černobílých fotografií, který vytvořili jeho osobní i tvůrčí přátelé Lukáš Jasanský a Martin Polák. Celý obsáhlý cyklus, nazvaný Jan Merta, má v současnosti již 142 položek. Výběr z těchto fotografií tak již podruhé, po expozici v brněnské Wannieck Gallery v roce 2009, mapuje záchytné body Mertova života včetně výstavních „stop“ napříč různými evropskými městy, a koncept celé výstavy tak dotváří.
 
K výstavě vychází doprovodný katalog s reprodukcemi vystavených děl, výběrem fotografií z cyklu Jan Merta od autorů Lukáše Jasanského a Martina Poláka a s fotografiemi z výstavy. Textovou část doprovází rozhovor Jana Merty s Hanou Larvovou a dále texty Oldřicha Krále, Lenky Mertové, Martina Dostála a Pavla Vančáta. Katalog vyjde 3. prosince, kdy se bude v 17 hodin konat „Kulturní večer v galerii“ spojený s koncertem a křtem katalogu. Na klarinet a saxofon zahraje přední český improvizátor a skladatel Pavel Zlámal.
Hana Larvová
 
 
 
 
 
 
 
Jan Merta
 
Narozen 4. 12. 1952 v Šumperku (Česká republika)
1968–1972 studium na Střední odborné škole výtvarné v Praze
1972–1981 různá zaměstnání (neumělecké profese)
1981–1987 studium na Akademii výtvarných umění v Praze
1991–2002 zastupován Galerií MXM v Praze
2003–2015 zastupován Galerií Johnen + Schöttle v Kolíně nad Rýnem (později Galerie Johnen v Berlíně)
Od roku 2004 zastupován Galerií Rüdiger Schöttle v Mnichově
Od roku 2004 zastupován Galerií Martin Janda ve Vídni
Od roku 2014 zastupován Galerií SVIT v Praze
V roce 2005 a 2009 zvolen Osobností roku za výtvarný počin
Žije a pracuje v Praze a Českých Lhoticích
 
 
Koncepce a dramaturgie výstavy: Lenka Mertová
Prostorové řešení výstavy: Lenka Mertová, Jan Merta, Jonatan Merta
Kurátorka výstavy: Hana Larvová
Grafické řešení: Lenka Jasanská
Redakce textů: Vladimíra Šefranka Žáková
Anglický překlad: Vladimíra Šefranka Žáková, Jiří Svoboda
Instalace a produkce, vedoucí: Diana Brabcová
Marketing, vedoucí: Miroslav Koláček
PR, vedoucí: Michaela Vrchotová
Vzdělávací programy, vedoucí: Lucie Haškovcová
Mediální partneři: ArtMap, A2, Radio 1, Český rozhlas, Art and Antiques, PragueEventsCalendar. Protišedi.cz, Art for Good
 
Poděkování:
Galerie Závodný
COLLET Prague / Munich
Galerie Rüdiger Schöttle
soukromí zapůjčitelé
 
 
Místo konání: Městská knihovna, 2. patro
Termín konání: 2. 11. 2016 – 12. 3. 2017
Otvírací doba: út–ne 10:00–18:00, čt 10:00–20:00
Vstupné: 120 Kč plné / 60 Kč snížené (studenti) / 30 Kč (senioři)
Kontakt pro novináře: Michaela Vrchotová, 725 818 721, vrchotova@ghmp.cz
Další informace: www.ghmp.cz, www.facebook.com/GHMP.cz
 
 
DOPROVODNÉ PROGRAMY
 
 
Autorské prohlídky s Janem Mertou a kurátorkou Hanou Larvovou:
 
čt. 12. 1. 2017 od 18:00
ne. 19. 2. 2017 od 16:00
čt. 2. 3. 2016 od 18:00
 
Kulturní večer v Galerii s koncertem a křtem katalogu. Na klarinet a saxofon zahraje přední český improvizátor a skladatel Pavel Zlámal.
so. 3. 12. 2016 od 17:00
 
 
Sobotní výtvarné workshopy:
 
so. 10. 12. 2016 13:00–18:00 Malba a tělo, workshop s Janem Mertou, Edukační centrum v Colloredo-Mansfeldském paláci
so. 21. 1. 2017 13:00–18:00 Otisky a stopy barvy, Edukační centrum v Colloredo-Mansfeldském paláci
so. 25. 2. 2017 13:00–18:00 Možnosti malby, Městská knihovna
 
V sérii výtvarných workshopů prozkoumáme subjektivní a meditativní povahu díla Jana Merty z různorodých výchozích bodů. Během tvorby se budeme pohybovat na hranici mezi konkrétním a abstraktním. Podstatou výtvarných aktivit bude zaměření na velkoformátovou malbu, redukci tvarů, změny měřítek, hry s barvami a posuny směrem k abstrakci. Rozvedeme také téma otisku, záznamu a stopy. Barevné otisky nejrůznějších materiálů, se kterými se setkáváme v každodenním životě, nám poslouží jako určitý podnět pro realizaci rozměrné malby. Jednoduchost a čistotu výtvarné formy uplatníme nejen prostřednictvím klasických technik, ale i netradiční formou malby čajem a kávou po vzoru autora, přičemž se po obsahové stránce zaměříme na významnou kapitolu Mertova díla - na vymezování vnitřního prostoru, obalů, schránek, příbytků, zákoutí a hlubin. Toto téma zpracujeme i v rámci konceptuálních přesahů při realizaci drobnějších variací, kdy nám jako prostředek pro sdělení poslouží dopisní obálka, která může skrývat cokoliv, co do ní tvůrce vloží. Součástí doprovodných programů bude také workshop pod vedením Jana Merty a lektorek GHMP. 
 
Sobotní workshopy jsou určené dětem, rodinám s dětmi a dalším zájemcům všech věkových kategorií včetně seniorů a znevýhodněných. Příchod a odchod je individuální, tzn. kdykoliv ve vymezeném čase.
 
 
 
Výtvarné dílny pro dospělé a seniory:
 
ne. 15. 1. 2017 15:00–18:00 Fragmenty a skryté příběhy v obrazech, Edukační centrum v Colloredo-Mansfeldském paláci
ne. 22. 1. 2017 15:00–18:00 Předmětný svět jako dialog barev, Edukační centrum v Colloredo-Mansfeldském paláci
 
Interaktivní dílny budou zaměřeny na malířskou práci Jana Merty, jeho výtvarné přístupy a vztah k obrazu jako ke konceptu. Konstrukci obrazové plochy budeme řešit jako cestu z předmětného světa a jeho drobných fragmentů v reálném měřítku směrem k zvětšování do předimenzovaných rozměrů, posouvání do jiných rovin, vytváření nových příběhů nebo směrování až do forem abstrakce. Soustředíme se také na umělcovo barevné spektrum. Budeme se věnovat i míchání barev, experimentování s neobvyklými valéry a vztahům mezi barvami.
 
Interaktivní prohlídky výstavy pro všechny typy škol i další věkové a zájmové skupiny s možností následné výtvarné reakce ve formě vlastní tvorby. Akce přizpůsobujeme časově, tematicky i úrovní náročnosti konkrétním požadavkům každé školy.
Rezervace nutná
 
Vedle výše uvedených akcí budou probíhat i další edukační aktivity zaměřené na ostatní cílové skupiny, jako jsou například znevýhodnění návštěvníci nebo rodiče s dětmi na rodičovské dovolené.
 
Cena: děti do 10 let, studenti uměleckých škol a pedagogové 5 Kč, děti nad 10 let 20 Kč
 
Kontakt: Lucie Haškovcová, lucie.haskovcova@ghmp.cz, 606 612 987, 608 216 418
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.