Share |

Louskáček představí sólisty Sophii Benoit a Adama Zvonaře

Obnovená premiéra výpravného klasického baletu Louskáček, Vánoční sen se uskuteční v neděli 12. listopadu 2017 od 18 hodin v Divadle na Vinohradech. Titulní roli Kláry - princezny a Louskáčka - Prince zatančí sólisté přední baletní scény v Praze Sophie Benoit a Adam Zvonař.
Balet pro celou rodinu bude uveden celkem v devíti reprízách – v listopadu, prosinci a lednu. Všechny se odehrají v Divadle na Vinohradech. Představení pořádá agentura Czech Jazz Art a formou vstupenek podpoří neziskovou organizaci EDA, která pomáhá rodinám dětí se zrakovým a kombinovaným postižením.
Postavu strýčka Drosselmeyera ztvární Viktor Svidró, sólista Laterny magiky. V dalších rolích se představí tanečníci Pražského komorního baletu, studenti Tanečního centra Praha, konzervatoře - gymnázia a studenti mezinárodní baletní školy First International Ballet School.
Režisér představení Gustav Skála k obsazení představení dodává:  „Louskáček je od doby svého vzniku neuvěřitelnou studnicí poezie, citu a fantazie, a myslím si, že právě proto se bude věčně vracet a nikdy neomrzí. Je to prostě geniální dílo!“
Výpravný balet Louskáček, vánoční sen je inspirován dílem slavného romantického spisovatele E. T. A. Hoffmanna (v originále Louskáček a Myší král). Baletní libreto A. Volkova inspirovalo P. I. Čajkovského, který vytvořil nezapomenutelné a oblíbené dílo; v baletu jsou vylíčeny barvitě události kouzelné štědrovečerní noci, kterou putuje Klára se svým ochráncem – princem Louskáčkem do jeho pohádkové říše a zase zpět ke své rodině.
Gustav Skála, zkušený tvůrce inscenací, vytvořil vánoční představení pro celou rodinu. „Mým cílem bylo na diváka přenést jak okouzlující atmosféru Vánoc, tak umělecký zážitek na úrovni. Mám k dispozici skvělý inscenační tým, výborné profesionální tanečníky a nadané studenty FIBS, což je vynikající základ. Zbytek bylo na mně a mé fantazii,“ řekl režisér představení Gustav Skála.
„Diváci by na představení měli přijít, aby se nechali okouzlit překrásnou hudbou Čajkovského a pohádkovým baletním příběhem v sobě naladit vánoční strunu. Mohou se těšit na precizní výkony tanečníků, kteří tančí s velkým nasazením a chutí. Jedná se o projekt, na kterém se potkávají takřka tři generace tanečníků. Těm nejmladším je pět let a ti nejstarší jsou opravdu vynikající zkušení profesionálové,“ doplňuje Veronika Iblová, ředitelka školy First International Ballet School.
 
Data představení:
12. 11. 2017 v 18:00 hodin
26. 11. v 14:00 a 18:00 hodin
3. 12. v 14:00 a 18:00 hodin
17. 12. v 14:00 a 18:00 hodin
7. 1. 2018 v 14:00 a 18:00 hodin
Více o představení a vstupenky zde:
http://www.divadlonavinohradech.com/divadelni-hra/LOUSKACEK-VANOCNI-SEN
 
Ohlasy na představení:
"Celý balet zakončil potlesk, ale i výskot a další výkřiky naznačily, že se balet obecenstvu líbil. Představení baletu Louskáček, vánoční sen se i přes složitost nastudování vydařilo."
Lenka Trubačová, Taneční aktuality
„Scénu zaplaví radost, dětem září oči a vy jim pak odpustíte i to, že občas některé šibalsky mrkne do hlediště na rodiče či známé." 
Johana Mücková, ČT 24
 
O First International Ballet School
 
První mezinárodní baletní škola v České republice vznikla v roce 2010, je zaměřená na výchovu dětí a mladých umělců a nabízí vzdělání na nejvyšší úrovni v oblasti klasického baletu s prvky moderního tance. Škola je výjimečná v mnoha ohledech a výuka je vedena výhradně v anglickém jazyce.
Více podrobností najdete na www.fibs.cz
www.facebook.com/balletschoolprague

 
O neziskové organizaci EDA
Podpořená nezisková organizace EDA cz, z. ú. je více než 27 let oporou rodinám dětí se zrakovým a kombinovaným postižením či ohrožením vývoje v raném věku. Více podrobností najdete na www.eda.cz. FIBS věnovala vstupenky neziskové organizaci EDA, aby jejich klientské rodiny dostaly dárek a zaměstnanci získali odměnu za jejich obětavou pomoc těmto rodinám a jejich dětem.
Hudba: P. I. Čajkovskij
Režie: Gustav Skála
Choreografie: Veronika Iblová, Jade Clayton
Asistentka choreografie: Linda Svidró Schneider
Kostýmy: Josef Jelínek
Scéna: Michal Horáček
Hlavním pořadatelem představení je agentura Czech Jazz Art s.r.o – www.czechart.cz

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.