Share |

Longboardová elita opět v Benátkách, vrací se Red Bull Feel the Wheel

Do Benátek nad Jizerou se 17. června 2017 opět sjedou longboardoví profesionálové, amatéři i osobnosti ze světa sportu, aby na svých prknech zdolali speciálně upravenou dráhu. „Stoprocentně to bude velký,“ slibuje duchovní otec a organizátor celého klání Michal Maroši.
Bylo jen otázkou času, než si fanoušci rychlé longboardové jízdy budou moci vrátit do svých kalendářů jedinečný závod Red Bull Feel the Wheel. Po dvouleté pauze se kombinace jízdy na „dlouhém prkně“ a snowboardcrossu vrací do středních Čech. Na start závodu se postaví i ten, díky němuž se celý závod koná, muž, který unikátní koncept vymyslel a pomohl zrealizovat, Michal Maroši.
„Kromě kola jsem dřív jezdil i snowboardcross, a proto jsem přemýšlel, jak a v jaké podobě ho přenést k nám. V Praze v Modřanech jsme proto udělali první pumptrackovou dráhu a uspořádali první Feel the Wheel. Je to prostě letní obdoba snowoardcrossu. No a lidi se toho okamžitě chytli,“ vysvětluje legenda tuzemské bikové scény.
Populární „Márošák“ se v posledním ročníku v roce 2015 umístil na bedně a, i když se letos očekává ještě větší konkurence, nechce ze svých pozic ustoupit. Před dvěma lety se na zvlněné dráze s klopenými zatáčkami předvedla i nejlepší česká snowboardistka posledních let Eva Samková. Ta se okamžitě do longboardcrossu zamilovala. Stejně jako jeho zakladatel.
„Ve všech sportech, kde se soutěží ve více lidech v jedné dráze, platí podobné principy. O startu rozhoduje držení madel, držení těla, posilování rukou a akcelerace. Rychlost získáváš svým vlastním tělem, přidává rady do závodu Michal Maroši.
Registrace pro závodníky do letošního ročníku najdete na www.redbull.cz/feelthewheel. Datum spuštění registrací je 24.5. 2017.
O Red Bull Feel the Wheel
Když zazní startovní povel, šest jezdců na longboardu se vydá na speciální pumptrackovou trať plnou boulí a klopených zatáček. Z každé rozjížďky postupují tři nejrychlejší závodníci do dalšího kola, ostatní dva vypadávají. Stejným vyřazovacím systémem se postupuje i v ženské kategorii. Ze všech rozjížděk se tak pět závodníků dostane až do finálové jízdy, z níž vzejde vítěz letošního ročníku Red Bull Feel the Wheel.
-
Šampionka na startu! Eva Samková si zpříjemňuje přípravu longboardovým závodem
Snowboardová královna Eva Samková se chystá na vrchol letošní sezony do Pchjončchangu. Letní suchou přípravu okoření longboardcrossovým závodem Red Bull Feel the Wheel v Benátkách nad Jizerou. Po dvouleté pauze se 17. června postaví na start speciálně upravené trati a bude se snažit obhájit předloňské vítězství. „Posledně jsem to nečekala. Letos si úplně si nevěřím, konkurence bude velká,“ směje se nejlepší žena Světového poháru ve snowboardcrossu.
Za necelý měsíc se do Benátek nad Jizerou sjede longboardová elita z celých Čech. V unikátním klání, ve kterém se kombinuje snowboardcross a jízda na „dlouhém prkně“, budou závodníci a závodnice bojovat o titul krále Red Bull Feel the Wheel. „Bude to stoprocentně veliký,“ slibuje duchovní otec celé akce biker Michal Maroši.
Jednou z největších hvězd na pumptrackové trati bude snowboardistka Eva Samková. Ta si disciplínou podobnou snowoardcrossu zpestřuje léto, než se vydá za sněhem do daleké Argentiny. „Strašně se těším. Mám to v Benátkách moc ráda a zvlášť teď je tam moc pěkně. Navíc jsme závod před dvěma lety vyhrála, a to jsem to na skatu nebo longboardu skoro vůbec neuměla. Teď už mám trochu víc naježděno,“ připomíná Samková své vítězství.
A jak to vlčí dáma vidí letos? „Na obhajobu si úplně nevěřím. Myslím, že bude větší účast a tím pádem i větší konkurence. Skoro jsem letos nejezdila, budu si muset zajet do Benátek natrénovat,“ nebere předloňská vítězka závod na lehkou váhu.
Kromě benátského klání se Eva Samková momentálně věnuje atletice a posilování. V srpnu pak uteče trénovat z teplých českých krajin na zasněžené vrcholky argentinských hor do Jižní Ameriky.
Eva Samková ale nebude jedinou hvězdou prohánějící se na prkně po dráze. Společnost jí bude dělat její snowboardový tým. Samozřejmostí je také start autora jedinečného konceptu Michala Marošiho. Ten před dvěma lety skončil na třetí příčce a své umístění bude chtít v letošním ročníku určitě vylepšit. Skateboardové triky vymění v Benátkách za rychlost a pověstné pumpování několikanásobný mistr české republiky a jediný český vítěz světového poháru ve skateboardingu Maxim Habanec.
Registrace pro závodníky do letošního ročníku najdete na www.redbull.cz/feelthewheel.
 
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.