Share |

Lollapalooza v Berlíně: Poprvé a ne naposledy

FOTO PETR KLAPPER, http://petrklapper.com/

UPDATE: FOTKY OD PETRA KLAPPERA NAJDETE TADY
Můj ideální titulek by vypadal asi takto: První Lollapalooza v Evropě: festival pro ty, kteří chtějí být napřed a umí předbíhat ve frontách.
První část headlinu by se tak opírala o podle mě atraktivní line up, druhá část by narážela na totálně zpackanou organizaci.
Nu, jedna věc jsou fronty na toalety. Dělo se. Ale tím fail zdaleka nekončil. Tempelhof je obrovský, přesto se cca 30 000 návštěvníků festivalu tísnilo na betonové nudli těsně u budovy opuštěného letiště. Dostat se do areálu rovnalo se prodrat se chumlem,  vystát frontu na vegetariánský falafel znamenalo promeškat minimálně jeden celý set.
Prostředníček všem cizincům naši germánští sousedé ukázali i absencí angličtiny v nejrůznějších propagačních materiálech. Neumíš německy? Nejezdi nebo použij google translator. Chceš si dobít peníze na náramek? Máš smůlu, nejedou nám terminály. Chceš si dát drink po posledním koncertě? Máme zavřeno. 
 
LollArt, Kidzapalooza, Hipstalooza
Berlínská Lolla měla to štěstí, mrcha, že disponovala must see akce. Místní na ni vyrazili často i s dětmi, pro které festival připravil vlastní zónu, a pro ty, co nežijí jen hudbou, organizátoři nachystali fun zónu v dnes tak oblíbeném stylu cirkusu. A co vášniví objevitelé „cool“ kapel, kterým jsou programy českých festivalů málo? Holky v sukních až po prsa, v teniskách a s kytkama ve vlasech? Milovníci světových hudebních legend? Těm všem bylo u stageí na berlínské Lolle blaze. Everything Everything předvedli své bezchybné frázovité multifokální bláznovství, zatímco slunce na ně pralo, jako by byl červenec. Sterephonics dokázali, že je v jejich kytarovém nihilismu a citu pro texty nikdo nepřekoná. Ruce si podávali interpreti z rozdílných světů, jako třeba exotičtí Glass Animals s precizními a výborně naladěnými Digitalism. Nebo tropický boy Kygo, kterého by od katastrofy zachránila buď písečná pláž, nebo aspoň kousek nějakého umu, s klasiky Franz Ferdinand & Sparks. Ti vystavěli svůj výstup hlavně na nestárnoucím britském humoru. Stage byly rozestavěny tak blízko, že kouzelná Chvrches při svém setu z alternativního pódia zdravila Bastille na to hlavní a teplákoví Bastille pak o několik minut později mluvili o ní.
Oba dny zahajovaly objevy – Joywave na melodickou pohodu a Wolf Alice na důkaz, že grungový uječený holky s křehkou duší pořád stojej za to. Na všechny hipstery pak v pozdních hodinách čekala sprcha mainstreamu na svlažení. Tvrdý alkohol se v areálu hledal poněkud náročně, což bolelo zvláště při ufňukané sekci Sama Smithe druhý večer festivalu. Následné rozhodování mezi psychedelií Tame Impala a epickými Muse, jejichž sety se překrývaly, se stalo volbou, o které se vám v Česku může jenom zdát. Poslední minuty Lolly si ale zasloužily věnovat právě největším hudebním herečkám současnosti, nepochopeným i slepě následovaným, geniálním Muse.
 
 
Muse v plné síle? Počkejte si.
Jasná věc hned na úvod - festivalové pódijko megalomanské trojici nemohlo stačit a také nestačilo. Své tradičně výpravné pojetí koncertů Muse protentokrát smrskli na (povedené) projekce a vzhledem ke složení osazenstva se rozhodli do lidí narvat co nejvíc vypalovaček. Na jednu stranu tím dokázali, že záležitosti z novinky Drones zapadnou perfektně i mezi kvílivou Plug In Baby a experimentální Madness, bohužel ale neukázali svou intimní polohu, která činí jejich koncerty celistvými a předvádí je jako bravurní muzikanty. Matt Bellamy usedl za své skleněné křídlo jen jedinkrát a ještě na to podle odbouraných reakcí svých spoluhráčů málem zapomněl. Jak jinak si vysvětlit, když zahlédnete věčně chlapsky vážného Christophera, jak ze zpoza své basy začne tlemit na celé kolo a mávat směrem k bicím. Bubeník Dom tak začne improvizovaně roztleskávat dav a Matt se mezitím trochu provinile motá mezi klavírem a kytarou. Tento autentický moment dodal jinak precizní hře na nástroje i s publikem aspekt lidskosti. Po zbytek setu si celá skupina udržela fazónu a odhodlání nasypat do Berlína průstřel jejich tvorbou plnou kytarových sól a velkých poselství. Pro festivalové fanoušky ideální volba, modří ale vědí, že Muse jsou doma na stadionech. Těžko se zbavíte dojmu, že festivaly jsou pro ně jen jakousi zkouškou. Přesto zkouškou, která stále vyvolává obrovské emoce a respekt.
Baletka vznášející se nad davem pak pomyslně vyprovodila dav brouzdající se v roztroušených konfetách, aby tak zanechal letiště opět ve své opuštěnosti. Nároky české expedice na line up se zase o něco zvýšily a velká/malá jména budou určitě lákat i za rok. Snad ale do té doby Němcům dojde, že festival je především o pohodě, ne o nekonečných frontách a nesmyslných restrikcích.
Alena Bílková
 
 
-
12. – 13. 9. 2015
Berlin, Tempelhof

www.lollapaloozade.com
vyprodáno
Line up: Muse, Macklemore & Ryan Kewis, Tame Impala, The Libertines, Bastille, Sam Smith, Chvrches, Hot Chip, Seed, FFS, Belle & Sebastian, Sterephonics, My Morning Jacket, Jay Bay, Wolf Alice, Joywave, Glass Animals, Everything Everything, Digitalism

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.