Share |

Live z Colours of Ostrava 2017

foto: Matyas Theuer

Colours of Ostrava má dlouhodobě pověst nejlepšího hudebního festivalu u nás a první polovina letošního ročníku to jen potvrdila! Pořadatelé namíchali koktejl ze jmen, jejichž kvalita je léty prověřena, s těmi aktuálními, která sbírají své fanoušky v současnosti. Všechny spojuje to, že svou muziku „navaří“ pouze ve studiu za pomoci zkušených producentů, ale obstojí i při živém hraní před desítkami tisíc posluchačů.
 
/fotogalerie ze středy/
/foto - čtvrtek/
/foto - pátek/
/foto - sobota - Matyáš Theuer/
 

/foto - sobota - Magdaléna Lindaurová/
 
Festival pár dnů před svým začátkem hlásil „sold out“, a to způsobilo doposud jediné negativum. Mnoho lidí strávilo začátek své dovolené ve frontě u vchodu  i několik hodin, a to dokáže zamávat s náladou. Část z nich dokonce přišla i o vystoupení prvního headlinera – Birdy. Faktem však je, že festival avizoval problémy a fanoušky vyzýval, aby do areálu šli s dostatečným předstihem, a navíc vyprodáno měl poprvé, tak snad se ze zkušenosti poučí a nebude se to už opakovat.
 
 
Hudebně letošnímu ročníku nejde zatím nic vytknout. Po slabém loňsku se letos parta kolem Zlaty Holušové opravdu vytáhla. „Kolorsy“ začaly hudbou, kde je důležité opravdu naslouchat a nechat se ovládnout atmosférou. Prvním vystupujícím na hlavní stagi byla jednadvacetiletá britská písničkářka Birdy, která hrála skladby ze všech třech svých desek a několik coververzí. Nejvíce ale čerpala z loňské desky Beautiful Lies. 
 
O něco málo energičtější, ale opravdu jen o velmi málo, bylo vystoupení sběratelů hudebních cen - alt-J. Melodičtější a průměrnému posluchači libozvučnější skladby si čtveřice britských hudebníků nechala na závěr. Poslední písní byl, jak se dalo předpokládat, největší hit kapely Breezeblocks.
 
Stejně lidí jako na hlavní hvězdy prvního dne přišlo i na zástupce české muziky Tata Bojs. Ti ovládli druhou největší stage a přehráli průřez celou svou diskografií. 
 
Headlinerem úvodního dne a pravděpodobně největším jménem celého festivalu byli Američané Imagine Dragons, kteří do Ostravy přivezli zcela čerstvou desku Evolve, ze které i nejvíc čerpali. Koncert odstartovali singlem Thunder a hned bylo zřejmé, že půjde i show, řízenou zpěvákem Dane Reynoldsem. Ten neustále pobíhal po pódiu, mával českou vlajkou a byl velmi komunikativní s publikem. Objímal se s lidmi a v jeden moment k sobě na stage vzal fanouška Marka, který měl tu čest odtancovat Song 2 od Blur. Moc mu to ale nešlo, nebo se mu do toho spíš nechtělo. Pak se lídr Imagine Dragons nechal vozit na rukou početného davu v kotli a vyzval Marka, aby také skočil do publika a následoval ho. Ten se zprvu tvářil, že se mu do toho nechce, ale nakonec se k činu odhodlal….
 
Další coververzí v setlistu Američanů byla pecka Forever Young od Alphaville. Velkou devízou Imagine Dragons bylo to šoumenství. Kapela si na festivaly připravila trošku jiný druh vystoupení, než jaký je obvyklý pro jejich samostatné koncerty, kam se vypraví skalní fans. Díky tomu musel jejich gig bavit i návštěvníky, kteří se spíš ze zvědavosti přišli podívat na kapelu, kterou bylo na letošní Colours lákáno největším písmem.
 
Podobně pozitivní přístup předvedla i Američanka s italskými kořeny LP ve čtvrtek. Stejně jako poměrně nedávno 2x v Roxy si totálně omotala kolem prstu své publikum také v Ostravě. Během svého koncertu od fanoušků dostala několik dárků a brala si od nich selfie tyče s mibily, na které se z detailu natáčela. Na LP je vidět, že ji koncertování nesmírně baví. Ví se, že po dlouhých hubených letech uvažovala o skončení pokoušení se uspět i jako interpretka. Naštěstí ale přišel megahit Lost On You, který ji vyšvihl na vrchol. Byla to právě i tato píseň, která dosud zněla asi nejhlasitěji v chorálu deseti tisíců hlasů z hlediště.
 
Na druhé hlavní stagi se poprvé českému publiku představil další Brit Michael Kiwanuka. Svůj set začal silnou písní Cold Little Heart, kterou většina lidí zná díky seriálu Sedmilhářky. Skladba má asi pětiminutovou předehru, která prověřila publikum. Kdo ale neodešel a vytrval, byl svědkem jednoho z nejlepších vystoupení  ze všech Colours vůbec. Poslech Kiwanuky dokonale vystihl, proč soulová muzika se jmenuje tak, jak se jmenuje. Brit většinu písní odzpíval se zavřenýma očima a střídal nálady. Až na jednu výjimku hrál písně ze své aktuální desky Love and Hate a stejnojmennou sedmi minutovou baladou uzavřel i svůj skvostný koncert.
 
Na stejném jevišti vystoupil i gospelový zpěvák Faada Freddy s ostravským sborem za zády a své početné publikum bavil, zejména při rychlejších skladbách. Občas se zdálo, že ho písně vycházející z jeho víry skoro až vzrušují. V ten moment se ale už areálem šířila zpráva o sebevraždě zpěváka amerických Linkin Park, kteří zhruba před měsícem koncertovali v Praze….
 
Mnoho hudebních fanoušků pak mohlo popřemýšlet o životě  i jeho horších stránkách při poklidném vystoupení hlavní hvězdy druhého dne Norah Jones. Američanka na hlavní stagi předvedla přesně to, co se od ní očekávalo. Poklidné a výtečně odehrané písničky s countryovým a jazzovým nádechem.  Z klidu k rozjímaní člověka vyrušilo energické a mnohem temnější  vystoupení kapely UNKLE, kde se ale projevilo, že dnes už tolik netáhnou. Mnoho návštěvníků v tu dobu už areál opouštělo a nebo se vydalo za jinými hudebními lákadly. Elektronická stage hlasila plno. 
 
Čtvrteční noc ukončil déšť, který tak přelomil festival do své druhé poloviny. Předpověď počasí dál už ukazuje zase pouze slunečné vyhlídky. Těšit se je možné na koncerty australských Midnight Oil, Moderat, Benjamina Clementina, Jamiroquai nebo Justice.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.