Share |

Liars se nezadržitelně blíží do Underdogs

foto: pořadatel akce

LIARS (US/AUS, Mute Records)
support: Povodí Ohře (CZ)
pondělí 20.listopadu 20:00
klub Underdogs, Nádražní 3, Praha 3 Smíchov
/FB EVENT/

 
Už osmé studiové album a také aktuální, faceliftovanou tvář a zvuk přijedou do Prahy představit LIARS. Tahle původně brooklynská kapela se v současné verzi točí kolem frontmana Anguse Andrewa, kterého naživo doplňují dvojčata Blaze a Reid Batehovi (bicí, resp. kytary a syntezátory).
 
LIARS patří bezesporu k jedné z nejprogresivnějších kapel, které vyplivla newyorská alternativní scéna přelomu tisíciletí. Debutové album z roku 2001 představilo pozoruhodnou noiseovou, ale v podstatě především bigbítovou kapelu, kterou od ostatních podobných zase nebylo až tak snadné rozeznat. Avšak od druhého, čarodějnického alba „They Were Wrong, So We Drowned“, zpětně hodnoceno jednoho z nejvlinějších alternativních alb první dekády, začala jejich zběsilá a zábavná jízda plná nečekaných zvratů a střídání výrazových prostředků, a to jak těch hudebních tak vizuálních. Pro Liars byla vždy jejich veřejná podoba, včetně videoklipů a designu coverů alb, rovnoprávnou složkou message, kterou svým posluchačům a divákům předávají. Je to v první řadě message o svobodě a nespoutané kreativitě, odvaze k riskantním experimentům, a taky o velkém a opečovávaném talentu (od druhého alba patří Liars do stáje britského kultovního labelu Mute Records). Liars nikdy nevydali výrazně slabší album, všechna autenticky reprezentují určité tvůrčí a lidské období, kterým procházeli, ať už ho nahrávali v domovském New Yorku, v Los Angeles nebo svého času v Berlíně, kam někteří členové na čas přesídlili.
 
A nejinak je tomu s letošní deskou „TFCF“ (zkratka pro „Theme From Crying Fountain“). Tu dokončil Angus sám ve své rodné Austrálii, kam se vrátil poté, co mu dosavadní spoluhráči oznámili, že v kapele končí (částečně z důvodu založení rodiny, zdravotních problémů a zřejmě i z kombinace jistého vyčerpání z „bytí Liars“). Angus, žijící nyní kdesi na odlehlém místě v australské buši, které je dosažitelné pouze lodí, zkompletoval základy, vzniklé ještě v LA, se zvuky a šumy přírody nahranými přímo v okolí svého izolovaného domova. Vznikla tak deska, která působí jako neuvěřitelně barvitá, na první poslech útržkovitá a někdy téměř lo-fi koláž prolínajících se melodií a zvuků. Nečekaně často z ní vystupují silné, popově chytlavé momenty a překvapivě se jedná o možná posluchačsky nejvstřícnější album Liars za celou dobu jejich existence. Angus se na obal desky nechal vyfotit v kostýmu nevěsty, která sama, opuštěná za stolkem v jakémsi pouličním bistru, sedí nad svatebním dortem. A skutečně tenhle motiv představuje stav, ve kterém se Angus po oznámení odchodu svých spoluhráčů ocitnul. Podle vlastních slov si - s jistou dávkou nadsázky - připadal jako v manželství, které po dlouhé době možná trochu nečekaně skončilo. 
 
Ve svatebních šatech nevěsty Angus vystupuje i při koncertech k současnému turné, kde hraje nejen nové věci, ale i skladby z celé dlouhé 17ti leté dráhy Liars. Je víc než jasné, že Liars zůstávají maximálně relevantní současnou kapelou a živlem, který bude dál ovlivňovat tvář té zajímavější části hudební scény. Ve svých počátcích, v roce 2004 odehráli last minute koncert v po strop narvané strahovské Sedmičce - na chystaném koncertě se tak sejdou nejen pamětníci toho v pravdě legendárního vystoupení, ale také nová generace jejich posluchačů. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.