Share |

LFŠ: Půlka festivalu je za námi

 
Dneškem se Letní filmová škola v Uherském Hradišti překulila do druhé půlky. Pět dní festivalu je za námi, pět dní před námi.
 
V pondělí na festival přijel známý režisér Fero Fenič. Osobně přišel s diváky diskutovat po projekci pásma jeho školních filmů. V úterý před uvedením snímku Cigán obdržel Výroční cenu AČFK.
 
Dvě pásma filmů měl polský autor Krzysztof Kieślowski, tentokrát jeho pětici a čtveřici snímků uvedl Mikołaj Jazdon. Také sekce Třetí republika v československém filmu nabídka několik titulů. Ráno se promítal Krakatit Otakara Vávry, před polednem pak film Nevíte o bytě?. David Čeněk si připravil kinolektorát ke snímku Orfeus s Jeanem Maraisem v hlavní roli. Ze sekce o terorismu se promítali Čtyři lvi, které publikum ve Sportovní hale velmi dobře přijalo a poté Let číslo 93. Před oběma filmy se promítal krátký díl z komediálního seriálu Ahmed a Salim.
 
Americký profesor Dudley Andrew, český host na letošní LFŠ, v pondělí ve své přednášce rozebíral kinematografické reflexe nad propagací digitálního formátu.
 
O Billy Wilderovi, majiteli šesti režisérských a scenáristických Oscarů, jemuž patří jedna z „hlavních rolí“ na letošním ročníku filmovky, přednášela v úterý Iva Hejlíčková. Souběžně s její přednáškou probíhal v kině Mír Videoart katedry fotografie FAMU. Odpoledne se pak prezentovalo Centrum audiovizuálních studií.
 
Pásmo šesti krátkometrážních filmů Františka Vláčila mělo jako téma Československý armádní film. Z hojně navštěvované sekce Tradice kvality se představily dva snímky: Všichni jsme vrahové a Manéže.
 
Libor Pixa přijel do Uherského Hradiště uvést svůj úchvatný desetiminutový animovaný film Graffitiger, za nějž byl nominován na studentského Oscara. Pro komorní publikum se večer ve stanu Cinepuru promítaly dva krátké filmy, uvedené letos v Cannes, mimo jiné vítěz sekce krátkých filmů s názvem Dimanches.
 
Večerní přednáška Olafa Möllera o historii pinku eiga, japonských soft-erotických snímků, zaplnila celý sál kina Hvězda. Po přednášce se promítal pinku film Slzy extáze.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.