Share |

LFS - Pět bodů z bojů o Miladu

Blanka je kurva, miluj Miladu
foto LFS / Protišedi.cz

V noci z června na červenec ožil po třech letech squatt Milada. Od začátku bylo jasné, že znovuobsazení bude mít jepičího trvání, ovšem jeho následky mohou být - ve všech směrech - nedozírné. Nabízím vám pět bodů, ve kterých se podle mě zrcadlí statečnost a oddanost kluků a holek navrátivších se na místo činu.
 
BOD JEDNA: TŘI ROKY
Když v sobotu večer na výroční happening obsadily vilu Milada desítky squatterů, mobilizovali se přes Nyx a různá fóra další jejich podporovatelé, zbystřili novináři, žel také policisté. Ti všichni se potkali před vilou. Pravda, nazývat zříceninu vilou je poněkud zavádějící... Tři roky bez oprav. Čekání na zřícení? Neviděl jsem jakoukoliv snahu o využití zchátralého objektu, který dlouho sloužil jako pražský středobod autonomních kultur. Squatteři se tak jen podívali "domů".
 
BOD DVA: POLICIE
Historie se neopakovala a policisté proti squatterům na střeše Milady nezasáhli. V jiném ohledu se ovšem minulost v realitu proměnila. Při čištěnívnitřku budovy byl použit slzný plyn a donucovací prostředky. Ale oni ani squatteři nejsou právě andílci. Spíš ještírci.
 
BOD TŘI: MÉDIA
Novinářské etice navzdory si neodpustím výtku na adresu kolegy ze serveru Novinky.cz, Jiřího Formana. Svou neprofesionální, tendenční a hloupou reportáží podle mě srazil novinky ještě hlouběji, blíže k samotné žurnalistické žumpě. Naštěstí čtenáři Novinek články nečtou, protože po přečtení titulku okamžitě klikají na diskusi, takže Formanova nulová forma ve výsledku žádný vliv nemá. Věcně, poutavě a zajímavě o kauze Milada naopak informovaly Lidovky.cz a světe div se - Tn.cz. Paradoxně právě web televize Nova přinesl jako první, krátce po půlnoci, zpravodajství z místa dění. Nova navíc nad squattery překvapivě nevyřkla ani žádný odsuzující ortel - od bulvárního média nečekané a věru sympatické.
 
BOD ČTYŘI: DISKUSE
Sympatie squatteři marně hledali u diskutérů. Ti je šmahem odsoudili jako dredatá vyfetla. Soudě dle virtuálních nepokojů, frustrace lidí za tři roky narostla. Squatteři byli první na ráně, koho mohli anonymní komentátoři poslat do plynu. Za měsíc to třeba budou gayové, za dva pro změnu cikáni. Šedivá komentářová nuda, přesto ten vzorek nastavil zrcadlo, vypovídající o stavu společnosti, do šeredného úhlu. Nenávist tekla po klávesnicích a monitorech proudem, naštěstí byl víkend, tropický víkend, tropický prázdninový víkend, takže squatteři nechali většinu populace chladnou, vždyť zpráva se na titulkách právě nezdržela. Ale jak již bylo výše uvedeno, čtenáři, co se rozzuřili, byli mnohem víc zlí a nenávistní než před třemi lety.
 
BOD PĚT: SQUATTEŘI
Předem prohranému boji navzdory squatteři nerezignovali, navíc se dokázali zmobilizovat ve značném počtu. Okupací Milady pak upozornili na neřešící se problém kolem zástavby, ale i na nevyřešený problém pražského, respektive českého squattingu vůbec.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.