Share |

LFŠ: Festivalový víkend patřil Ivanu Passerovi a Januszi Majewskimu, Luchino Visconti ovládne pondělí

 
Letní filmová škola v pátek slavnostně zahájila 42. ročník a festival pokračuje dál v plném tempu. Ivan Passer během zahájení převzal výroční cenu AČFK pod patronací RWE za celoživotní boj o zachování umělecké svobody jak v československé, tak exilové tvorbě. Současně v sobotu podiskutoval s diváky snímku Zrozen k vítězství a též vedl Lekci filmu. Filmy Zákon a nepořádek, Bankéři a Cutterova cesta uvedeme dnes.
Letošní programový blok Visegrádský horizont představuje v sekci Novinky to nejlepší z tvorby domácí i z tvorby našich sousedů. Na Filmovce nemohl tedy chybět ani Janusz Majewski, polský filmový a televizní režisér, který patří mezi nejvýraznější osobnosti polské kinematografie. V jeho hrané tvorbě dominují žánrové snímky a nostalgické filmové přepisy meziválečných literárních děl. Na svém kontě má ale také několik zdařilých česko-polských koprodukčních snímků jako Dvojí svět hotelu Pacifik či Kainovo znamení. V neděli osobně představil na LFŠ také svůj nejnovější film Excentrici. Ten patří mezi nejlepší polské filmy minulého roku. Na Filmovém festivalu v Gdyni letos převezme prestižní cenu Platinoví lvi za celoživotní přínos polské kinematografii. Návštěvníci Filmovky se s Majewskim mohli v neděli setkat i na jeho Lekcích filmu.
Další polští hosté
Dalším významným hostem, který přijal pozvání do Uherského Hradiště, je Filip Bajon, uznávaný polský filmový režisér, který na poli hraného filmu debutoval snímkem Árie pro siláka (1980). Tento snímek po stylistické stránce vytváří kontrapunkt k tehdy převládající poetice filmů morálního neklidu. V další tvorbě pak převládají historické snímky a adaptace jako Předjaří (2002). Na festivalu dnes od 15:00 hod. v Kině Reduta osobně představí film Poznaň 56 (řazen do sekce Zvláštní uvedení), který připomíná revoluční události z daného města a roku. Bajon je v současné době ředitelem Filmového studia KADR, které sehrálo důležitou roli při formování Polské filmové školy a které převzalo nad stejnojmennou sekcí na letošní LFŠ záštitu. 
Novinkou v rámci Visegrádského horizontu je i snímek Moje dcery krávy, který představí zítra od 17:00 hod v Kině Hvězda autorka, polská filmová a televizní režisérka Kinga Dębska. Film vznikl na základě její knížky, v níž se autorka vyrovnává s odchodem svých rodičů. Za scénář k tomuto filmu získala loni Orly, polskou filmovou cenu. 
Luchino Visconti
 
Letošní Retrospektiva v rámci programového bloku Inventura patří Luchinu Viscontimu. Už jeho první filmy jasně signalizovaly, že na scénu přichází velký vypravěč a že nechce vyprávět o ničem menším než o lásce a smrti. Milovník literatury, zvláště Manna a Prousta, tak navíc činil vždy ryze filmovými prostředky a patřičně angažovaně. Kolekce jeho čtrnácti celovečerních filmů, které si LFŠ připravila, tak tvoří mimořádně myšlenkově i esteticky kompaktní celek.
 
V pondělí se těšíme na přednášku Stefanie Parigi, která o Viscontim přijede přednášet z univerzity v Římě. Bude rekonstruovat jeho uměleckou kariéru 40.–70. let. Důležitým tématem bude též vnitřní spor mezi marxistickou politickou orientací a estetickou duší dekadentního umělce, který Viscontiho tvorbu prostupuje. Diváci se dnes mohou těšit na snímky Země se chvěje, Hvězdy Velkého vozu a Posedlost, v úterý pak na film Vášeň nebo Rocco a jeho bratři.
Zvláštní uvedení: William Shakespeare
Rok 2016 je plný výročí, z nichž některá rozhodně nechceme nechat bez povšimnutí. Vrátíme
se tedy například i k letošnímu výročí Williama Shakespeara. A kdo jiný by o něm měl promluvit než muž z nejpovolanějších, profesor Martin Hilský. Dnes od 17:30 hod. v Kině Reduta proběhne přednáška William Shakespeare a politika, v pondělí pak od 11:30 hod. opět v Redutě představí profesor Hilský jednu z nejslavnějších her Williama Shakespeara, tragédii, v níž autor „objevil novou řeč lásky a smrti“, Romea a Julii.
Z Evropy až do jihoamerického Chile
Návštěvníci Filmovky se mohou v pondělí 25. 7. těšit na hosta, který přijel opravdu zdaleka. Pozvání přijal Alejandro Eduardo Goic, chilský herec, spisovatel a divadelní režisér. Působí také jako profesor dramatických umění. V posledních letech zažívá renesanci své televizní a filmové kariéry. Ztvárnil řadu charismatických rolí, mezi nimiž vyniká postava argentinského homosexuálního malíře Jorgeho Larca v biografickém dramatu Bombalová, který promítáme v pondělí od 15:30 hod. v Kině Mír. Filmovka nabídne i další snímky, v nichž jej můžeme vidět – např. Psí maso či Klub. V neposlední řadě pak A. E. Goic povede i Lekci filmu, též v pondělí od 17:30 hod.
Tipy na pondělní a úterní doprovodný program
 
Pro děti, které zavítají do Dětského stanu, jsou opět připraveny například Výtvarné dílny, v pondělí pohádka Dešťová víla od Studia Damúza, v úterý pak filmová pohádka Láďo, ty jsi princezna! či pohádka Divadla Koráb Pták Ohnivák a Liška Ryška.
 
Divadelníky potěší v pondělí pražská „Vostopětka“ s jevištní rozhlasovou reportáží Proton. V úterý přivítá Divadelní stan olomouckou Tramtárii a její Kabaret nahatý Shakespeare.
Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě připravil na LFŠ bilanční výstavu nejlepších prací prvních pětadvaceti let svého působení. Kurátory výstavy jsou Vladimír Birgus, Marek Malůšek, Jiří Siostrzonek a Jindřich Štreit a zájemci si ji mohou prohlédnout ve Slováckém muzeu. V pondělí se o noční zábavu postará například Radio 1 v Klubu Mír. Na úterý si Divadelní stan připravil tematickou Antickou party. Milovníci hudby si ale před tím mohou ještě poslechnout Vladimíra Mertu v triu s O. Fenclem, J. Hrubým a s kapelou Hromosvod, v úterý třeba Katarziu a Monikino Kino.
 
Pro návštěvníky je i letos připravena přehledná mobilní aplikace vytvořená firmou Ackee. Uživatelé v ní naleznou kompletní program, informace o filmech i novinky od pořadatelů. Letos jsou v ní navíc filmy rozděleny do jednotlivých programových sekcí s možností snímky komentovat a hodnotit. Přehledné je i řazení doprovodného programu.
 
Ke stažení na iTunes nebo v Google Play:
 
https://itunes.apple.com/us/app/lfs-letni-filmova-skola/id890474063?l=cs&ls=1&mt=8
 
https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.ackee.a4f.LFS&hl=cs

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.