Share |

Letní Letná slaví desáté výročí s mistry vzdušné akrobacie

Knitting Peace
foto: Mats Bäcker

Letní Letná slaví desáté výročí s mistry vzdušné akrobacie, pletením ve výškách i dětem nepřístupným cirkusovým kabaretem
 
Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná oslaví letos od 18. srpna do 3. září na tradičním místě v pražských Letenských sadech desáté výročí. „Díky kulatinám se návštěvníci mohou těšit na výjimečný program,“ zdůrazňuje ředitel festivalu Jiří Turek.
 
Zahájení festivalu obstará v neděli 18. srpna od 21 hodin zdarma přístupné unikátní představení, při němž pod režijní taktovkou Rosti Nováka spojí své tvořivé síly téměř všichni přední zástupci nového cirkusu u nás: například členové Cirku La Putyka včetně kapely, která celý večer bude naživo doprovázet, dále zástupci souborůDécalages a Cirkus Mlejn, V.O.S.A. theatre, duo Daeman, Cirkus TeTy, divadlo T.E.J.P., klauni či Jiří Berousek z oblasti tradičního cirkusu. „A jako třešnička na dortu se k nim přidají i členové již přítomných zahraničních souborů, jako Les Colporteurs a dalších,“ doplňuje Jiří Turek.
 
K hlavním lákadlům více než dvoutýdenního festivalového maratonu pak patří francouzský soubor Les Colporteurs, který přiveze nejnovější představení Le bal des intouchables spojující mistrovskou vzdušnou akrobacii ve výšce na kovových lankách, na trapéze, svislé tyči (chinese pole) i na lanech, navíc také humor, poetika, riziko a pohnutý životní osud režiséra a zakladatele souboru Antoina Rigota. Soubor Les Colporteurs se vrací po pěti letech, kdy beznadějně vyprodal všechny večery představení Drát ve sněhu. „Výkony jeho členů tehdy vyvolávaly otázky, co všechno je vůbec možné udělat na tenkém laně v pětimetrové výšce bez jištění, co vlastně znamená riziko, odvaha, svoboda i jak překonat nepřízeň osudu a jak s ní bojovat,“ uvádí Jiří Turek.
 
Komu loni učaroval vyprodaný společný kabaret Lacrimae souborů Cirkus Cirkör ze Švédska, Cahin-Caha z Francie a Cirk La Putyka z České republiky, měl by zbystřit. Letos se tyto tři přední evropské soubory nového cirkusu vrátí – tentokrát ale každý se svým vlastním představením, které v rámci tohoto mezinárodního projektu vzniklo. „Každé z nich je jiné, každé z nich je unikátní, každé z nich nabídne vrcholný zážitek,“ zdůrazňuje Jiří Turek.
Daniel Gulko a jeho soubor Cahin-Caha přivážejí představení Rose s podtitulem „Konečně cirkus, kam mají děti vstup zakázán!“, které je na jedné straně plné smyslnosti, erotiky, témat pro dospělé, a na straně druhé láká vrcholnými čísly nového cirkusu – akrobacií na visutém laně, na kole, ve výškách, na posteli plné hřebíků, ale i kontaktním tancem.
 
V nejnovějším představení slavného švédského souboru Cirkus Cirkör nazvané Knitting Peace se obrazně i doslova proplétají výkony pěti předních světových novocirkusových akrobatů s úchvatnou scénou plnou příze, zauzlovaných vláken, bavlněných látek, hadrů, sítí z lan, nití, vláken a drátů. „Stoje na rukách, na trapéze, vzdušná akrobacie na lanech i v obruči, taneční akrobacie, pletení na pódiu před očima diváků a živá hudba – to vše ožívá v režii umělecké ředitelky souboru Tilde Björfors a vytváří nezapomenutelné obrazy,“ popisuje Jiří Turek.
 
Létající nože i šipky, akrobacie na trampolíně i cyr wheelu, poprvé zahraniční účinkující, nové cirkusové disciplíny, projekce, živá hudba, šálek kávy v pětimetrové výši a především riziko jako hlavní téma – nejen na to se mohou těšit návštěvníci Letní Letné během nejnovějšího představení Risk, který uvede soubor Cirk La Putyka.
 
Kromě zahraničních hvězd nového cirkusu letos večery na Letní Letné nabídnou další domácí i zahraniční soubory: například Décalages uvedou představení Velvet Blues, sametovou mozaiku akrobacie, hudby, melancholie a humoru. Divadlo VOSTO5 se vrátí rovnou se čtyřmi inscenacemi: Pérák a Košičan 3 ve stanu. Zdarma pak budou přístupná pod širým nebem jejich představení Standardní kabaret a Karavan Evropa. Cirkus Mlejn představí Dynamo, novocirkusovou inscenaci inspirovanou fotografiemi Alexandra Rodchenka na pomezí tance, vzdušné a pozemní akrobacie. Vznikla ve spolupráci s několika dalšími českými a švýcarskými akrobaty v režii finské choreografky Ilony Jäntti. Ta je také autorkou představení Pony je malý kůň, které je inspirováno tradičním cirkusem a představami, které si lidé stále s kočovným cirkusem spojují. Ilona Jäntti spolu s Janou Korb z Německa střídá improvizaci s propracovanou choreografií, její vzdušné kreace vytvářejí atmosféru, která vás pohltí, jakmile vstoupíte. Do světa dobrovolných hasičů zavede diváky soubor Squadra Sua v představení Bomberos/Hasiči, které bude v parku přístupné zdarma.
 
Dopoledne i odpoledne po celou dobu festivalu budou až 4x denně patřit pohádkám a dětským představením – malí návštěvníci uvidí například Teátr Víti Marčíka, Divadlo ANPU, bublináře Václava Strassera, Divadlo Koňmo, Circus Sacra, kejklíře Vojtu Vrtka a řadu dalších souborů.
 
Sobota 31. srpna proběhne ve znamení Dne s Českým rozhlasem, kdy se malí i velcí mohou těšit mimo jiné na Kašpárka na valníku, novou koncertní šou oblíbeného Kašpárka v rohlíku.Bude uvedena třikrát a přístupná zdarma.
 
Děti se také budou moci zapojit do výtvarných a cirkusových dílen, dospělí si pak užít koncerty, posezení v příjemné kavárně, která se večer změní v pulzující bar.
 
Letos na Letní Letnou poprvé přijede také Oskar - bibliobus Městské knihovny v Praze. Návštěvníci si tak budou moci vypůjčit knihy (kterou lze vrátit v jakékoliv pobočce MKP), ale také připojit se na internet nebo pořídit si čtenářský průkaz. K zapůjčení budou také komiksy, hudba, mluvené slovo, výukové zábavné programy na tabletech nebo stolní hry… Každý den „o poledním klidu“ ve 13 hodin se děti mohou těšit na předčítání, v 19 hodin pak na příběh na dobrou noc a o některých půlnocích ti větší na předčítání hororů. V neděli 25. srpna od 12 do 19 hodin zde proběhne Den pro výměnu knih.
 
V rámci festivalu také proběhne již počtvrté letní festivalová škola pro děti od 6 do 15 let nazvaná Letní Letňák. Děti se formou „příměstského tábora“ učí základům herectví, žonglování, výtvarných aktivit, práce s hlasem s nejlepšími odborníky daných profesí – například s divadlem ANPU a Bélou Schenkovou. Na konci pak děti, které se zúčastnily Letního Letňáku více než sedm dní, předvedou veřejnosti představení, které v průběhu aktivit secvičily.
 
Vstupenky na představení souborů Les Colporteurs, Cirkus Cirkör, Cahin-Caha, Cirk La Putyka i na další večerní představení jsou již v prodeji v e-shopu na www.letniletna.cz a v síti Ticketpro. V prodeji jsou také zvýhodněné balíčky. Pozor - omezená kapacita!
 
Všechna představení budou v prodeji od 14. srpna v pokladně na místě. Samotný areál festivalu s mnoha šapitó a stany je přístupný zdarma.
 
Více informací a přesný program na www.letniletna.cz
 
 
Videoukázky:

Les Colporteurs na Letní Letné – trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_GnYPYf6UOM

Společný trailer k představením souborů Cahin Caha, Cirkus Cirkör a La Putyka v rámci projektu Lacrimae: http://www.youtube.com/watch?v=YfA9opXTD9s.

Cahin Caha – Rose: 6 min trailer: http://www.dailymotion.com/video/xy3lyf_rose-6-min-trailer_creation#.UUtBZZa9WSp

Cahin Caha – Rose: 1mn30 trailer: http://www.dailymotion.com/video/xy7wcp_rose-1mn30-trailer_creation#.UUtBZZa9WSp

Cirkus Cirkör - Knitting Peace: http://www.youtube.com/watch?v=peE3MC_Kc0I

Cirk La Putyka – Risk: trailer: 
http://www.youtube.com/watch?v=Y1Jb8GZCjvs


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.