Share |

Letní filmová škola: První víkend je za námi

V Uherském Hradišti se toho o víkendu stalo opravdu hodně. Například Emir Kusturica přiletěl, převzal cenu, začutal si, měl masterclass a ještě zahrál s kapelou.

V sobotu před polednem se v kině Mír prezentovala FAMU International, Petr Koura a Pavlína Kourová měli přednášky o nylonovém věku, což je období třetí republiky. Za hudebního doprovodu skupiny Obří broskev se promítal třičtvrtěhodinový snímek Nechci být mužem z roku 1918. Uvedení se dočkalo i několik filmů hollywoodské legendy Billyho Wildera, například Půlnoc nebo Raz, dva, tři.

 

Otakar Vávra měl v Uherském Hradišti osobně uvést svůj snímek Noční host, bohužel dorazil až na Slavnostní zahájení, kde obdržel Zvláštní cenu LFŠ. Po půlhodinovém zahájení se promítal oceňovaný snímek Černá kočka, bílý kocour, který natočil Emir Kusturica, jenž obdržel od AČFK Výroční cenu.

 

Na LFŠ Music Stage na Studentském náměstí v sobotu zahrála skupina Obří broskev a poté kapela Priessnitz. Jejich koncertu dodávala správnou atmosféru projekce některých scén z filmu Alois Nebel.

 

Na Masarykově náměstí se promítal film Harold a Maude, ve Velkém sále Reduty zase druhý díl ze série Dekalog od Krzysztofa Kieślowského. V kině Hvězda Olaf Möller uvedl japonský soft-erotický pinku eiga film Dárek na rozloučenou.

 

Nejvíce příležitostí setkat se s Emirem Kusturicou měli jeho fanoušci na LFŠ v neděli. Odpoledne hájil srbské barvy ve fotbalovém utkání Srbsko – Česko. Za Českou republiku hrál například Ivan Trojan, který předtím diskutoval s diváky po projekci slovenského filmu Viditelný svět, ve kterém ztvárnil hlavní roli. Na diskuzi padaly zajímavé otázky, například jestli někdy někoho šmíroval, jako to dělá právě hlavní hrdina filmu Viditelný svět. Ivan Trojan se zdržel komentáře.

 

Vít Klusák měl v neděli dílnu se studenty prvního ročníku. V kině Mír svou práci prezentovala Katedra scenáristiky a dramaturgie. Americký profesor Dudley Andrew se ve své přednášce tentokrát zabýval make-upem ve filmech tradice kvality.

 

Hvězdu zaplnila do posledního místa masterclass s Emirem Kusturicou. Na ní se světoznámý režisér přiznal k tomu, že se k filmu dostal proto, že rodiče nevěděli co s ním. Hodně se diskutovalo především o jeho filmech. „Film je pro mě zábava i umění,“ řekl a hned se opřel do Hollywoodu. „Myšlenka je základ filmu. A proto nemám rád Hollywood.“ Zavzpomínal i na svá studia na FAMU, po přednášce se promítal jeho třetí školní snímek Guernica.

 

Velký sál v Klubu kultury zaplnili diváci na projekci Muž bez minulosti od finského režiséra Aki Kaurismäkiho. Tento film, zabývající se ztrátou paměti, diváky značně bavil.

 

Emir Kusturica a The No Smoking Orchestra svojí hudební show měli začít ve 22:00. Bohužel začali hrát o několik minut dříve, a tak diváci, kteří přišli na čas a čekali ve frontách před vstupní branou, přišli již do rozjetého koncertu. Hudba byla skvělá, ale určitě by neuškodilo větší pódium a lepší organizace u vstupu do areálu, kde se příchozí nevyhnuli tlačenicím.

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.