Share |

Causa Lennonova zeď / Wall is Over: Vyjádření autora & reakce veřejnosti

17. listopadu jsme zveřejnili fotku nabílené Lennonovy zdi. Dnes přišlo e-mailem vyjádření autora, respektive skupiny Pražská služba, která se k nabílení přihlásila. Jak to mysleli? Tohle píší:

 

"WALL IS OVER ! IF YOU WANT IT

Zeď na Velkopřerovském náměstí sloužila od 70. let jako ilegální prostor pro reflexi protirežimního protestu. Trvale se na ní měnily vzkazy, básně a obrazy vyjadřující nesouhlas s totalitárním systémem. Po zavraždění Johna Lennona se z ní stal neoficiální pomník vzdávající pietní hold památce jeho pacifistickému a idealistickému myšlení. Zeď byla režimem několikrát přebarvena, nikdy však čistý nátěr nevydržel dlouho a její plocha se opět rychle začala svévolně proměňovat. Před 25 lety jedna velká totalitární zeď padla. Projektem Wall is over! odkazujeme zejména k těmto revolučním událostem. Studenti uměleckých škol tímto vyjadřují vzpomínku k 17.listopadu a poskytují volný prostor novým vzkazům současné generace.

Nyní je zeď opět bílá - svobodná / 17.11. 2014

Happy Christmas from pražská služba."

 

Akce budí rozporuplné ohlasy. Majitelé zdi, Maltézští rytíři, nejdříve podali terstní oznámení, ale po diskusi s autory ho zas stáhli. Na zdi začaly během dne přibývat nové nápis,y od nesmělých podobenek Lennona po "The Wall is Never Over."

Facebookové reakce oscilují od tichých lajků a udiveného "no ty vole!!!" až po kategorický nesouhlas. "Ať už to měli v hlavě zkonstruované jakkoliv, na nové vzkazy a volný prostor pro nové generace se v Praze i po celé republice hodí mnohem lépe další miliony čtverečních metrů zdí, nevidím jediný důvod, proč si vybrat zrvona tuhle, kromě nedostatku invence a fantazie," píše náš čtenář Dan. "Dane, myslíte přemalovat na bílo nějakou bílou zeď? To by byl opravdu revoluční počin, plný invence a fantazie," oponuje Nataša. Pavel tvrdí:"Vskutku revoluční umění! Já tomu v zásadě spíše tleskám . Nabízí to totiž zajímavé interpretace. Třeba, že jsme si tu svoji Imaginaci zapráskali vším možným, a proto se tak těžko hledá nějaká nová cesta, nějaká skutečná alternativa... Začít s čistým listem... Nedělat si z Lennona turistický fetiš... a spíš se pokusit jeho poselství aktualizovat . Bílá je barva míru, čistoty... Wall is over může znamenat i to, že post-communism is over..." a zajímavý pohled na věc má i Anettka: "Tohle přesně vyjadřuje, co se teď děje s mladou generací. Dali jste nám svobodu tím, že jste zeď natřeli na bílo, ale to, že si s tou svobodou neumíme poradit a plaveme, to už nikomu nedochází. Možná právě tu plnou zeď potřebujeme proto, abychom se ukotvili a vybrali si, kam a jak půjdeme a teď máme bílou zeď a poraďte si se svobodou...no nevím, možná jednou poděkujeme."

 

 

A co si myslíte vy? Pokud chcete, zapojte se do diskuse na FB. Díky za vaše názory, zajímají nás!

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.