Share |

Legendární bratislavský hotel Kyjev končí tento měsíc. Jeho osud je nejistý. Proč je to škoda?

Máte cestu do Blavy? Tohle musíte vidět.
foto JK

27. září uvedla slovenská média, že osud hotelu Kyjev v centru Bratislavy je nejistý. Začátkem října to bylo očko protisedi.cz okouknout - originální styl 70. let nutno vidět.
Pobyt v hotelu byl krátký, za tmy (proto nejsou fotky žádná sláva), ale výživný. Kyjev je hotel v centru Bratislavy, který funguje od 70. let a nikdy se nepředělával, takže podle toho vypadá. Majitelé se  rozhodli z tohoto retra udělat přednost a  za levné ceny nabízejí ubytování v téhle 19patrové budově jako výlet časem do dob normalizace.
 
Designově to dopadá jako poměrně znepokojivá, nicméně zajímavá a unikátní směs. 65 metrů vysoký Kyjev má dost z papalášského hotelu, kde jsou podlahy i zdi obložené neskutečným množstvím travertinu a nad tím visí masivní dřevěný kazetový strop, něco z mládežnického hostelu odněkud z Brixtonu (lákání na levné pivo, "veselý"a "levný" design letáků a webu) a k tomu přidává prvky pokleslejší kultury - na obrazovce v restauraci běží Óčko, kousek od stolů, kde se večeří, je k dispozici fotbálek. Ve vitríně u výtahů jsou vystavené staré propagační vlaječky, telefony a kniha hostů, u recepce křičí cedulky, že kdo si zabouchne dveře, zaplatí 10 euro. Což je asi čtvrtina ceny pokoje za noc.
 
A propos pokoje. Pokud jste už dlouho neviděli omšelé kachlíčky, ne-pákové baterie u vany, postele z děsné hnědé umělé textilie, spousty dřeva, prastaré umělé záclony PLUS obří travertinový parapet, zajeďte sem. Tohle už jinde neuvidíte - a původní stav vybavení sice znamená, že je to vše trochu omlácené, ale má to možná většího ducha, než kdyby to někdo pečlivě repasoval a pak ubytování zde prodával jako super designovou vychytávku. Nečekejte mega pohodlí, věci jako klimatizace ani minibar zde nenajdete.
Pokud si zkusíte rezervovat pokoj, není možné dostat rezervaci na žádné datum od 1. listopadu - do té doby to přes web www.hotelkyjev.com či bookingové portály mezinárodních společností jde a vřele vám to doporučujeme. Hotel Kyjev je omšelý unikát, a pokud budete mít cestu do Bratislavy, ubytujte se v něm - nebo zajděte jen tak na pivo nebo jídlo.
Hotel se uzavře, ale není moc jasné, co bude následovat: "Majoritný vlastník hotela Kyjev nedávno oznámil, že hotel onedlho minimálne na rok uzatvorí kvôli rozsiahlej rekonštrukcii. Miestny staromestský stavebný úrad však neeviduje žiadnu žiadosť, ani návrh na rekonštrukciu," uvedly Bratislavské noviny. Doporučujeme tuhle zvláštní budovu omrknout, než bude pozdě.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.