Share |

Legendární Altavista končí

Goodbye, průkopnický vyhledávači.

Když se řekne "hledání na netu," vybaví si většina lidí Google a v našich podmínkách Seznam. Dávno před Googlem ale fungoval vyhledávač, který ve své době byl špičkou a revolucí: Altavista. Byl to první fulltextový vyhledávač na světě (vznikl v roce 1995) a fungoval rychleji a lépe než ostatní.
 
Pamatuju si 90. léta a to, že tehdy měl ještě vyhledávač adresu altavista.digital.com a než se nějaká nová stránka objevila ve výsledcích vyhledávání, trvalo to několik dní - stroj indexoval web a syslil si informace o stránkách úplně jinou rychlostí, než je běžné v dnešní době. 
 
Příchod Googlu ale znamenal ústup ze slávy a Altaista začala ztrácet dech. V roce 2003 ji koupil gigant Yahoo, ale ani jeho snaha a inovace už vyhledávač nevrátily na výsluní. Značka byla zachlvána deset let, ale vyhledávání stejně už provádělo Yahoo svou technologií (pouhých 7 let předtím to přitom bylo opačně a bohatá a oblíbená Altavista byla dodavatelem vyhledávací technologie pro Yahoo).
Yahoo na svém blogu nyní oznamuje, že ruší některé služby - a provoz Altavisty je mezi nimi. Je to logické, že nerentabilní produkty nemá cenu živit a Yahoo má ostatně vlastní vyhledávač, který občas někdo využije... ale je na tom cosi smutného. Od 8. července tedy Altavista nebude, a kdo přijde na altavista.com, bude přesměrován na hlavní stránku Yahoo. Ahoj!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.