Share |

Láska a mimozemšťani na dánský způsob: severské filmové čtvrtky uvádí Učitelku

foto: pořadatel akce

Skandinávský dům a kino Evald uvádí oceňovanou dánskou hororovou komedii Učitelka, a to v rámci projektu Severské filmové čtvrtky. Snímek o „podivné“ učitelce Ulle Harmsové, která jako by snad ani nebyla z této planety, promítne pražské kino Evald 2. listopadu od 19 hodin.
 
„Učitelka vypráví příběh Carla, žáka základní školy, jehož třídy se ujímá nová mladá pedagožka. Ta se sice navenek jeví jako milá a sympatická, děti si však velmi brzy začnou všímat velice podezřelých věcí, které se kolem ní dějí,“ vysvětluje David Stybor ze Skandinávského domu.
 
Film z roku 2007 je dodnes hojně promítaným a oceňovaným snímkem, a to jak díky originálnímu příběhu, tak zajímavému míchání několika různých žánrů. Režisér Ole Bornedal, jejž proslavil mj. kultovní horor Noční hlídka (2002), se v Učitelce divácky atraktivním způsobem vypořádal s béčkovými sci-fi filmy o mimozemšťanech. Exkurzi do školních lavic navíc zpříjemnil skvělý výkon herečky Papriky Steen, známé např. z klasiky Larse von Triera Tanec v temnotách (2000) či z dánské komedie Adamova jablka (2005).
 
Film o podivné učitelce, jež je sympatická rodičům, nikoliv však žákům, je v rámci pravidelných Severských filmových čtvrtků uváděn jako předzvěst festivalu Dny Severu 2017, který bude od 22. do 30. listopadu věnován právě tématu severského „podivna“.
 
Severské filmové čtvrtky: Učitelka (Vikaren, Dánsko, 2007, 93 min.)
2. listopadu 2017, 19:00 hodin
Kino Evald, Národní 60/28, Praha 1
 
Vstupné 120 Kč. Film bude promítán v originálním dánském znění s českými titulky. Promítání bude předcházet krátký úvod o filmu.
/WEB/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.