Share |

Landscape na žižkovském Nákladovém nádraží finišuje

foto: pořadatel akce

Festival Landscape v prostoru Nákladového nádraží na pražském Žižkově (NNŽ) vrcholí! Poté, co si získal během letních měsíců přízeň tisíců Pražanů i návštěvníků, odborné veřejnosti nebo umělců různých oborů, připravili pořadatelé pestrý program i na jeho finále. Nabídne možnost aktivně vstoupit do diskuzí o budoucnosti NNŽ i urbanistických vyhlídkách Žižkova a celé Prahy.
 
Zájemci se dále mohou seznámit s díly a názory předních našich i evropských umělců a teoretiků v oboru krajinné architektury, být přítomni přeměně rampy NNŽ v hudební nástroj či se pobavit na party s Vladimírem 518. Závěrečný koncert Landscape Festivalu Praha 2014 v rámci Dnů Žižkovského kulturního dědictví představí 9. září kapely a muzikanty, kteří jsou se Žižkovem spojeni pupeční šňůrou již dlouhá léta: Už jsme doma, Garage Tonyho Ducháčka a Iva Pospíšila aka Tee Jaye Iva.
 
„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo naplnit vše, s čím jsme do projektu Landscape šli. Lidé přijali NNŽ za své a nevěnovali se jen výstavě či hudebním produkcím, ale prostě přirozeně prostory zabydleli a dokázali tak, že neexistuje místo, které by bylo ztraceno pro kreativní a spokojený život,"říká kurátor akce a ředitel Galerie Jaroslava Frágnera Dan Merta, podle nějž patří velká zásluha samotné radnici Prahy 3.
 
Festival Landscape ve svém závěrečném finiši propojí zájemce o plánovanou podobu Prahy, Žižkova, NNŽ i krajinné architektury a veřejného prostoru obecně s kompetentními lidmi z různých táborů: teoretiky, aktivisty, politiky i zástupci developerů. Cyklus přednášek v rámci výstavy Eunic Landscape Architecture pak nabídne město, krajinu a veřejný prostor z pohledu předních evropských architektů z Německa, Rakouska, Norska, Belgie, Švýcarska a Dánska.
 
Více informací na www.gjf.cz, http://nakladovenadrazizizkov.cz a www.landscape-festival.cz.
 
O Žižkov zejména půjde v zajímavém večeru 1. září, kdy se spolu s moderátorem Josefem Vomáčkou po Industriálních stopách na Praze 3 vydají znalci nad jiné povolaní: ředitel Výzkumného centra průmyslového dědictví FA ČVUT Benjamin Fragner se svým kolegou Lukášem Beranem, historik architektury Zdeněk Lukeš a člen Výboru pro územní rozvoj Městské části Praha 3 Tomáš Mikeska.
 
O den později 2. září se k tématu veřejného prostoru Městské části Praha 3 ve vztahu k velké Praze budou vyjadřovat Ondřej Rut, zástupce starosty M.č. Praha 3, Jan Šépka z Institutu rozvoje a plánovaní hl. m. Prahy a Aleš Steiner z atelieru a05.
 
Nákladové nádraží Žižkov jako kulturně-vzdělávací centrum: A jak dál? A kdy? To je lapidární název diskuzního večera, který dá v předposlední večer Landscape Festivalu 8. září možnost nahlédnout s moderátorem Adamem Gebrianem do karet lidem, kteří mají v rukou klíče k budoucnosti nejen Nákladového nádraží Žižkov. Přednést své názory, diskutovat a třeba i odpovědět na vaše dotěrné otázky přislíbili ministr kultury ČR Daniel Herman, náměstek pražského primátora Václav Novotný, Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu, zástupce starostky MČ Praha 3 Matěj Stropnický, architekt a urbanista Jan Šépka, Martin Ďurina, náměstek pro správu majetku Českých drah, či Leoš Anderle, ředitel pro development skupiny Sekyra Group.
 
V angličtině vedený cyklus přednášek v rámci výstavy Eunic Landscape Architecture uvede 2. září Markuse Gnuechtela a Michaela Triebswettera z německého studia GTL Landschaftsarchitekten, jejichž nosná témata shrnují slova Scénografie – krajina – udržitelnost. Krajinu a architekturu v projektech rakouského studia AllesWirdGut představí jeden z jeho zakladatelů Herwig Spiegl 4. září, na téma kultivovaná krajina bude ten samý večer hovořit též norský architekt Sixten Rahl ze studia 3RW Arkitekter.
 
5. září objasní téma řešení veřejných prostor v historicky definovaném městském prostředí Filip Lagiewka z belgického studia OMGEVING, švýcarská architektka Robin Winogrond ze Studia Vulkan Landschaftsarchitektur se zabývá tématem městského prostoru a představivosti. Večer uzavře na téma modrá a zelená města Rikke Juul Gram z dánského studia Schonherr.
 
Ještě předtím 3. září proběhne prezentace publikace Současná umělecká díla v krajině Radoslavy Schmelzové, Dagmar Šubrtové a Radka Mikuláše.
 
Zářijový program otevře hned 1. září párty po přednášce, v níž se vedle ikonického Vladimíra 518 jistě neztratí Refew, DJ Mike Trafik a další. 6. září bude patřit hudebním a zvukovým experimentům: Rampu Nákladového nádraží Žižkov jako hudební nástroj pojme Martin Janíček, Gívan Belá a jejich hosté, zatímco kolektiv autorů pod vedením Miloše Vojtěchovského bude prezentovat Ajznbony - terénní nahrávky pražských nádražních zvuků.
 
Celý projekt Landscape Festival 2014 v prostoru Nákladového nádraží Žizkov uzavře 9. září koncert, který v rámci Dnů Žižkovského kulturního dědictví a žižkovských kořenů přivede na pódium interprety, kteří po desetiletí spoluurčují hudební život nejen Žižkova: skupiny Už jsme doma, Garage Tonyho Ducháčka a Iva Pospíšila aka Tee Jaye Iva.
 
Výstavní část Festivalu Landscape na Nákladovém nádraží Žižkov doplňuje až do 7. září výstava v Galerii Jaroslava Fragnera, kde jsou soustředěny zdejší, pro disciplínu krajinářské architektury emblematické realizace. Kurátor Dan Merta a mladí tvůrci ze studia 4dim pod názvem CzechScape zde představují nejvýraznější kreace vypovídající o kvalitách současné české krajinářské architektury s jejími přesahy do dalších příbuzných disciplín v posledních dvaceti letech od soukromých zahrad až po intervence do veřejného prostoru.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.