Share |

Kvalitář nabízí možnost, jak si výtvarné umění, architekturu a design připustit k tělu.

foto Zdeněk Porcal

S potěšením oznamujeme otevření nové pražské výstavní a prodejní galerie Kvalitář. Formující se prostor pro výtvarné umění, architekturu a design si v českém prostředí klade neobvyklý cíl, chce se stát místem, kde se výtvarné umění potkává s designem a společně vytváří harmonickou symbiózu. Specifická svou podobou i posláním se galerie snaží obnovit funkci výtvarného umění jako součásti každodenního života.

Z iniciativy architektu Jiřího Kučery, Marka Habra, Jiřího Dohnala a díky entuziazmu umělkyně Jany Bernartové vzniká projekt nabízející nenápadné i výrazně dekorativní umění, design a architektonické vize. V budoucnosti se má Kvalitář stát také místem pro prezentaci vizionářských projektů mladých architektů, designerů a výtvarných umělců, čímž chce překročit kategorii galerie / showroomu a stát se širší platformou.

Výtvarné umění v minulosti vznikalo v kontaktu s interiéry a exteriéry budov. Dnes jakoby toto prostředí ztratilo svou dominantní pozici. Zjednodušeně mužeme tvrdit, že se umění přestěhovalo do galerií, muzeí či do specificky inscenovaného veřejného prostoru. V těchto institucích se výtvarné projekty stávají majetkem všech a zároveň nikoho. Studený výstavní prostor a okolnostmi vynucovaná tichá kolektivní kontemplace nás připravuje o schopnost vnímat umění individuálně, nebo dokonce jako přímý otisk nás samých, či osoby vlastníka. Navykli jsme si umění potkávat v galeriích, nad postel si však raději zavěsíme tapetu z Ikey. Máme rádi umění, ale umělce si do bytu nepouštíme. Taková situace je podle Kvalitáře neúnosná a nabízí proto možnost, jak si výtvarné umění, architekturu a design znovu připustit k tělu.

Právě probíhá první výstava
Zastoupeny jsou malby a sochy v kombinaci s designem. Dělení na jednotlivé kategorie umění je na výstavě překonáno. Elegantně jej ve vlastních projektech překračuje pravděpodobně nejslavnější vystavující Eva Eisler. Ona a její studenti z ateliéru K.O.V (VŠUP) se představují pracem vystavenými již dříve na výstavě Treasure Hunt v galerii Rudolfinum (2011).

Petr Dub (2003 - 2009 Fakulta výtvarných umění VUT v Brně, dnes doktorand u Václava Stratila na FaVU v Brni)
Petr Dub systematicky narušuje vlastnosti připisované jednotlivým médiím. Zvláštní zájem věnuje médiu malby a závěsnému obrazu. Vznikají vizuálni přitažlivé a zároveň znepokojivé instalace. Plátno skrývá dění uvnitř obrazu. Preciznost, soustředěnost a pečlivý zájem o instalaci je nedílnou součástí jednotlivých prací.

Eva Eisler (absolventka Parsons School of Design v NYC, přednášela na NYU, dnes vede ateliér K.O.V (koncept-objekt-význam) na VŠUP)
Eva Eisler se plynule pohybuje mezi sochařstvím, architekturou, designem a kresbou. Překračováním hranic jednotlivých umění dochází k jejich vzájemnému propojování a obohacování. Eva Eisler pracuje se základními geometrickými tvary a nebojí se experimentu v poloze volných instalací.

Adéla Fejtková (studentka K.O.V na VŠUP), Markéta Kratochvílová (studenka K.O.V na VŠUP), Štěpán Růžička (student K.O.V na VŠUP)

Milan Houser (1993 - 2000 AVU v Praze, dnes děkan Fakulty výtvarných umění VUT v Brně)
Milan Houser pracuje s vlastnostmi materiálu spojených s výtvarným uměním. Dostává je do neobvyklých nikdy až extrémních situací a tak ukazuje jejich skrytou tvář. Silným tématem mu je také světlo a jeho odraz/pohlcení v malbě. Nedílnou součástí Houserova zájmu jsou také intervence do veřejného prostoru.

Jaroslav Juřica (2006 - 2010 Fakulta výtvarných uminí VUT v Brně, 2007 - 2009 School of Industrial Design, Lund University, LTH, Sweden)
Jaroslav Juřica propojuje zájem o sochu a design. V roce 2011 uspěl v soutěži firmy TON s návrhem židle 002. Duležitá pro něj je funkčnost, krása objektu, které nás obklopují. Ruznorodé přístupy k designu, hledání jeho možného propojení s volným uměním i přesahy společensky kritické, definují tři hlavní směry, kterým se Juřica v současnosti věnuje.

Libor Lípa (1979-1983 SUPŠ Brno)
Libor Lípa je malíř a hudebník. Dnes žije v Praze a působí v Mezinárodním centru současného umění Meetfactory. Zatímco jeho obrazy jsou veskrze klasické, v designu a objektech provádí neotřelé experimenty.

Josef Mladějovský (2005 - 2010 Fakulta umění Ostravské univerzity)
Josef Mladějovský žije a pracuje v Ostravě, v roce 2011 získal třetí místo ve čtvrtém ročníku Ceny kritiky za mladou malbu. Malíř se často věnuje geometrickým tvarům. Zajímá se o hodnoty samotné malby a formálně se vztahuje především ke klasické moderně.

Pavel Mrkus (1989 - 1995 VŠUP v Praze)
Pavel Mrkus pracuje s digitálními technologiemi. Soustřeďuje se především na video instalace a místni specifické instalace, které nikdy získávají podobu performance. Vlivnou se mu stala inspirace středověkou a asijskou filozofií (scholastika a buddhismus).

Jan Plecháč (2004-2010 VŠUP v Praze)
Jan Plecháč byl na Czech Grand Design 2010 označen za objev roku. Věnuje se architektuře i designu a jeho projekty pracují se specifickou estetikou. Příkladem je jeho diplomová práce Icons. Soubor originálních drátěných křesílek formálně vychází z ikon designu, které převádí do nové roviny odhmotněné konstrukce.

Kvalitář
Senovážné nám. 17
110 00 Praha 1

www.kvalitar.cz

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.