Share |

Kuzmarkt: Krásné staré věci

foto Petr Flíček

Kuzmarkt je něco mezi sbírkou retrověcí a miniblešákem. Majitelky Káči jsme se ptali, kde se vzal.
 
Jak byste Kuzmarkt představila čtenářům?
Kuzmarkt je v podstatě velká sbírka nejrůznějších retro předmětů, především domácích a kuchyňských potřeb, šperků, hraček,bytových doplňků z let 20. - 90. Převážně ale 70.léta. S tímto sběratelským koníčkem jsem začala tak před 12 lety a něco jsem si uchovala už od dětsví, hlavně vášeň k miniaturním pokojíčkům.
 
 
Co děláte kromě tohoto projektu?
Nyní jsem se přihlásila do Rudolfínské akademie na rekvalifikační kurz, obor starožitník. Pracovala jsem jako pečovatelka o seniory a v azylovém domě pro lidi bez domova.
 
Co vás inspirovalo k vytvoření téhle sbírky?
Ráda vzpomínám.
 
Ty věci jsou na prodej? A za kolik?
Teoreticky jsou na prodej všechny věci z Kuzmarktu. Prakticky už je to složitější, protože k některým věcem mám zvláštní vztah a vzdávám se jich jen s těžkým srdcem. Když se ale najde nadšenec, pravděpodobně se domluvíme. Vzhledem k tomu, že máme opravdu hodně různých věcí, nedá se říct za kolik co prodáváme.
Funguje to tak prostě jako na blešáku, konkrétní věc + konkrétní zákazník = aktuální cena, smlouvání. Za utržené peníze, hledám další předměty. Líbí se mi toho tolik, že bych se zahltila, tak posílám tyto krásné předměty dál a aspon si je na chvíli užiju.
 
Máte v úmyslu otevřít si třeba normální obchod, nebo ne?
Mít obchod by bylo samozřejmě krásné a moc bych si to přála. Teď jsem otevřela alespoň showroom, nádherný retro pokojíček, kam nadšenci můžou přijít okouknout část sbírky a třeba si i něco vybrat.Ráda se zúčastnuji na bleších trzích a akcích jako je např. Code:Mode. Má to nezaměnitelné kouzlo, člověk potká řadu lidí, zažívá ulici z jiné perspektivy s tím se inspiruje. Baví mě i kontakt s ostatními prodejci. I Když jsem na řadě akcí jediná, kdo se zabývá prodejem tzv. designu z druhé ruky, mají to všichni tak nějak podobně. Baví se prodejem a na akcích bývá výborná atmosféra.
 
Co děláte proti šedi?
Stačí se podívat na moji Kuzmarkt garáž, tam se moc šedi nenajde, i když jsou to předměty s dost šedé doby. Ve sbírce převažuje oranžová barva. Spousta věcí je nadčasových a dají se bez problémů používat nebo nosit i teď. Například bytové doplňky, kuchyňské potřeby nebo šperky. Věci z mojí sbírky krásně doplňují aktuální prvky ať už v domácnosti nebo v šatníku, navíc je v nich jakýsi vzkaz z minula a stopa příběhu předchozího majitele. Jiné věci jsou zase natolik šílené , že si člověk říká, co tím chtěl autor asi říct. V takovémhle království není na šeď ani pomyšlení.
 

http://www.facebook.com/Kuzmarkt

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.