Share |

Kuchařky bez domova dnes o půl dvanácté otevírají veganské bistro

foto: pořadatel akce

Organizace Jako doma, která se věnuje ženskému bezdomovectví, otevírá na Smíchově veganskou jídelnu. V jídelně, která je založena na principu sociálního podniku, zaměstnává ženy se zkušeností s bezdomovectvím, které tak samy mění společenské vnímání bezdomovectví. Jídelna je postavena na konceptu zdravého a cenově dostupného jídla pro všechny.
 
V Brožíkově ulici nedaleko smíchovského Anděla otevírá organizace Jako doma dnes 22. 3. v 11:30 hod. Jídelnu Kuchařek bez domova. V jídelně jsou zaměstnány ženy v sociální tísni. I když nemají domov, rády vaří a o své kuchařské umění se chtějí podělit s ostatními, samy tak prolamují bariéry mezi veřejností a lidmi bez domova.
 
Naše jídelna nabízí zdravá a plnohodnotná veganská jídla. Používáme lokální a sezónní potraviny, budeme zpracovávat i zeleninu, kterou kvůli vzhledu obchody neprodávají. Oproti běžným restauracím a kavárnám nabízíme jídlo za cenu, která je dostupná i lidem, kteří si návštěvu běžných restaurací nemohou dovolit, obzvláště těch zaměřených na zdravou a rostlinnou stravu. Oběd v polední nabídce můžete ochutnat za 75 korun, polévku s pečivem za 30 korun,“ říká Eva Kundrátová, jedna z Kuchařek bez domova.
 
Interiér jídelny je realizován výhradně z recyklovaných materiálů ve spolupráci s ateliérem MARS (moderní ateliér recyklovaného skla). Atmosféru místa dotváří “stěna kuchařek”, kde jsou příběhy, vzkazy a přání žen bez domova pracujících v jídelně.
 
Kromě nabídky jídla a dalšího občerstvení plánujeme v jídelně promítání, přednášky a diskuse na různá sociální témata. Chceme tak v lokalitě nedaleko Anděla vytvořit místo, kde se místní lidé mohou najíst zdravě a za dostupnou cenu a také se mohou dozvědět více nejen o problematice bezdomovectví,“ doplňuje Lenka Vrbová z organizace Jako doma.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.