Share |

Kuba Rafael: I práce o hovně má význam

archiv Kuby Rafaela

Kuba Rafael studuje brněnskou Fakultu výtvarných umění, ve volných chvílích paří hru Fallout 3 a dočítá první díl Larssonova Milénia. Fušuje i do hip hopu. Koncem loňského roku vydal v tichosti desku Turbulence negativních dobrot a jeho alter ego MC Gey dodává českému rapu vtipný rozměr. No řekněte, kolik znáte českých MCs, kteří by rapovali o pejscích?

Těšil jsem se, že na rozhovor přijdeš v kostýmu pejska.
Bohužel, ten kostým není můj. Takže jsem přišel radši v kostýmu člověka.

Zaujala mě tvoje bakalářka, kterou byla perníková chaloupka v životní velikosti…
Studuju na Ateliéru grafického designu na Fakultě výtvarných umění u Václava Houfa, který dřív dělal parádní ilustrace. Na bakalářku jsem původně chtěl dělat pohádkovou knížku. Napsal bych vlastní příběhy a sám si to i ilustroval. Pan Houf mi ale řekl, že by to mělo mít nějakej přesah. Tak jsem se naštval a trochu natruc udělal opravdovou perníkovou chaloupku.

To se muselo docela prodražit – těsto, perník, cukr, vajíčka…
…pocházím z Pardubic, perníkovou chaloupku mám rád odmalička. Oslovil jsem tedy pardubické pekárny a střední školu potravinářkou. Nápad se jim líbil a slíbili mi, že mi poskytnou zhruba 80 kg těsta, prostory v pekárně i pec.

Pekl sis to tedy sám?
Ano, ale pomáhala mi sestra. Pak jsem si sehnal dřevo a za asistence truhláře jsem postavil kostru chaloupky, pobil ji sololitem a na to lepil perníky zdobené cukrem. Zdobení perníčků sice nebylo moc profi, dělal jsem jen jednoduchý ilustrace, které určitým způsobem souvisejí s turistickým ruchem.

S turistickým ruchem?
Chaloupka má sloužit jako symbol turistický atrakce. Při instalaci byla obehnaná sloupky jako v muzeu a kolem visely cedule s nápisy Neloupat perník, Zákaz volného pobíhání dětí a podobně. Chtěl jsem vytvořit kontrast pohádkovosti s realitou. Chaloupka najednou popírala to, co byla v té pohádce. Přidělal jsem i suvenýry jako placky, pohlednice, perníčky na prodej, zkrátka byznys založenej na pohádce.

ÚCHYLNÁ A SAMOTÁŘSKÁ DOSPĚLOST

Jaký byl vlastně název projektu?
Konec pohádky, začátek reality. Což znázorňují i dvě doprovodné ilustrace – první představuje idylku, kdy na chaloupku kouká Jeníček s Mařenkou a zvířátka, a na té druhé už je bagr, který tu chaloupku vytrhává z pohádkovýho světa a přiváží ji sem. Bakalářská práce je jedna z posledních zkoušek a přerod ze studentskýho života do života dospěláka. A hlavně každej správnej chlap by měl postavit barák. Splnil jsem si tedy dětský sen a zároveň se přerodil v dospěláka. (smích)

Jak se to líbilo známým a pedagogům?
Od akademiků byly připomínky ohledně architektonického hlediska. Byla to prostě obyčejná chalupa se střechou, nebyla tam žádná „vychytávka“. A protože jsem na grafickém designu, tak je zajímalo, proč stavím barák. Nejlepší reakce ale přišly od maminek a dětí. Ono to bylo docela hezký na pohled, ale netvrdím, že to bylo nějaký vrcholný umělecký dílo. 

Jak bude vypadat tvoje absolventská práce?

V teoretické části bych chtěl zmapovat současné české ilustrátory, kteří kloubí ilustraci s designem a reklamou, a možnosti ilustrace v komerčních sférách a porovnat to se situací ve světě. V praktické části chci udělat vlastní komiks, který se bude skládat z krátkých příběhů a stripů, kde vytvořím partičku charakteristických postaviček.

Máš už ty postavičky promyšlený?
Zatím je načrtávám, ale budou to takový úchylný samotáři, neurčitý druhy.

To vypadá tajemně.
Každopádně budou mít chlupy.

Kde?
Všude. Ale zase některý postavičky ty chlupy mít nebudou (smích). Budou to takový zvířato-lidi. Každopádně bych rád jednou napsal a vydal vlastní pohádkovou knížku, kterou bych četl vlastním dětem a svýmu nevlastnímu synovi.

To zní vážně.
Hmm… no, já mám rád pohádky. Jsem pořád dítě... možná proto nemám holku.(smích)

MC GEY IS NOT PUNK

Dětinsky ale nepůsobilo Triko vod hoven, které se stalo tak trochu „kultem“…
To byl školní projekt, kdy jsem měl vymyslet na sítotisk návrh. A nic mě nenapadlo. Přišel jsem do školy a měl jsem jen bílý tričko. Tak jsem vzal hnědou barvu a namatlal tam ten nápis a ze srandy si to vzal jednou na koncert. Pak mi začali psát lidi, že by to chtěli. Stalo se kupodivu dost populární. Je to důkaz toho, že i práce o hovně má význam.

A co další trička, budou?
Teď chystám jedno s nápisem Dead is not punk, pak tričko, kde by bylo červenou barvou napsáno Já ho nezabil nebo triko s nápisem Tohle triko vůbec nenosím. Chtělo by to mít vlastní sítotiskovou dílnu, kde bych si tiskl i peníze.

Působíš i jako rapper pod roztomilým pseudonymem MC Gey. Chystáš teď nějaké album?
Do budoucna bych rád vydal experimentálnější EP a pak regulérní desku, která by měla šlapat víc než moje introvertní komorní destička Turbulence negativních dobrot, kterou jsem vypustil spíš na truc. Plácal jsem se s tím jak šnek a nechával to ležet, až mě to začalo být pomalu protivný a musel jsem to ukončit, a tak jsem to vypustil. Nicméně jsem typ člověka, kterej nedělá, když ho něco nechytne. Potřebuju nakopnout, a když to bude velkej kopanec, tak odletím a vrátím se s príma deskou, která bude zase bavit padesát lidí z republiky.

Jak je na tom vlastně místní scéna? Připadají mi tu fajn různý alternativní věci, ale jinak nuda v Brně…
Za zmínku rozhodně stojí Čokovoko. Pak jsou tady Hugo a Zoe, kapela To žluté co máte na kalhotkách, Piča z hoven, Fuckers a určitě dost dalších věcí. Všechno jsou to v podstatě bývalí nebo současní studenti FaVU. Jinak co se týče rapu, tak mě v Brně asi nic moc nebaví.

A co spolupráce s Čokovoko?
V minulosti jsme měli domluvenou spolupráci na téma Ples. Ony měly být dvě zakletý princezny, který musejí odejít v půlnoci z plesu, a já měl být princ, co se je pokouší sbalit. Nakonec jsem to ale tak protahoval a odkládal, že z toho dočasně sešlo. Snad v budoucnu. Říkaly, že dokud neumřou, tak jsou k dispozici.

Práci Kuby Rafaela si prohlédněte na www.behance.net/actiondaycrew, jeho album Turbulence negativních dobrot a další muziku si stáhnete na http://mcgey.bandcamp.com/.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.