Share |

Křišťálový lustr jako basketbalový koš nebo poskakující stolek? Najdete je v nové prodejní galerii Artpit

foto: pořadatel akce

O tom, že vlastnit umělecké dílo nemusí být jen výsadou elity a také, že umění neznamená jen předmět vystavený ve vitríně či visící na zdi, chce přesvědčit veřejnost letos vzniklá online galerie Artpit. Jejím cílem je navrátit originální díla do životů lidí a jejich domácností, nahradit unifikované reprodukce či oděvy zakoupené v některém z řetězců. Galerie Artpit nabízí proto umělecká díla online – každý zájemce tak může jednoduše vybírat z množství originálů dle svých preferencí a neztrácet čas obíháním galerií či butiků návrhářů. Za zmínku stojí také to, že až na výjimky jsou v galerii zastoupeni pouze mladí, začínající umělci či designéři, kteří na svou slávu teprve čekají – to je pozitivně promítnuto i do ceny jejich děl. Dostupností děl se pak rozumí jak ta fyzická (umění je doslova na dosah ruky), tak i cenová. /WEB/
 
Nabídka galerie
Nabídka je opravdu bohatá - přes 500 obrazů různých stylů a žánrů, ale také oděvy, kabelky, šperky, skleničky, lampy – tyto a mnoho dalších originálů najdou návštěvníci webových stránek www.artpit.com v sekcích Krásná umění a Užité umění.  Galerie zastupuje již více než 60 umělců z Čech a Slovenska, převážně mladé autory, studenty či absolventy prestižních vysokých uměleckých škol v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Bratislavě a dalších.
 
Ze známějších umělců, které galerie Artpit zastupuje, jmenujme například všestrannou umělkyni Barboru Bálkovou, která vystavuje fotografie i obrazy, dále legendami opředeného absolventa AVU Viléma Baleje, šperkařku a sklářku Jitku Havlíčkovou, tvořící pod jménem Hutunka, známou mimo jiné díky svému hojně vystavovanému háčkovanému autu v životní velikosti (které galerie Artpit také nabízí), nebo již etablovanou módní návrhářku Josefínu Bakošovou, která obléká i řadu celebrit. V galerii je zastoupena řada mladých, talentovaných malířek:  Tereza Černá, Linda Čihařová, Jana Kamarádová, Zuzana Kieferová, Daria Bernadeta Novotná, Zuzana Novotná Ištvanová, Tamara Schreiberová, Marie Vránová, Erika Vrdoljaková, Anna Sypěnová, Martina Walterová. Z malířů lze jmenovat Davida Cajthamla, Rudi Kovala, Davida Mazance, Petra Rašku, Filipa Sabola nebo Jiřího Zavřela. Originální jsou vyšívané obrazy Daniely Mikuláškové, nebo svítidla Lukáše Houdka, čerstvého absolventa ateliéru skla na VŠUP. Zmínit můžeme také poslední přírůstek galerie, Moniku Martykánovou, studentku ateliéru keramiky porcelánu Maxima Velčovského na VŠUP nebo Lenku Vackovou, oděvní návrhářku studující UMPRUM. Počet zastoupených autorů se přitom stále rozrůstá.
 
Rozhodli jsme se založit Artpit – online galerii, abychom lidem usnadnili nákup umění. Umělecká díla nemají být zavřená v galeriích, měla by se dostat mezi lidi, zdobit domácnosti a dělat radost svým majitelům. Dříve bylo vlastnictví uměleckých děl – obrazů, ale i fotografií, grafik nebo skla – tradicí, dnes tomu tak není. Rádi bychom tuto tradici vzkřísili. Také proto jsme do nabídky galerie zařadili i užité umění, aby byl výběr co nejširší - umění nemusí jen viset na zdi, umělecké dílo je i šperk, váza nebo lampa. Věříme, že je jen otázka času, kdy lidé pochopí, že pěkné, originální věci by se měly stát součástí jejich života – zkvalitňovat prostředí, ve kterém žijí, obohacovat je a dělat jim radost. Že je škoda prožívat život bez nich,“ říká zakladatel galerie Artpit Jaroslav Karmášek.
 
Pro ty, kteří chtějí dílo někomu darovat, ale nejsou si jisti přímo vkusem obdarovaného, je k dispozici voucher – poukaz na umělecké dílo v hodnotě, jakou si zákazník zvolí.
 
Jakou cenu má umění?
Obrazy, designové předměty, oděvy a módní doplňky jsou v různých cenových relacích, v závislosti na pracnosti zpracování, technice, u obrazů také na rozměru a například u šperků na použitých materiálech. Samozřejmě u všech děl záleží také na jménu a postavení autora. Roli hrají vystudované školy, zahraniční stáže, realizované výstavy a autorova prestiž. Zájemci tak mohou vybírat z děl s cenami od tisíce až po desítky tisíc Kč. Obecně lze říci, že ceny všech děl jsou nižší než u běžných kamenných galerií, díky nižším provozním nákladům si online galerie může dovolit výrazně nižší provizi a tedy i výslednou cenu produktu.
 
Zakoupení obrazu mladého umělce může být i zajímavou investicí do budoucna – kdo může nyní říct, který ze současných studentů se propracuje na výtvarnou špičku a stane se slavným a uznávaným umělcem? Pořízení obrazu či designového předmětu se tak může stát malou hrou či loterií – některá z vystavených děl totiž mohou svou hodnotu v příštích letech zmnohonásobit.
 
Koupit umění není umění
Artpit je pro všechny, kteří se zajímají o umění, ale z nedostatku času nebo příležitosti se musejí omezit pouze na občasnou návštěvu galerie. Každý má nyní možnost pořídit si umělecké dílo domů rychle a jednoduše, bez zdlouhavého hledání a obcházení galerií, v jejichž množství se těžko orientuje. Navíc návštěvníci se většinou cítí nesví ve sterilním prostředí a téměř se i bojí podívat se na dílo zblízka, natož se přeptat na cenu. Všechny tyto nepříjemnosti nákupem online odpadají.
 
V nabídce jsou olejové či akrylové malby, kresby, grafiky či fotografie - od malých formátů až po velká plátna. Velikost nabízených děl je přehledně zobrazena vizualizací v obývacím pokoji s pohovkou, pomocí „lupy“ si každý může konkrétní dílo detailně prohlédnout. Samozřejmostí jsou vyhledávací filtry – podle ceny, rozměru, techniky, tématu obrazu, apod. Pak už jen stačí vybrané dílo umístit do virtuálního košíku a dokončit objednávku tak, jak známe z klasických e-shopů. Obraz po zaplacení dorazí do 10 dnů. Pokud by se stalo, že by z nějakého důvodu nevyhovoval, lze ho do 14 dnů od doručení vrátit. /VIDEOSPOT/

 
Užité umění na Artpitu
Pokud si zájemci chtějí netradičně vyzdobit domácnost, mají ideální příležitost – na jednom místě totiž najdou vedle obrazů také originální lampy, lustry, skleničky, dokonce i nábytek. Ani na ženy Artpit nezapomněl, nabízí originální módu – oděvy, kabelky i šperky. Vše jsou ručně vytvořená díla, která navíc své nositelce zajistí, že podobnou věc neuvidí na nikom jiném. Většina oděvů či módních doplňků totiž existují pouze v jednom exempláři či v omezené sérii. I Češky už začínají objevovat kouzlo originálu – než aby zakoupily patery šaty z některého z módních řetězců s konfekcí, ve kterých budou denně potkávat další ženy, koupí si pouze jedny: zato dokonalé. Připlatit si za kvalitu, jedinečnost a originalitu se vyplatí. To samé platí také pro šperky, kabelky a další módní doplňky.
 
O galerii Artpit
Letos nově vzniklá galerie Artpit se v březnu úspěšně představila na veletrhu umění Art Prague a zařadila se tak po bok již známým etablovaným galeriím. V rámci přehlídky během šesti dnů v pražském Kafkově domě prošly tisícovky milovníků umění, a jejich zájem jasně ukázal, že do budoucna je i s online galeriemi třeba počítat. Následně se galerie Artpit zúčastnila se svými fotografiemi také veletrhu Prague Photo v dubnu 2016.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.