Share |

Koštování - Literatura, co je sexy

foto: Janine Pečenková

Koštování. Pokud jste někdy v životě byli v dobrém moravském sklípku, víte, o čem mluvím. Víno se lahodně rozprostře na jazyku, sklenka se zbarví do karmínova a veselé nálady přibývá.
 
Jde něco takového zažít i s literaturou?
Markéta Vojanová a Marek Pros přišli na to, že ano. A taky svůj projekt zrealizovali. Nese název - jak jinak než - KOŠTOVÁNÍ.
 
O co tedy jde?
Markéta přiznává, že Koštování je takový literární kabaret, jak to rádi nazývají, aby tam měli prostor i pro hudební doprovody. Je to vlastně večer autorského čtení v příjemné dejvické kavárně Potrvá, pořádaný každé dva měsíce. Vstup je zadarmo, i když, jak Markéta dodává se smíchem, Markovým tajným snem je jednou vyprodat Lucernu. Mimo hlavního hosta jsou zváni i méně známí autoři. Každým večerem je tedy vždy provází hudba, hosté skutečně mají možnost koštovat literaturu všemi smysly.
 
Na mou otázku, kde se vzal nápad založit tento projekt, se Marek usmívá: "Mě vlastně inspirovalo český prostředí a literární čtení – a inspirovaly mě negativně. Vlastně mě neuvěřitelně štvalo, jakým způsobem jsou tady literární večery koncipovaný, jak nudný, nezajímavý a zbytečně elitářský můžou být. My jsme chtěli ukázat tak nějak, že i literatura může být sexy - a tím nás literární kabaret inspiroval. Koštování jsou tedy takové dva světy - undergroundový svět lidí, co si píšou do šuplíku a u nás dostanou šanci svá díla přečíst, versus svět profesionálních spisovatelů a diváci mají možnost tohle všechno na našem večeru ochutnat."
 
Rozmanitost zvaných hostů je velká. Jak říká Markéta, Koštování funguje už rok a kousek. "Koštovali jsme prózu, kde byl hlavním hostem Michal Viewegh - toho jsme měli na Koštování už podruhé. Musím říct, že hosté ocenili hlavně jeho projev a celkovou profesionalitu, protože ho mohli vidět přirozeně - tak, jak ho neznají, bez mediálního tlaku. Dále jsme tu měli poezii, rómskou literaturu, a období koštovacího roku (směje se) jsme zakončili dětskou literaturou s Janou Šrámkovou. Také u nás četli cizinci - např. spisovatelé Justin Quinn, Vesna Tvrtković a naposled jsme se věnovali tématu: "Jsem blogger. Kdo je víc?" - kdy diváci mohli svého oblíbeného bloggera pozvat na náš večer a slyšet a hlavně poznat ho naživo."
 
Podle Marka je každé Koštování jiné a zajímavé a taky tak trochu odhaluje lidskou psychiku. "Na hostech je hned vidět, jak autorská čtení dokážou být zrádná a že někteří dokážou i se zajímavým textem být až nesnesitelně nudní - a že vážně leckdy forma vítězí nad obsahem. Mě osobně nejvíc zaujal ukrajinský básník Em Rudenko, který svou dekadentně-dělnicko-oplzlou poezií vážně naboural naše publikum do takové míry, že někteří odcházeli. Ale ta poezie přitom vůbec špatná nebyla!"
 
Koštování tedy opravdu zvedá ze židlí, nudit se na něm určitě nebudete.
 
"Je určeno pro všechny bez omezení věku," říká Markéta. "Záleží spíš na charakteru večera a na tom, jak moc je divák tolerantní."
 
Markéta nakonec přichází s myšlenkou, že jeden večer by mohl být klidně věnován cizincům, píšícím česky. "Vlastně by to byl výborný nápad."
 
"A dokud budeme takový nápady mít, Koštování se bude pořádat. Tímto je tedy vyzýváme!"
 
web Koštování/ www.kostovani.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.