Share |

Kontroverzní otázka práva a graffiti

Jak se staví právo k otázce umění ve veřejném prostoru? Diskutovat budou právníci, politici a umělci ze skupiny Ztohoven

Na Právnické fakutě UK se již tento čtvrtek rozhoří diskuse na velice aktuální téma vztahu práva a komunální politiky k umění ve veřejném prostoru.  Je doprovozena instalací Graffomatu od Epose 257, který je již od pondělí umístěn na dvoraně právnické fakulty - pro ty z Vás, kteří neví, o co jde: http://www.graffomat.com nebo http://www.youtube.com/watch?v=U06eAIY6Dcc&feature=related  Epos exkluzívně pro tuto příležitost vystavený Graffomat upravil do podoby, v jaké se ještě nikde neobjevil! 

Po výstavě Metropolis, která reprezentovala Českou repubiku na výstavě Expo v Šanghaji (Graffomat byl její součástí), se rozhořela debata o budoucnosti street-artu neboť vyvstala otázka, zda právě propojení této formy uměleckého projevu s autorizovanými výstavními prostory street-art jako takový pomalu nezačíná pohřbívat. Podle mnohých totiž jeho vytržení z ulice potírá do značné míry jeho vniřtní obsah, který může být nazírán jako reakce na šeď veřejného prostoru či vzdor ovládnutí prostoru města komercí (od narůstajícího množství rekamních ploch po rozpínání a urbanistickou devastaci prostoru města komerčním sektorem na úkor zeleně a veřejných ploch).

Postoj práva a politiky ke street-artu do této diskuse rozhodně patří. Rozpravy na toto  téma se však odehrávají jen v podobě okrajového exkurzu při akcích zaměřených primárně na architekturu, rozvoj města a pod. a končívají odvoláním na to, že toto není předmětem debaty a chybí přítomnost právníků nebo politiků.  Tento deficit má právě akce "Právo a umění ve veřejném prostoru" začít zacelovat. 

Diskuse se účastní právníci Petr Svoboda a Igor N. Barilik, dále pak zatupitelka Prahy 5 Lucie Vávrová a Zbraslavský zastupitel Martin Douša a z řad umělců přijali pozvání členové skupiny Ztohoven Roman Týc a Otto Horsi a Epos 257. 

Začne ve čtvrtek 28. dubna od 18 hodin v místnosti č. 300 na Právnické fakultě UK (Nám. Curieových 7, Praha 1)

více info zde: http://www.facebook.com/event.php?eid=201216986584584&ref=ts

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.