Share |

Konference pomohla nahlédnout do světa neslyšících

Zažijte svět neslyšících, tak zněl název osvětové konference, kterou v historických sálech pražské Staroměstské radnice uspořádala 23. února společnost Tichý svět u příležitosti Mezinárodního dne mateřského jazyka. Tímto jazykem je pro neslyšící nejčastěji znakový jazyk, proto se také většina přednášejících prezentovala „rukama“ a hlasy jim propůjčovaly tlumočnice.
 
Na konferenci se přihlásilo šest desítek hostů, většinou pracovníků úřadů práce, škol, ministerstev nebo sociálních odborů krajských úřadů. Účastníci velmi pozorně naslouchali a každý příspěvek odměnili potleskem po způsobu neslyšících – pomocí zdvižených rukou.
 
Desítka prezentací pomohla návštěvníkům přirozeně nahlédnout do světa neslyšících. Například získali představu o tom, jak vypadá běžný den neslyšící maminky s malými dětmi, jaké pocity prožívají neslyšící obklopeni kolektivem slyšících, poznali příběh české neslyšící dívky, která se stala moderátorkou švédské televize pro neslyšící.
 
V závěru konference vyjádřila svůj životní postoj studentka Masarykovy univerzity Jana Havlová. Od narození neslyšící dívka pocházející z neslyšící rodiny je přesvědčena o tom, že v životě je třeba kráčet i po nevyšlapaných cestách a tím, že člověk neslyší, by se neměl nechat odradit.  Rozhodla se stát právničkou a hájit práva lidí se zdravotním postižením: „Dostuduji práva, umím znakový jazyk i češtinu, tak bych mohla být v tomto směru nápomocna,“ říká studentka práv, která již absolvovala stáž v institucích EU v Bruselu a roční stáž u ombudsmanky. Nyní je v pátém ročníku magisterského studia a píše diplomovou práci na téma diskriminace neslyšících občanů České republiky.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.