Share |

Koncertní série Sletu bubeníků startuje 22. 10.

foto: Romek Hanzlík

Slet bubeníků má za sebou 10 ročníků a 22. 10. začne jedenáctý.

Na utajeném místě v Jizerských horách celý jeden týden budou vyvolení hudebníci "vzývat bubenického Boha." To, co jim našeptá uvaří, upečou, uškvaří a v kotli přetaví v ojedinělou - nikdy se neopakující - bubenickou show, nemající obdoby. V tavícím kotli dochází k prolnutí všech možných hudebních směrů, etnických vlivů a inspirací. "My klidně spojíme techno s vážnou hudbou, industriál s Afrikou, Kubu s polkou a fotbalový rytmy s jazzrockem." Vysvětluje jeden z duchovních otců Pavel Fajt. Každoročně vznikají nové skladby, které jsou pak živě předvedeny na sérii koncertů. "Mám radost, když se lidi na koncertu Sletu bubeníků dostanou do tranzu", doplňuje David Koler.

V historii Sletu bubeníků se mění koncept každý rok, a tak jsme se dočkali například globálního Sletu (zastoupení všech světadílu) afrického Sletu, dva ročníky se nesly v duchu japonsko-české hudební spolupráce, či evropsko-filipínské konfrontace.

Slet Bubeníků v roce 2012 je zaměřen na setkání několika hudebních oblastí. Základ tvoří jako vždy hráči na klasické západní bicí nástroje používané v rockové i ethno hudbě (Koller, Fajt, Koudelka), ty podpoří latinsko-americká rytmika Miloše Vacíka a africký styl Ephraima Goldina. Arabské bubny a indické hudební nástroje, především tabla, bude obhospodařovat Tomáš Reindl.

Atmosféru dotvoří známý kytarista Zdeněk Bína, který po rozpadu skupiny -123minut vystupuje sólově. Letos plánuje vzít kromě kytary i basu, jelikož staronový účastník Sletu David Koller bude hrát nejen na klasickou bicí soupravu, ale počítá se s ním i jako s kytaristou a zpěvákem. Bez nadsázky lze říci, že se na jednom podiu potkají styly celého světa.

Letošní Slet bubeníků je něco jako orchestr snů, něco jako ve sportu All Star, umělecký tým. Na jednom podiu jen pro jednu příležitost se potkají nejlepší čeští umělci, kteří by se jinak stěží potkali.

Celkem se na pódiu každý rok rozezní až dvě tuny nástrojů - bicích souprav, činelů, mnoha etnických bubnů a elektroniky, ale i lidské hlasy, gongy, perkuse, barely. Letos přibudou i melodické nástroje (kytara, hlas). Tento pestrý globálně-hudební mix každoročně poutá pozornost odborné i laické veřejnosti a koncerty bývají
nezapomenutelným hudebním zážitkem.

Slet bubeníků 2012 - sletová letka

Tomáš Reindl
tabla, perkuse
www.myspace.com/tomasreindl

Zdeněk Bína
kytara, hlas
www.zdenekbina.com

Ephraim Goldin
perkuse
http://www.meli-melo.ic.cz/EphraimGoldin.html

Pavel Koudelka
bicí

David Koller
bicí
www.davidkoller.cz

Miloš Vacík
perkuse
http://www.myspace.com/milosvacik

Pavel Fajt
Bicí, perkuse
http://www.myspace.com/pavelfajt

www.sletbubeniku.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.