Share |

Kompletní nová série Českého žurnálu a diskuze s tvůrci v Kině Pilotů

foto: pořadatel akce

4. – 6. 11. 2016
Kino Pilotů, Donská 168/19, 101 00 Praha

 
Čtvrtou sérii Českého žurnálu s celkem pěti dokumentárními filmy během víkendu 4. 6. 11. 2016 promítnepražské Kino Pilotů, následovat budou diskuze s tvůrci. Dokumenty byly v premiéře uvedeny minulý týden na 20. ročníkuMFDF Ji.hlava, kde se hned tři z nich (Výchova k válce režisérky Adély Komrzýové, Krtek a Lao-c’ režiséra Filipa Remundy a Exekuce režisérky Andrey Culkové) objevily v hlavní soutěžní sekci Česká radost, v sekci Work in Progress pak byl zařazen další nový díl Českého žurnálu Český Alláh režisérky Zuzany Piussi a v sekci Czech Television Documentaries nechyběl pátý z dokumentů nové série V nejlepším zájmu dítěte režisérky Lindy Kallistové Jablonské.  
 
Čtvrtou sérii Českého žurnálu odvysílá letos na podzim Česká televize. Český žurnál, který vzniká v TPS Petra Kubici a který pro Českou televizi vyrábí Hypermarket Film, osobitým pohledem respektovaných režisérů už několik let reflektuje zajímavá, často kontroverzní témata. Tentokrát se zaměřil na uprchlickou krizi, přípravu občanů k obraně státu, exekuce, systém péče o nechtěné děti a česko-čínské vztahy.
 
Program:
4. 11., 20.00 hod.: 
Český Alláh
 
5. 11., 18.00 hod.:
Výchova k válce
 
5. 11., 20.00 hod.:
Krtek a Lao-c’
 
6. 11., 18.00 hod.:
V nejlepším zájmu dítěte
 
6. 11., 20.00 hod.:
Exekuce 
 
Anotace dokumentů čtvrté řady Českého žurnálu:
Výchova k válce, režie Adéla Komrzýová
Konflikt na Ukrajině, uprchlická krize a častější teroristické útoky začaly nejenom v české společnosti budit otázku, jak se chovat v případě ozbrojeného konfliktu. Na jaře minulého roku Českou republikou projíždí americký armádní konvoj. Znovu si pokládáme otázku, jestli bychom šli tentokrát bojovat, s kým, proti komu a především za jaké hodnoty? Film Adély Komrzýové, studentky třetího ročníku katedry dokumentární tvorby FAMU, zkoumá, jak se stát, skupiny lidí i jednotlivci s různými ideovými záměry připravují na potenciální ozbrojený konflikt. Režisérka se především zaměřuje na děti, kterým je ve formě branné výchovy předkládána pragmatická podoba nového světa dospělých. Kde je hranice mezi přípravou na válku a jejím podněcováním?
 
Krtek a Lao-c´, režie Filip Remunda
Návštěva čínského prezidenta v Praze a českého štábu v Číně jako východisko úvahy o velkých a malých zdech moci. Režisér Filip Remunda se v dalším dílu série Český žurnál zamýšlí prostřednictvím současných česko-čínských vztahů nad podobami politické moci v obou zemích. Linie jeho situační úvahy tvoří nedávná pompézní návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga  v Praze a družební cesta předsedy Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěcha Filipa na mezinárodní konferenci v Číně. Tam se Remunda setkává s loajalitou k režimu v podání pedagoga a studentů bohemistiky anebo zavítá do kadeřnictví, kde se nejen střihá, ale také cvičí a hovoří podle určitého vzoru. Tajné hotelové setkání českého štábu s místní perzekvovanou spisovatelkou pak zpřítomňuje situaci nedodržování lidských práv, což je téma, kterému se i v rámci pobytu čínského prezidenta u nás věnuje český aktivista, jenž svojí činností úspěšně podporuje představitele čínského disentu. Spolu s ním se stávají aktéry pražské linky filmu účastníci vítacích i protestních demonstrací v souvislosti s čínskou státní návštěvou, mezi nimiž za účasti či přihlížení policie dochází k verbálním i fyzickým střetům. Leitmotivem snímku jsou pak archivní policejní a televizní záběry ze socialistického Československa, které navzdory svému stáří překvapivě zapadají do mocenské choreografie současnosti.
 
Exekuce, Andrea Culková
Exekutoři slaví u nás 15 let své existence. Skoro milion lidí je v exekuci. Je to důkaz toho, že exekutoři efektivně pracují nebo by nás to číslo mělo spíš děsit? Jak je možné, že tak obrovské množství lidí skončilo se zablokovanými účty?  Kde je problém a koho se týká? Je na vině neschopnost odložit svou spotřebu a dostát svých závazků, v systému poskytování úvěrů a nebankovních půjček,  v nesmlouvavých zdravotních pojišťovnách, v lajdáctví lidí nebo v samotném systému exekucí. „Jak se ukazuje i systém oddlužení není pro mnohé lidi dostupný a často nepřináší optimální řešení,“ říká režisérka Andrea Culková.
 
Český Alláh, režie Zuzana Piussi
Celovečerní dokument Zuzany Piussi Český Alláh  je tragikomickým časosběrným filmem, který v perspektivě dvou let sleduje reakce české společnosti na příchod uprchlíků před válečnými konflikty do Evropy a související mediální tematizaci Islámu jako vážného ohrožení našeho života. Postavami filmu jsou lidé, kteří k těmto tématům nedokázali zůstat lhostejní a každý se z hlubiny své pravdy snaží o její společenské uplatnění a naplnění.
 
V nejlepším zájmu dítěte, režie Linda Kallistová Jablonská
Režisérka Linda Kallistová Jablonská v průběhu několika měsíců sledovala osudy dětí, o které se jejich rodiče nemohou nebo nechtějí starat. Tyto děti končí u nás buď v ústavní péči, nebo u přechodných pěstounů. Oba tyto systémy péče mají své příznivce i odpůrce v řadách zaměstnanců ústavů a pěstounů, ale i politiků nebo psychologů. „Zajímal nás mechanismus rozdělování dětí, proč některé končí v ústavu a jiné u pěstounů. Chtěli jsme zjistit, co se s dětmi děje v průběhu prvních měsíců, o kterých psychologové tvrdí, že jsou pro rozvoj osobnosti zcela klíčové,“ přibližuje obsah svého dokumentu Linda Kallistová Jablonská.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.