Share |

Komentovaná prohlídka výstavy Blue Woods v Nové galerii

foto: pořadatel akce

Dne 22. 1. 2015 v 18 hodin se uskuteční komentovaná prohlídka prof. Martina Mainera, pedagoga AVU v prostorách Nové galerii na adrese Balbínova 26, Praha 2. Autor zde představí svoji uměleckou tvorbu za poslední dva roky. Od 19.30 začne koncert Swing Pigs (Alexey Aslamas a Samo Paučo).
 
Na výstavě autorem nazvané Blue Woods (Modré lesy), prof. Martin Mainer představí kolekci svých nových děl, jejímž jádrem je cyklus modrých krajin. Autor pracuje s divákovou imaginací, zdánlivě na první pohled abstraktní obrazy jsou plné vodních hladin, lodí, postaviček či jiných mytologicko-pohádkových stvoření. Dalším nezanedbatelným malířsko-sochařským cyklem jsou Mainerovy obrazy složené z náhodně nalezených větviček či dřívek, které lepil na plátno a vytvářel tím snad jakési vzkazy z jiných dimenzí vnímání reality světa.
 
Sám Mainer k výstavě dodává: „vrstvení horizontu a mnoho perspektivních úběžníků, průhledů za stožáry barev, opakující se pole vody, ostrovy a lodě, hemžení figurek na lodích, opakování všeho v různých tóninách, mně v začátcích práce v mysli připomínalo barokní fugu.. fuga a blues…“
 
Současná Mainerova výstava volně navazuje na Mainerovy starší výstavy Vlek lesa lesů v Galerii Rudolfinum v Praze a Mainer (Křoví) v OGJ v Jihlavě. Mainer vychází ze starších linií své tvorby, ale invenčně je rozvíjí a obohacuje o nové inspirační impulzy.
 
Martin Mainer v Nové galerii nevystavuje poprvé, zúčastnil se již první skupinové výstavy této galerie nazvané START, která proběhla mezi 24. 10. 2014-23. 11. 2014 za účasti Jiřího Davida, Jana Knapa, Františka Matouška, Lukáše Rittsteina, Jakuba Špaňhela a Adama Štecha.
 
Martin Mainer se narodil 31. října 1959 v Havířově, kde získal základní vzdělání a kde také úspěšně absolvoval Gymnázium Tajovského. Rozhodující moment v jeho životě nastal v jeho 16 letech, kdy byl náhodně konfrontován s dílem ostravského malíře Jaroslava Kapce, toto setkání mu podle jeho vlastních slov změnilo život a pevně se rozhodl být malířem. Mezi léty 1978-1981 studoval na VŠUP v Praze obor textilní výtvarnictví. Podstatně více výtvarně formující byla pro Mainera studia na AVU mezi léty 1981-1985, kdy navštěvoval ateliér prof. Arnošta Paderlíka. Klíčovými obraty v Mainerově tvorbě jsou jeho cesty z devadesátých let do Scuoly ve Švýcarsku a stipendijní pobyt v Sausalitu v USA, kterého se mohl zúčastnit díky Ceně Jindřicha Chalupeckého, kterou získal v roce 1993. Důležité je také Mainerovo pedagogické působení- od roku 1998 na FAVU VUT v Brně a od roku 2012 na AVU v Praze.
 
Výstavu je možné zhlédnout út/st/čt v čase mezi 14:00-19:00, v so 11:00-15:00 nebo podle domluvy. K výstavě byl vydán katalog, který je možno zakoupit v galerii.
 
FCB event zde.
facebook.com/novagaleriecz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.