Share |

Kolja a ohlédnutí za 20 lety českého filmu

Dokument Čt a film Kolja na ČT: úterý od 20 hodin
foto Česká televize

 

 

Zdeněk Svěrák v příběhu muže, který myslel, že nemůže být hůř, a prožíval přitom nejhezčí léta svého života. Slavný český oscarový film, který získal šest Českých lvů a řadu dalších ocenění. Filmový večer zahájí 15. února ve 20:00 na Jedničce dokument z cyklu Rozmarná léta českého filmu o hlavních událostech roku 1996.

 

20 filmových sezón v České televizi – historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po sametové revoluci. Jádrem projektu je cyklus dvaceti padesátiminutových dokumentů s názvem Rozmarná léta českého filmu, které pro ČT připravuje v produkci Vachler Art Company režisér Petr Vachler. Jde o jakousi filmovou kroniku, která mapuje nejzásadnější události, historické milníky a tvůrčí počiny v domácím filmovém světě posledního dvacetiletí. Úterý 15. února odhalí tajemství roku 1996: Kdy zažil Zdeněk Svěrák vteřinu absolutního štěstí? Co s filmovým průmyslem jako takovým udělal nástup lesklých placek zvaných DVD? Co donutilo maminku Tomáše Vorla, aby si klekla na kolena před barrandovským ředitelem? Kdo laskal nahatého Pavla Nového nejrůznějšími kožešinkami a kartáči? Proč si všichni mysleli, že se režisér Vladimír Michálek zbláznil? Která hvězda béčkových filmů přiměla české producenty, aby do ní investovali milion dolarů?

 

Na dokument naváže na ČT1 od 20:55 film Kolja. Slavný oscarový snímek má všechny rysy „svěrákovské" poetiky: dobře napsaný a prokomponovaný příběh, přesné charaktery, smysl pro detail i celek, inteligentní humor a jímavou lidskost. Zdeněk Svěrák v roli stárnoucího muže, jemuž se připlete do života chlapec, kterého v Čechách „zapomněla" jeho ruská maminka. Dva světy, dva odlišné přístupy, odlišné vidění světa, a laskavé naivní přibližování se dvou "chlapů", to je nejúspěšnější český film roku 1996. Mladý představitel druhé hlavní role Andrej Chalimon byl nalezen Janem a Zdeňkem Svěrákovými v Moskvě v agentuře Nikity Michalkova. „Když mi tatínek předčítal kousky scénáře, můj první dojem byl, že se tam pořád nic neděje. Prostě mi tam stále chybělo nějaké drama, to jsem uviděl, až když jsem text přečetl celý a ucítil, jak bude film vypadat,“ vzpomíná režisér Jan Svěrák. Dále hrají: L. Šafránková, O. Vetchý, S. Zázvorková, L. Smoljak, S. Budínová, N. Boudová, J. Sovák, K. Heřmánek, L. Malkina a další. Scénář Z. Svěrák, kamera V. Smutný. Kolja získal řadou ocenění, z mezinárodních jsou to např. Oscar 96, Zlatý glóbus 96, Grand Prix, cena na festivalu v Benátkách, z domácích Český lev 1996 v šesti kategoriích, Cenu filmových kritiků, Finále Plzeň 1997 a další.

Snímek mohou diváci sledovat na ČT2 ve standardním rozlišení a ve stejnou dobu (úterý 15. 2. od 20:55) také na ČT HD ve vysokém rozlišení.

 

Webový speciál www.ceskatelevize.cz/20filmovychsezon je průběžně aktualizován. Každé úterý se zde rozjíždí nová soutěž o atraktivní ceny. Zájemci tu naleznou přehled filmů včetně anotací, rozhovory s tvůrci, dobové recenze, upoutávky, odvysílané díly cyklu dokumentů Rozmarná léta českého filmu, nepoužité části rozhovorů a další zajímavosti týkající se projektu.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.