Share |

Kolekce Sphere vyhrála v Německu hlavní sklářskou cenu

foto: pořadatel akce

Roman Kvita, student Ateliéru produktového designu Michala Froňka a Jana Němečka obdržel významné ocenění Bayerischer staats preis 2014 na přehlídce EXEMPLA. Cena, udělovaná bavorským ministerstvem pro vědu a technologie od roku 1987, je prestižním ohodnocením designérské práce v rámci celé Evropy. Úspěch Romana Kvity je tak zároveň výrazným úspěchem pro český design!
 
Kvita zaujal porotu výsledky své spolupráce s bavorskou sklářskou firmou Nachtmann, která je tradičním výrobcem sklářského designu s dvousetletou tradicí. V loňském roce zahájila firma spolupráci s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou. Studenti dostali možnost navštívit manufaktury v Německu a Rakousku, kde mohli pozorovat jak tradiční způsob výroby skla tak i nejmodernější technologie v odvětví. Svoji zkušenost pak zúročili při realizaci skleněných objektů – váz, skleniček nebo mís. V červnu zástupci firmy Nachtmann vybrali v galerii Dvorak Sec mezi studenty ateliérů produktového designu, skla (Plesl) a interiérového designu (Pelcl) ten nejpovedenější design, který ocenili v rámci soutěže Next Gen. Porota vybrala práci Romana Kvity a ten dostal příležitost prezentovat se na jarním veletrhu Internationale Handwerkmesse Munich na přehlídce Exempla. Do Německa vyrazil se svými skleněnými výrobky a ve velké konkurenci vyhrál hlavní cenu!
 
„Mým cílem bylo propojit tradicia kvalitu ručně vyráběného skla s precizností a možnostmi skla lisovaného.“, přibližuje mladý návrhář svoji vizi. Přiznává, že ho velmi ovlivnila exkurze do sídla firmy Nachtmann, kde si uvědomil nekonečné možnosti současného sklářství. Výsledkem je soubor skleněných výrobků, které Kvita nazval SPHERE.
 
Roman Kvita navazuje na legendární sklářské designéry Františka Víznera, Rudolfa Jurnikla, Jiřího Zejmona a Jiřího Brabce, díky kterým má české sklo ve světě tak dobrý zvuk. Odkaz jejich sochařského přístupu k řemeslu je patrný i v Kvitově kolekci SPEHRE.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.