Share |

Knižní tipy na vánoční dárky

foto: PR

Tipy na vánoční dárky nakladatelství Akademie múzických umění v Praze.
 
Jan Bernard: Jan Němec. Enfant terrible české nové vlny. Díl 1. 1954-1974
Rozsáhlá odborná monografie Jana Bernarda, věnující se přednímu českému a světovému režisérovi Janu Němcovi nabízí komplexní obraz jeho díla v historických, politických, ekonomických a estetických souvislostech. První díl knihy se zabývá léty 1954–1974. Jeho tvůrčí osudy se významně prolnuly s dějinnými událostmi vývoje Československa zejména v šedesátých letech. Kniha pracuje s množstvím archivních materiálů, fotografií, s publikovanými i nepublikovanými rozhovory s Němcem a s jeho spolupracovníky, s domácími i zahraničními kritikami jeho filmů a přináší poznatky nejen o nich, ale i o řadě jeho nerealizovaných projektů.
 
Ondřej Cihlář, Hanuš Jordan: Orbis cirkus
Syntéza klasického divadla s artistickými, žonglérskými a klaunskými výstupy dala vzniknout novému trendu, který si žádá i historicko-teoretickou reflexi. Kniha Orbis cirkus je jednou z prvních odpovědí na tento požadavek. Tvoří ji dvě části – v první podává Hanuš Jordan poutavý přehled historického vývoje českého tradičního cirkusu od jeho počátků do současnosti. Ve druhé části sleduje Ondřej Cihlář genezi vztahu cirkusu a divadla od prvních představení novodobého cirkusového umění až do dnešních dnů.
 
Jaroslav Smolka: Jak jsem je znal. Vzpomínky na některé osobnosti hudební kultury, zejména české
Významný muzikolog, skladatel, hudební režisér a dlouholetý pedagog HAMU Jaroslav Smolka vzpomíná na významné osobnosti z oboru. S dokonalou znalostí prostředí, vynikajícím pozorovacím talentem a mimořádným humorem popisuje Jaroslav Smolka svá osobní setkání s hudebními skladateli, slavnými dirigenty a sbormistry, kteří ovlivnili jeho profesní dráhu. S některými ho pojilo celoživotní přátelství, jiné poznal díky své bohaté činnosti vědecké a pedagogické.
 
Více na www.namu.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.