Share |

Knižní bestseller A proto skáču od Higashida Naoki

Vnitřní svět třináctiletého chlapce s autismem VYCHÁZÍ 22.8. 2016
foto: vydavatelství Paseka

Mladý spisovatel, básník a bloger z Japonska trpí tak silnou formou autismu, že nedokáže mluvit. Jeho vidění světa je však neuvěřitelně bohaté, citlivé a inteligentní. Dokázal to v bestselleru A proto skáču, který ve svých třinácti "sepsal" za zcela mimořádných okolností. Metodou ukazování znaků na abecední tabulce odpověděl na osmapadesát otázek, jež mu ostatní často kladou: Proč nemůžeš být chvíli v klidu? Proč se učíš nazpaměť jízdní řády? Co je nejhorší, když má člověk autismus? Unikátní knihu v Japonsku objevil britský spisovatel David Mitchell, sám otec autistického syna, společně s manželkou ji přeložil do angličtiny a Higašidu a jeho niterné svědectví proslavil po celém západnímsvětě.
 
"Představte, že se nacházíte v místnosti s dvaceti radiopřijímači. Všechny jsou spuštěny a naplno se z nich linou hlasy a hudba. Nejde je vypnout ani ztlumit a místnost nemá okna ani dveře, takže jedinou úlevu vám přinese až naprosté vyčerpání," přibližuje v sugestivní předmluvě Mitchell pocity lidí s autismem.
 
Naokiho kniha nemá obdoby. Při jejím čtení jsem zažíval blažené okamžiky, které skončily až s poslední stranou. Okamžiky nejen pouhého vzrušení nad výborným počtením. Měl jsem konečně pocit, že poznávám něco radikálně nového.“ Josef Schovanec, autor bestselleru O kolečko míň.

Kniha, která rozšíří vaše vnímání toho, co znamená být lidskou bytostí.
Times

Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím PASPARTA. Z japonštiny a angličtiny přeložila Anna Křivánková


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.