Share |

Kniha od Patti Smith vychází i česky. Přečtěte si ukázku.

U nakladatelství Dokořán vyšly tento týden paměti americké spisovatelky, textařky a  hudebnice Patti Smith, ve kterých zaznamenává celoživotní přátelství s fotografem a výtvarníkem Robertem Mappelthorpem. Patti Smith se narodila v roce 1946 a v nejlepším věku se ocitla uprostřed uměleckého dění tehdejšího New Yorku, které ve svém vyprávění nenuceně, s klidem v hlase mapuje. Psaný projev Patti Smith připomíná její živé básnické vystoupení. Spontánní tok myšlenek a pocitů, letmé zmiňování a pozastavování se u detailů a prchavých momentů dohromady vytváří autentickou kroniku newyorské punkové a new wave scény 70. let.
Anotace od nakladateství:
Patti Smith
Just Kids
Jsou to jen děti
Překlad Jaroslav Riedel, vázaná s přebalem, 264 stran, 32 černobílých fotografií, 350 Kč
V roce 1967 opustila jedenadvacetiletá Patti Smith domov a odjela do New Yorku, aby se stala umělkyní nebo aspoň milenkou umělce. Podařilo se jí obojí, i když cesta ke slávě rockové zpěvačky byla dlouhá a trnitá. Umělec, který se stal mužem jejího života, se jmenoval Robert Mapplethorpe, byl talentovaným výtvarníkem a fotografem.
Vzpomínky Patti Smith začínají v době, kdy zdaleka nebyli slavnými osobnostmi, ale "jenom dětmi", pro které však umění bylo vším. Robert Mapplethorpe zemřel v roce 1989 na AIDS a Patti Smithová mu krátce předtím slíbila, že napíše o jejich intenzivním a komplikovaném životě knihu. Výsledek patří k tomu nejlepšímu, co kdy v oblasti rockových memoárů vzniklo.
15stránkovou ukázku z knihy (mimochodem velmi krásnou a romantickou) si můžete stáhnout z webu nakladatele zde (formát pdf).


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.