Share |

Kino Aero hostí přehlídku krále nezávislého amerického filmu Jima Jarmusche

foto: Aerofilms

U příležitosti lednové premiéry snímku Paterson, novinky krále nezávislého amerického filmu Jima Jarmusche, bude v pražském kině Aero představena kolekce sedmi starších filmů slavného režiséra, počínaje prvotinou Trvalá dovolená a konče téměř o čtvrtstoletí novějším snímkem Kafe a cigára. Přehlídka se uskuteční od středy 28. prosince až do silvestrovské půlnoci. Výběr starších Jarmuschových děl pak doplní novinka Paterson v exkluzivní předpremiéře, která se uskuteční poslední večer v roce, ještě před datem americké premiéry snímku.

„Jima Jarmusche jsem objevila hodně brzo potom, co jsem začala poprvé pořádně pokukovat po filmu, někdy na konci devadesátek, paradoxně ne v kině, ale v retrospektivě, která běžela v České televizi. Vedle Toma Tykwera, Wima Wenderse a bratrů Coenů to byl tehdy jeden z mých nejoblíbenějších režisérů. To a láska k Johnnymu Deppovi trvá,“ shrnuje ředitelka kina Aero Zuzana Kameníková.

/Kompletní program přehlídky/
 
V rámci této přehlídky bude v exkluzivní předpremiéře, ještě před datem americké premiéry, představen i snímek Paterson, který pak do kin po celém Česku vstoupí 5. ledna. Paterson byl poprvé představen na letošním ročníku festivalu v Cannes a u nás tvořil jeden z vrcholů programu 51. MFF Karlovy Vary. V hlavní roli řidiče autobusu, který se v každé volné chvilce věnuje psaní civilní poezie reflektující jeho každodenní život, září současná herecká hvězda Adam Driver. Jeho činorodou a veselou ženu, Patersonův dokonalý protipól, ztvárnila Golshifteh Farahani. Podle Jarmuschových slov bylo jeho záměrem vytvořit „protilék na současné temné filmy, zaměřené výhradně na dramatické zvraty a akci.”
 
Do běžné kinodistribuce vstoupí Paterson 5. ledna pod KVIFF Distribution, společným distribučním labelem MFF Karlovy Vary, České televize a Aerofilms.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.