Share |

Kingston University Of London aneb roční studium film-makingu v Londýně

foto: archiv Janine Pecenkove

To, co se zpočátku zdálo jako praštěný sen, se stalo skutečností. Jaké to je – na chvíli od základu změnit svůj život? Třeba jen na rok? Jít do úplně nového prostředí, studovat něco, k čemu vás nepoutá víc než láska k filmu?

 

Janine Pečenková, 29 let, (Poděbrady) v současnosti pracuje v oblasti filmmaking na volné noze. Bude nám o tom vyprávět:

 

Po ukončení Literární akademie Josefa Škvoreckého jsem si řekla, že by bylo načase na chvíli utéct. Do jiného prostředí, nejlépe anglicky mluvícího, abych si zlepšila jazyk, ve kterém jsem docela vázla.

Co jsem ale nevěděla, bylo, že můj dětský sen – dostat se k filmu – se může stát skutečností. A že kameru, kterou jsem nikdy nedržela v ruce, budu už ani ne za měsíc potřebovat. 

Kingston University of  London (KU), ležící v malebném městečku Kingston upon Thames, ohraničeného venkovem  a řekou , na jejímž břehu nalezneme hospůdky, restaurace a bary - mimochodem vyhodnoceného jako město s nejnižší kriminální aktivitou  (Metropolitan Police report (2008/09) , 25 minut od centra Londýna, blízko takových míst, jako je známý tudorovský palác Hampton Court anebo jeden z největších královských parků s jeleny – Richmond Park - nabízí nespočet možností. Po absolvování testu IELTS, nutného pro anglicky nemluvící země, se vám otevírají dveře této staré university, kde studovali mezi jinými například Eric Clapton, Nick Hornby nebo Judi Dench, a kde máte možnost potkat studenty prakticky z celého světa. A pokud máte náhodou vystudovanou VŠ ve vaší zemi, stačí vám ke studiu a získání titulu master (magistra) po zvolení programu full-time – jenom rok.

 

Jak tedy studium na KU vypadá?
Státní univerzita, která nese pečeť dávných let, zaujme nejdříve svým interiérem: tzv. – starou a novou budovou – vzájemně se labyrintově propojujícími- a hlavně obrovskou rozlohou. Kromě tří kaváren, prostorného venkovního odpočinkového areálu, čtyř počítačových místností,  čtyřpatrové knihovny s dvd-půjčovnou  je  univerzita navíc vybavena kamerovými studii, lékařskou laboratoří, nahrávacím studiem, divadelním jevištěm a dalšími místnostmi, které jsou pro studium  umění až po praktické vědy potřeba (škola nabízí 22 oborů s množstvím studijních kurzů). Výhodou jsou také mimoškolní aktivity pořádané univerzitou, jako je například návštěva muzikálů, divadelních a filmových představení spolu s výlety po Londýně a Anglii, školní veslařský klub anebo zlevněný přístup do fitness-centra. Další nezanedbatelnou výhodou je přijatelné.  Impozantní je také zahajovací akce při prvním školním dni, která se od slavnostní  a opravdu důstojné promoce ve slavném Rose Theatre – kde mimochodem vystupovala např. Cate Blanchett – diametrálně liší svou neformálností. Škola se ze dne na den promění v obrovský klub - už zdálky slyšíte hudbu z reproduktorů z obrovských rozestavěných stanů s pódii, ihned dostanete welcome drink s maximem alkoholu a pokud se chcete inspirovat od tzv. ´Fresherů´ (studentů univerzity – začátečníků, 18 let – kteří ještě nebyli bakaláři), můžete na ni klidně přijet na skateboardu nebo na motorce.

A co o studiu na KU říkají sami studenti?
(studenti KU – věk – 22 – 30 let)

Darragh Alder, Sligo, Irsko, editor, kameraman

Nejlepší na studiu KU film-making bylo, že zkoušky se neskládaly z memorování, ale z praxe, při které jsme se učili, jak od základu stvořit film, takže se dnes kdykoli můžu při každé nabídce práce prokázat několika vlastnoručně natočenými filmy. Takovou školu jsem hledal, doma v Irsku to bylo spíše o teorii, KU mi nabídla, co jsem chtěl.

Chanel Castro, San Diego, California , Vionic PR manažer 

Výhodou studia na KU pro mě  hlavně bylo seznámení se s lidmi a kulturami ze všech částí světa bez nutnosti se neustále přesouvat někam v letadle, jak to chodí v USA. Navíc Londýn mě osobně uchvátil – je to neuvěřitelné místo.

Elaine Izquierdo, Caguas, Portoriko, scenárista TV pořadů
K rozhodnutí studovat KU mě vedly rozdílné důvody. Od začátku jsem byla rozhodnutá, že po absolvování studia v USA chci dál studovat v Londýně, a protože jsem vždycky inklinovala k filmmaking, poohlížela jsem se po univerzitách, kde bych tenhle obor mohla studovat. KU mi nabízela při studiu full-time získání titulu za rok a ještě ke všemu za přijatelný peněžní obnos! Navíc titul z KU se opravdu vyjímá v mém životopise a pomáhá mi získávat další pracovní nabídky. A tou největší radostí bylo získání tolika výjimečných lidí z rozdílných částí světa, které dnes můžu nazývat  svými přáteli.

Petya Torbova, Sofia, Bulharsko, režisérka

Největší výhodou pro mě bylo získání kontaktů na herce a další pomocníky z oblasti filmu, se kterými spolupracuji dodnes.

Lars M. V. Bakke, 21, Oslo, Norway, filmový a divadelní herec

KU mi pomohla na sto procent! Naučil jsem se tolik různých metod a teorií, které mi nepomohly být jenom lepším hercem, ale i kritikem. A navíc jsem potkal spoustu skvělých lidí, se kterými se těším na spolupráci i po ukončení studia.

Liza Bolton, Ros a Mhil, Irsko, vlastník  produkční společnosti – Room12 Productions, výherce Music videa roku – London 2012

Na KU mě zaujaly  dvě věci -  1.) vynikající profesoři s výbornou praxí, díky nimž jsem si tenhle kurz vybrala. 2.) chtěla jsem při studiu pracovat a to se mi při výběru dvouročního kurzu part-time na KU splnilo. A úplně nejlepší byly zkušenosti – jejichž klíčem bylo setkávání se s ostatními podobně uvažujícími lidmi, ze kterých jsem si udělala parťáky na celý život.

Angelina Borovikova, St. Petersburg, Rusko, herečka a režisérka

KU můžu doporučit, protože mi dala to nejdůležitější – sebevědomí – totiž - jít ven a točit filmy. Předtím mě vidina řízení celého štábu, shánění a korigování herců, děsila. Ale tím, že jsem přesně tohle musela za studia v Kingstonu dělat několikrát, jsem poznala, že je to práce jako každá jiná, a získala tak potřebné sebevědomí pro tuhle branži. Protože spoluprací na filmu jsem se setkala jak s profesionály, tak se studenty, objevila jsem doslova každý detail filmování – a navíc partu skvělých lidí, kteří dokáží film přivést k životu.

 

Jsou zde nějaké nevýhody, se kterými jste se během studia v Londýněa na KU  setkali?

Lars M. V. Bakke

Největší nevýhodou pro mě bylo, že jsem cizinec, což mi mnohdy znesnadňovalo komunikaci, a také to, že jsme se učili tolik dalších věcí, než jen herectví – museli jsme psát ještě eseje o našich hereckých výkonech a rozebírat všechno, co jsme udělali. Zase na druhou stranu musím uznat, že mi i tyto nepraktické věci v jistém slova smyslu pomohly a posunuly mě dopředu.

Elaine

Pro mě bylo nejobtížnější řešit vízum – zprvu se to zdálo velmi snadné – získala jsem ho hned – ale jen na rok a půl, přičemž po této době jsme musela ihned opustit Anglii; to mě velmi mrzelo. Velkou výhodou jsou v Londýně všemožné slevy pro studenty – nevýhodou je někdy obtížné shánění práce a stmelení náročného školního a volného času, protože pokud se chcete bavit a jít do baru nebo klubu, potřebujete peníze…

Chanel

Nemůžu si pomoct, ale jako nevýhodu vnímám hlavně počasí. Někdy je dokonce tak chladno, že se ani nechce nikam jít. Jsem z Kalifornie, zvyklá na tričko po celý rok. A taky to, že člověk nemá auto k ruce, je v Londýně mnohdy obtížné.

Z mého pohledu jednou  z nevýhod KU  je, že škola moc nespolupracuje s jinými institucemi (např. nahrávacími studii) zvenčí,  takže jsme neměli možnost se důkladně seznámit s profesionálními studii. Na druhou stranu je pravda, že téměř vše poskytla škola sama. KU vlastní pět campusů, kde jsou jednak ubytování studenti, jednak je tam další zázemí (knihovny, restaurace, nahrávací studia atd). 

 

A největším plusem jsou opravdu vynikající profesoři s letitou praxí. Jednou  z nich je například  Fiona Curran, London, VB, profesor  film-makingu, Sound designu a Tvůrčího psaní na Kingston University. Položila jsem jí několik otázek

1.) Proč jste se rozhodla učit na KU?

Před KU jsem byla zaměstnaná jako nezávislý Sound Designer a pracovala pro společnosti jako  např. BBC, HBO, Hallmark, Working Title, Granadu, Carlton, Kudos Productions a Channel 4.  Po jednadvaceti letech práce ve filmu a TV (převážně v oblasti dramatu) jsem se rozhodla pořídit si titul M.A. z tvůrčího psaní a to mě nakonec zavedlo k myšlence vyučovat! Nejprve jsem učila na  nezávislé bázi, takže jsem pracovala pro více škol, včetně LCC, National Film and TC School, Bournemouth University, The London Film School, Ravensbourne, Leeds Met atd. Až mě konečně uchvátila KU a já se zde stala trvalým učitelem.

2) Jak byste mohla KU popsat?

Kingston University má mnoho výhod – Londýn je jen 25 minut vlakem, na KU potkáte jak lidi z Anglie, tak mezinárodní studenty, přičemž jste součástí společnosti dvaceti tří tisíc! studentů. A pokud si vyberete jako Janine studium filmu, budete součástí fakulty – která zahrnuje tanec, hudbu, drama, digitální média, kompozici a tvůrčí psaní. KU je hrdá na kolektiv, který má výborné hodnocení a je velmi nápomocný studentům během docházky a poté při výběru potencionálně dalšího programu pro získání vyššího titulu  anebo při shánění práce  zvenčí.

3) Pracovala jste v BBC. Mohla byste nám o své práci něco říct?

Mé role v televizi se během let měnily, začínala jsem jako asistent editora filmu v BBC, což tenkrát bylo úžasné místo! Pracovali jste na velmi rozsáhlém výběru programů, od zpráv až po skandály, od časopisů po dokumenty a příležitostně důležitá dramata. BBC bylo výborné místo, kde si člověk přál být, protože jste potkávali výborné lidi, se kterými jste pracovali a ti měli vynikající učební programy, které byly někdy technickou výzvou! Časem jsem se dostala k zvukovému designu pro drama (to znamená, že jsem v postprodukci upravovala pro filmový soundtrack dialogy a zvukové efekty, tedy vše, co ve filmu slyšíte). A poté jsem se osamostatnila, což znamená, že jsem neměla trvalou práci, ale dost zakázek. Pracovala jsem tam jedenáct let a musím přiznat, že někdy na opravdu kvalitních dramatech a celovečerních filmech!

4) Jak byste popsala své zkušenosti se studenty KU (ocenění atd) ?

Práce se studenty byla velmi prospěšná zkušenost – učila jsem  studenty B.A, M.A and PhD, studenty, kteří přišli z celého světa studovat filmmaking M.A. kurz. Studenty, kteří přišli z dalekých míst, jako je Čína, Taiwan a Indie, nebo blíž Anglii - z Řecka, Itálie, Německa a České republiky. Samozřejmě zde byly jazykové problémy, které jsme ale odstranili – KU nabízí extra výuku angličtiny, která je dostupná všem studentům, mimoto jim pomáhá se psanou angličtinou (kontrolou esejí atd.) - centrum CASE . Taká zde máme studenty – vyslance, kteří příležitostně přeloží váš jazyk do angličtiny, pokud něco akutně potřebujete! Dobrá angličtina je požadována pro studium KU, ale jako je to se vším učením, KU vám pomůže vylepšit si ji. Studium prolomí bariéry také díky tomu, že zde potkáte množství lidí z ostatních částí světa, se kterými se budete denně dorozumívat.

A k našim absolventům – dnes jsou zaměstnáni v mnoha kulturních odvětvích v mnoha zemích, máme PhD. studenty, kteří získali ocenění na mnoha festivalech, studenty, kteří točí celovečerní filmy ve svých zemích, ty, kteří založili vlastní produkční společnosti,  anebo si založili vlastní celovečerní You Tube channels. Někteří se stali experimentálními filmaři v oblasti umění, někteří se vrhli do podnikání a jiní řídí kina. Takže  pro naše absolventy není určena jen jedna jediná cesta, ale všichni si po studiu musí najít tu svou vlastní a tu následovat! Já jsem nadšená zápalem svých studentů a tím, že většinou svých cílů dosáhli – cílů,  o kterých bych sama nikdy ani nesnila! Jak se zdá, směřování vzhůru je možné.

A poslední otázka – jak vypadá váš normální den na KU?

Typický den na KU je tak těžko popsatelný! Může zahrnovat vyučování, semináře a praktické workshopy na všemožné způsoby film-makingu. Poté se možná dostaví studenti na konzultaci anebo si promluvíme po skypu. Můžu strávit čas debatou se studenty PhD, spravovat svojí webovou stránku, dělat si přípravy na přednášky. Anebo například zkoušet nové vybavení – kamery atd. Někdy jsou meetingy, zahrnující vysílání a slavnosti, anebo dělám vlastní výzkum ve filmu. Jedna věc je jistá – nikdy se nejedná o stejný den.

 

A poslední otázky na studenty - jak jste platili školné a pracujete v oblasti film-makingu dnes? Které ubytování byste mohli doporučit a jak vypadá jeden obyčejný studijní den?

Petya

Se studiem mi pomáhali rodiče.  Abych navíc pokryla výdaje za ubytování (žila jsem v domě se spolubydlícími – tento typ ubytování můžu doporučit), našla jsem si práci na poloviční úvazek. Nyní jsem zpátky v Bulharsku a bohužel v současnosti ve filmovém průmyslu nepracuji, ale plánuji to.

Elaine

Studium jsem platila ze studentských půjček, které dnes – při zaměstnání splácím – ale stálo to za to. V současnosti pracuju pro TV show. Během studia v Londýně jsem žila ve školní koleji, líbilo se mi to a můžu to doporučit. Trvala jsem na tom, že chci mít vlastní byt s koupelnou, to bylo pro mě nejdůležitější – kuchyň byla společná – sdílela jsem ji s dalšími sedmi lidmi, což může být někdy otravné, ale zároveň jsem tak získala další kamarády a společnost. Mít pronajatý vlastní byt může být skvělé, ale pokud se rozhodnete pro studentskou ubytovnu, máte obojí – společnost a vlastní místo, navíc je to levnější.

Chanel

Osobně dávám přednost ubytování v campusu jako Elaine, je to víc společenské a poznáte tak plno lidí. Navíc si myslím, že to skutečně patří k univerzitnímu životu.

Angelina

Měla jsem štěstí, že jsem získala stipendium pro mezinárodní studenty, takže jsem v klidu zaplatila školné a ještě mi zbyly peníze na bydlení.

Lars

Se školným mi pomohly úspory, které jsem si vydělal při práci doma v Norsku během prázdnin. V současnosti se připravuji na roli v  divadelní hře od Shakespeara, takže pracuji jako divadelní herec. Nevýhodou zůstává, že moji spolubydlící už ze mě pomalu začínají šílet, protože si  neustále mluvím nahlas sám pro sebe! Do budoucna bych se chtěl ale spíše věnovat filmu.

Darragh

KU jsem platil z vlastních úspor a díky tomu, že školné bylo rozumné se dalo i s ubytováním vyjít. V současnosti pracuji na jednom filmu jako kinematograf a editor, přičemž ještě točím dokument.

A ten typicky normální školní den?( Ať víme, co nás čeká) 

Petya, Chanel, Elaine, Lars, Darragh, Angelina, Liza

Chanel -  normální den zahrnuje jít do třídy

Darragh – to musíme (smích)

Chanel – setkat se se skupinou a pracovat na projektu a večer jít ven s přáteli?

Lars – v normálním studijním dni obvykle usínám večer na pohovce před televizí, s třemi bagetami ze školní jídelny,  vyřízenej

Petya – přesně, anebo ještě po opuštění univerzity kontaktuju herce a režiséry, aby na můj projekt další den zase nezapomněli.

Liza – po celém “normálním“ dni (vstávání v 9, prácise skupinou ve třídě, vracení kamer do půjčoven, půjčení knížek a shlédnutí doporučených filmů ve vysílací místnosti) – si neodpustím setkání s týmem nad večeří v Kingstonu v hospůdce u pizzy. Doma jsem nejdříve v 11 večer! A tak to pokračuje pořád a pořád než nastanou natáčecí dny.

Angelina – No, myslím, že něco, jako typický školní den, neexistuje. Každý den mi do času něco vleze – pokaždé jiná povinnost – výhodou je, že je to aspoň ohledně filmu, takže většinou zajímavé.

Elaine – To jsem asi jediná, kdo chodí večer s rodiči na skypu? No a pak si asi do dvou do rána pouštím oblíbený filmy spolu s facebookem a ráno na přednášku nemůžu vůbec vstát.

Darragh – zeptej se nás na víkend, to je jiná jízda.

Janine

Pokud bych měla mluvit za sebe - KU mi dala do života hodně. Nejen, že mi našla množství kamarádů z celého světa, ale taky mě změnila. Zjistila jsem, že všichni máme stejné možnosti a že je jen na mě, jestli si za svým snem budu chtít jít. Taky mi dala sebevědomí, které mi dříve chybělo – a já zjistila, že opravdu jde zvládnout cokoli – vedení štábu dvaceti lidí za účelem natočení filmu, nošení těžkých kamer a pracování s nimi, se střihem ( s ničím podobným jsem předtím neměla žádné zkušenosti), získání plynné angličtiny – od mluvení po čtení anglických knížek a sledování filmů a - setkání se s výbornými profesory, kteří byli vždy ochotní pomoct. Největší radost mám z titulu a přátel – se kterými se dodnes navštěvuji – takže za pár dní mi přijede mi Sandra z Brazílie do Prahy, zatímco já v červenci jedu za Simonem do New Yorku. A úplně neskutečná mi přijde jedna jediná věc – jela jsem do Londýna zlepšit si angličtinu - nic víc ! (jenže při studiu na jazykovce automaticky musíte složit přípravku na IELTS test – který je potřebný pro přijetí na univerzitu, na kterou jsem vlastně vůbec nechtěla). Jsem ráda, že jsem tenkrát natrefila na spolužačku z Itálie, která mi řekla, ať nejsem blázen a zkusím taky přijímačky na univerzitu – když na ten IELTS stejně musím docházet. 

Byla to ta nejlepší rada. Můžu jen doporučit .

 

Odkazy k filmům vytvořených studenty KU:

DARRAGH: 
https://www.youtube.com/watch?v=RhFKbSyIreE
www.deflemonkid.com
ELAINE:
http://www.youtube.com/watch?v=gZ9QFm3gDnI
LIZA:
https://vimeo.com/55048942
PETYA:
http://www.imdb.com/video/wab/vi1349821465/
JANINE: 
https://vimeo.com/63195822


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.