Share |

Když jde Rainman do divadla, potká Ubu paroháče

Divadlo Nahoď boří bariéry
foto archiv Divadla Nahoď

 

Tohle divadlo je proti šedi. Mladá parta, která si píše vlastní divadelní hry a ráda je uvádí nejen v normálních divadlech, ale i v domově pro mentálně postižené. Mezi jejich hry patří například hudební pohádka Kouzelná hůlka, nebo satira Ubu paroháčem. Seznamte se: Divadlo Nahoď.

Představte se v jedné větě.

 Divadlo Nahoď je skupina mladých lidí, kteří rádi tvoří hezké věci na jevišti a rádi se budou prezentovat na www.protisedi.cz.

Jak dlouho fungujete? Jaký je počet členů souboru, co máte na repertoáru?

Od léta 2005 dosud. Nyní máme devět stálých členů-herců, tři hosty a osvětlovače. Máme na repertoáru pět her, 2 hudební pohádky, 1 vkusnou estrádu, 1 černou komedii a Ubu paroháčem od Alfreda Jarryho. 

Hráváte hodně i vlastní hry.

Já osobně pozoruji v množství amatérských divadel jen málo možností, jak se neztratit v jejich šedi. Buď inscenovat známé hry perfektním, originálním a propracovaným způsobem a předčit tak kvalitou i mnohá profesionální divadla. Na to však nemáme v tuto chvíli schopnosti ani ambice. Dalšími dvěma způsoby je tvorba pro děti na alespoň standardní úrovni nebo vlastní autorské výpovědi, to co nikde jinde k vidění není. Obojí děláme.
Kromě toho formulovat vlastní pocity a fantasie do divadelní hry je činnost - alespoň pro mě osobně - neobyčejně zábavná, nemáme žádné závazky mimo oslovení určité skupiny pořadatelů a diváků. Navíc, protože nemáme režijní ani dramaturgické vzdělání, ve vlastní věci máme menší šanci se "ztratit".

Kde hráváte? Prý míváte i představení v pečovatelských ústavech? Jak na vás reaguje tamější publikum, je jiné než jindy?

Hráli jsme párkrát v domově pro mentálně postižené. Až na fyzickou odlišnost nejsou tito diváci nepodobní dětem. Pro mě osobně jsou zajímaví tím, že vidí v představení mnohem více, než bych do nich na první pohled řekl.  

Objevíte se i na nějakém letním festu?

Mezi ploty v Praze velmi pravděpodobně, ty budou 28-29. května. Pozvali nás také pořadatelé Ledečské pouti, ta bude na konci v června v Ledči nad Sázavou. O prázdninách zatím nemohu nic říct, ale tradičně hrajeme o prázdninách jen minimálně. Herci se toulají po světě. 

Divadel toho jména je víc, údajně se přete s ostatními.

Ano, po našem vzniku jsme zaznamenali vznik dalších dvou Nahoď, ve Vranové a v Chomutově. Radost z toho pochopitelně nemáme. O tento pocit jsem se s chomutovským Nahoď podělil, ale o pření nemůže být řeč. Naše občanské sdružení se jmenuje celým názvem Divadlo Nahoď Praha. Doufám, že soubor tohoto názvu již nevznikne. 

Kde budete mít nejbližší představení?

Pravděpodobně 10. března na festivalu studentského divadla v Jihlavě. Aktuální program máme na stránkách www.divadlonahod.cz, pokud pořádáme představení my, zveme členy skupiny Divadlo Nahoď Praha na facebooku. 

V čem jste jiní než ostatní? 

Nemáme vyhraněný žádný divadelní žánr, kterému se věnujeme, protože jsme právě v něm dobří. Otázkou je, zda to není na škodu. Zcela odlišné hry u nás provazuje podobná poetika. Za šest let existence jsme nedošli ke shodě, zda chceme hrát výhradně například pohádky, hudební divadlo nebo něco jiného. Naopak, v každém počinu se snažíme přinést něco, co v předchozích hrách nebylo. Překonávat a překvapovat sami sebe. Možná jednou svou striktní parketu najdeme. Protože však jde především o zábavu naší a určité populace diváků (např. děti), nevidím důvod se do něčeho nutit. 

Co děláte proti šedi?

Kromě výše zmíněného používáme barevné kostýmy a barevná světla. A nejdeme po penězích.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.