Share |

Kay Buriánek a Jana Kománková wrestlujou o Major Lazer a Primal Scream

foto Jiří 5

Ve středu vyšla recenze Kaye Buriánka na nové Primal Scream a plk Jany Kománkové o úterní show Major Lazer. JK se nelíbilo, jak Kay zhodnotil Primals, a Kay dost nesouhlasil s výroky o Major Lazer, na kterých byl taky. Majíce na práci tisíc jiných věcí, dohadovali se během celého dne na facebooku a...
 

Tak tobě se nelíbí, co sem napsala o Major Lazer?
 
Máš v něčem pravdu, nicméně jsou dvě důležitý skutečnosti - Diplo je tak dobrej producent a impresário, že si tohle může dovolit, je to především party a pár aspektů mě na tom hrozně bavilo. Energie, práce s publikem, fórky, že to má sexy atmosféru a zároveň nadhled, křeč nenajdeš, má to fakt logicky vystavěnou osu skrz celý ty dvě hodiny, ale furt místo pro improvizaci. Je to současný, ty Jamaica odkazy nejsou až zas tak otravný pro Středoevropana - a při tom všem ještě stíhá checkovat, jestli jsou všichni ok, pošle technika sesbírat láhve na pódiu, co si tam dali lidi, aby se nikdo nepořezal. Pro mě hrozně sympatickej a zabavnej set na koukání i na muziku.
 
"Může si dovolit" je hrozně vágní termín. A není škoda, že to bylo tak na první signální? Nebo spíš nultou?
 
A bylo? A jaká tam má bejt přidaná hodnota? Poselství? Djský kejkle? Já právě oceňuju, že to má nadhled a sympatickej humor, nejsou nafrněný a lidem dávaj přesně to, co očekávaj, je to prdel, všechny ty fóry s tanečkama, tahání lidí na pódium, i ty konfety, trumpety a píšťalky mi vlastně vůbec neva, a to jsem tam nešel křepčit a mohl bych mít snobský tendence to shodit jako lacinej cirkus Mejdža Lejza.
 
Zkoušels to poslouchat? Pum-pum-pum-pum-mrd-pum-pum-pum-pum až do zuhelnatění;) DJ kejkle nečekám, ale jiný diploprojekty mi přišly hudebně bohatší.
 
Je tam všechno, co tam má bejt. Má to kontinuitu, dropy, moombahton, dubstep, dancehall, reggae, vtipný remixový vsuvky, aktuální tracky i nejlepší věci od Major Lazer samotnejch. Jo a trap, samozřejmě. Co bys tam potřebovala mít víc?
 
Víc změn, víc kreativity, nemuselo by se to hrnout jak vagón koksu? Nebo to je nutný? Potřebuje DJ fáborky, trumpety a živé obrazy? Já nevím, co myslíš ty? Já když někde hraju, tak spíš dělám, že tam moc nejsem...
 
ML maj DJs lejbl až na posledním místě. Diplo DJ set je přece o něčem jiným. Tohle je ML Sound System. Je to cirkus. Já jsem s tím úplně v pohodě a čekal jsem to. Spíš jsem byl zvědavej, jak to bude transponovatelný s tou atmosférou z třeba Mad Decent Block Party, nebo z Coachelly, do tak malýho klubu, jako je LMB. A dali to, s prstem v nose, hehe.
 
Hmmm - stran toho, jak dostali publikum, musím uznat, že jako jo. Ale stejně to na mě bylo moc infantilní, no. Nicméně ok, rozumím. Spíš mě zajímá ještě jedna věc, co tě tak přeukrutně zprudilo na Primal Scream, žes prskal tak divoce?
 
Vůbec! Je to můj klasickej nasírací způsob, jak zprudit lidi, haha. Já miluju XTRMNTR, to byla pro mě jedna ze zásadních desek a všechno ostatní poměřuju s ní. Screamadelica je fajn, ale protože nenosím lenonky, batikovaný sukně a nejedu v acidu, tak je to na mě furt trochu nepochopenej svět, jakkoliv uznávám a beru masivní impakt na celou jednu hudební generaci.
To s tím Bobíškem byl fór, protože jsem s ním dělal rozhovor, když hráli v Roxy, a bylo to legrační. Je to afektovanej buzik, kterej furt kňučel, že ho bolí hlavička a že rozhovor jenom asi minutu a půl a tak. Ale pak byl vlastně milej a je to ikona, o tom žádná. A koncert byl masakr dobrej, Mani je úžasnej šašek a skvělej basák. A nová deska je fakt shit. Nebudu předstírat, že je uposlouchatelná, protože pro mě prostě není. A já si můžu napsat, co chci, ne? :)))
 
To já taky! Tak si píšu, že ve výčtu jejich dobrejch věci jsi trestuhodně(!) opomněl minimálně dvě věci na veselý desce Beautiful Future a taky úžasnou party hymnu Country Girl, dyť je to geniální! Viděls to video? Není to daleko lepší party než celý fake jamaican mejdany s ML?!?
 
Já ale mám prostě rád jenom tyhle tři desky s tím, že XTRMNTR je pro mě zásadní, Evil Heat je v poho, dokonce jsem si ten název půjčil pro svůj radiovej pořad, kterej běžel bezmála 7 let a i s žánrovejma přesahama to v kontextu fungovalo dost dobře, protože "evil heat" je prostě výstižný. Jejich retro vejlety, jižanský vlajky a soft rock s lickem funky, případně psychedelie, mě prostě neberou a nebrat:)
 
Jižany by od tebe člověk nečekal, ale nemyslím, že je na piču všechno z toho, co jsi nejmenoval;) Kam ses na nový desce dostal? Vypnuls to fakt někde v půlce? A pelášil na Jamaicu?;)
 
Ne, samozřejmě jsem to doposlouchal, to bych byl totální ignorant a navíc nesnáším, když někdo píše něco od stolu, aniž by byl obeznámenej s tím, o čem píše. A může to bejt klasická recka, nebo blogoplky:)
 
Tak dobře, já jsem si říkala, že až zas takovej fracek snad nejsi. Ale není ti někdy líto, že se pak lidi rozčertěj jako dneska nad recenzi? A jejich nasranost třeba přehluší dojmy, který by byly dobrý? Nebo je to prostě jejich problém?;)))
 
Nevím, jestli mi to je líto. Jasně, že neskáču metr nad zem, když někdo napíše, že jsem debil a že tomu nerozumím. Muzika je můj kůň číslo jedna víc jak dvě dekády a troufám si neskromně tvrdit, že mám celkem přehled a ne jenom v jednom žánru. Kromě toho, že mě to baví, se tím už i dost dlouho živím, aktivně i pasivně (myšleno hraním i teoretizováním, haha). Takže jistá erudice se dá asi očekávat.
Ale jak píšu, to je věc druhá. Já se tím bavím a mám svůj styl, kterej leckoho může iritovat, to chápu a jdu do toho rizika, protože to je trochu i adrenalin. Jenže mě baví to, že můžu svobodně psát, co mě napadne. Ty nejvíc intuitivní myšlenky jsou přes to všechno prostě nejčistší, protože člověk sleduje tu zásadní linii emocí, kterou provokuje někdy první poslech, nebo naopak desátej, po kterým jsme nucený naše prvotní nadšení z něčeho třeba zásadně přehodnotit. Psal jsem i 'čistý' recenze, kde se musí dodržovat nějaký pravidla, a to mě taky bavilo, ale tohle mě baví mnohem víc. No limits, chápeš? :)
 
Touhu po svobodě chápu, ostatně nějaký takový pnutí stálo za vytvořením celýho protišedi.cz:) OK, tomu rozumím. A že člověk musí při vnímání hudby stejně nejvíc ze všeho postupovat podle citu, je jasný, taky jak jinak vůbec jen roztřídit tu hromadu hudby, co se na člověka valí. Takže oukej, v otázce MJ se s tebou s dovolením neshodnu, ale východiska jsem pobrala já a doufám, že i čtenáři. Btw, kde teďka hrajete se Sunshine, kde jako DJs?
 
Haha, no vidíš, to bylo zajímavý fejkbukový povídání cestou na koncert a cestou zpátky, tak díky. A Major Lazer byli stejně dobrý, díky D Smack U za tyhle možnosti. Je skvělý vidět aktuální věci tady v Čechách, stejně je toho pořád málo, mám pocit.
Suns teď mají malou pauzu, která je ale myslím po těch masakrech posledních pár dní zasloužená. Buc Buc tyjatro bude zítra večer v rámci otvíraček novýho klubu Zephyr cca od půlnoci, v pátek klasický Brno/Mersey a v sobotu velkej mejdan ve třech patrech Chapeau s podtitulem Moshpit Special Vol. 3, což znamená i pět dobrejch metalcoreovejch kapel. Všechno najdete na Facebooku (facebook.com/kaytuzex nebo facebook.com/sunshine.trash) a příští víkend Poldofka v Kladně a Blok 12 ve Zlíně. A tak furt dál, no :)))
OK. PS - 20.6. v Zephyru k vidění DJ set obou autorů a jinak každou druhou sobotu laďte BUZZ na Radiu 1 - www.facebook.com/buzzbuzzbuzzbuzzbuzz

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.