Share |

KATARZIA - písničkářka ze Slovenska se představí v Jazz Docku

foto: pořadatel akce

5. dubna 2014 se v Jazz Docku představí mladá talentovaná písničkářka Katarína Kubošiová, která svoji tvorbu charakterizuje jako “slovenský girl folk rap”. V roce 2013 vydala u Slnko Records své debutové album “Generácia Y”. Podle hudebních kritiků album patří k tomu nejlepšímu, co se za uplynulý rok na slovenské hudební scéně urodilo. Skladba Spýtala som sa byla právě nasazena do Velké sedmy Radia 1, kde už je několik měsíců k slyšení ve vysílání.
 
„Album je překvapivě vyzrálým autorským dílem mladé písničkářky. Vtáhne vás do Generace Y. Je ještě studentkou a už je hotovou zpěvačkou se zajímavou barvou hlasu i s vlastním výrazem. Sama si tvoří hudbu i texty, většinou na pódiu kromě ní nikdo není. Pouze ona s kytarou, téměř pokaždé s jinou pestrobarevnou image. Jinak řečeno, Katarína Kubošiová vystupujíci pod jménem Katarzia je na naší scéně zjevem, který se nedá přeslechnout ani přehlédnout.“Oliver Rehák, SME
 
Mini rozhovor s Katarínou o jejím zpívání:
 
O čem je tvoje album? Jak bys ho popsala?
Je o hledání vnitřní svobody mladé ženy, která přechází z období post-adolescence do dospělosti a smiřuje se s hranicemi vztahů a s nezodpovězenou otázkou “Jak žít?”.
 
Jak ses dostala k hudbě, kdy jsi začala psát písničky?
Spíš bych řekla, že se hudba dostala ke mně. Chodila jsem na Základní uměleckou školu, učila se hrát na příčnou flétnu, na kytaru a na housle… Písničky na album “Generácia Y” jsem začala skládat na jaře 2012, předtím jsem jen hledala způsob jak se vyjádřit.
 
Jeden čas jsi dokonce uvažovala o herecké dráze, hodně času jsi trávila v divadelním prostředí…
Ano, chtěla jsem, ale nemám na to talent. Jednou jsem byla na přijímačkách na DAMU na katedře alternativního a loutkového divadla, ale naštěstí mě nepřijali, sama jsem cítila, že mi to fakt nejde. Být hercem je těžké hlavně v tom, že celý život spíš čekáte, kdo vás kam obsadí. Hudba je svobodnější. Divadelní hry mi ale ukázaly hodně příběhů, umožnily mi prožít různé pohledy na světy jiných lidí. Zároveň mě ovlivnila neustálá přítomnost kreativních lidí a umělců, ze kterých jsem si často brala příklad, ptala se jich na věci, o kterých jsem v té době přemýšlela. Z jejích odpovědí jsem si vybrala to, co mě nasměrovalo tam, kam jsem potřebovala jít.
 
Teď studuješ scenáristiku na bratislavské VŠMU, je to tak? Jaké máš plány do budoucna?
Ano, jsem ve čtvrtém ročníku a za rok končím. Scenáristiku bych ale ráda po škole na chvíli odložila a věnovala se textům a hudbě. To mě nejvíc baví a krmí moji duši. Je to něco jako láska!
 
Ráda nosíš výstřední, zajímavé oblečení, dokonce jsi jednu dobu měla modré vlasy.. Jaký máš vztah k módě?
Modré vlasy byly výsledkem smutného životního období… Jinak mám ráda pěkné věci. Líbí se mi barvy, výtvarné umění, mám pocit, že to s módou souvisí. Výstřední se moje oblečení zdá spíše lidem, kteří nikdy nebyli ve velkých městech, mně ne.
 
 
KATARZIA (SK)
JAZZ DOCK, 5. 4. 2014
Vstupenky: 150 / 200,- Kč
Předprodej v klubu Jazz Dock (otevřeno denně od 17 hodin)
www.joesgarage.cz

 
 
http://www.youtube.com/watch?v=AB_Wj5MZXno
http://www.youtube.com/watch?v=HvjC4NXTMng
http://www.youtube.com/watch?v=9nlJ5KWJJk0


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.