Share |

Kam vyrazit o víkendu? Máme pro vás pár tipů.

foto Adam Fusch

Je z čeho vybírat! O víkendu nás čekají bezva koncerty, spousta masopustních průvodu, zabíjaček, gastro fesftival  ale i  vegan fest v Brně. A módní přehlídky, výstava ledových soch,  atd.  Ale hlavně! - je hezky, sněhu spousty, tak se teple oblečte ( a barevně;) a vyražte na hory, třeba na Vysočinu, podívat se na Zlatou lyži! A jak si  poradit s mrazem se dozvíte tady.
 
Hudba

Peter Hook, basák Joy Division a New Order, přiváží Uknown Pleasures
Peter Hook cítí potřebu poctít dílo a genialitu zesnulého Iana Curtise, zpěváka kultovních Joy Division, se kterými vydali dvě alba. Proto se svoji novou kapelou The Light a za účasti hostující zpěvačky Rowetty nedávno vydali album The Light featuring Rowetta 1102/2011, na kterém znějí skladby Joy Division v jejich provedení. V současné době vyráží Peter Hook a The Light na turné. Jednou ze zastávek jejich turné, bude 12.února i pražský Lucerna Music Bar a tuzemští fanoušci Joy Division, budou mít poprvé příležitost slyšet album Unknown Pleasures live.
12.února
Lucerna Music Bar
Více zde.
 
Muzika z Bogoty

Iván Gutiérrez je kolumbijský muzikant, který se svou českou kapelou právě razí na malé turné po republice. Zahřejte si duši.Madera vznikla v roce 2003 setkaním Ivana Gutiérreze a Tadeáše Mesanyho v pražském baru Duende, kde se rozhodli sestavit společný repertoár. Ten se stal základem CD, které nahráli o dva roky později ve spolupráci s několika skvělými hudebníky. V roce 2006 se přidal David Landštof na bicí. V roce 2009 hrál s Maderou francouz Mathieu Gautron na tahací harmoniku. Když se vrátil do Francie, přišel do kapely Ondřej Kabrna, který hraje totéž na tahací harmoniku, ale i na klávesy. Dnes sehrané a zralé jádro kapely tvoří rytmický živel David Landštof, kontrabasový stěžeň Tadeáš Mesany, virtuózní klávesista Ondřej Kabrna a tvůrčí zdroj Iván Gutiérrez. V současnosti hrají na svých koncertech po celé České republice nejenom skladby z alb Madera a Jardín amurallado, ale i skladby vlastní a jiných interperetů.

10. února 2012 19h
Jazzdock
Janáčkovo nábřeží, Praha 5
více zde.

Monika Načeva a Justin Lavash (UK)

Osobitá zpěvačka Monika Načeva vystoupí ve Vltavské se svým nejnovějším projektem. Společně se skvělým britským kytaristou a písničkářem Justinem Lavashem zahrají výběr písní ze svých sólových repertoárů ve speciálních aranžích. Návštěvníci koncertu se mohou těšit na akustické provedení vybraných písniček z pěti alb Načevy, na jedinečný instrumentální doprovod Lavashe a také na jeho autorské písně, které se skvěle doplňují s poetikou textů Jáchyma Topola. Více zde
11.2.2012
Kulturní centrum Vltavská
Bubenská 1, Praha 7

Parno Graszt

Na rozdíl od jiných romských kapel, Parno Graszt nevznikli z externího popudu západního hudebního průmyslu - jejich krédo lze naopak vyjádřit sloganem Romové sobě, což se promítá i do autentičnosti jejich hudby. Multigenerační rodinná sestava z maďarského venkova hrála prvních patnáct let pro publikum ve svém okolí, jejich první album produkoval virtuózní romský cimbálista Kalman Balogh."Oni nečerpají z kořenů romské hudby. Oni jsou zosobněním těch kořenů," prohlásil o této téměř čtvrt století existující maďarské skupině autor prestižní encyklopedie Rough Guide to World Music, Simon Broughton.
10.2.2012
Palác Akropolis
Kubelikova, Praha 3
Více zde. 

Teresa Trnková: ŠansoNový recitál

Setmělou Letnou zazní písně srozumitelné, rychlé, pomalé, původní, povědomé, tragické, směšné, premiérové, osvěžující, dojemné, v řečech různých, o láskách i neláskách, míjení a trvání, o vzdálenostech a pokusech jak je překonat, protikladech, cestách i necestách, zatáčkách, o nás, vás i o nich. Teresa Trnková bude interpretovat šansony Jacquese Brela, songy Kurta Weilla, písně autorské a jiné, Poesii často vyloženě, a k tomu bude hrát Petr Ožana.
10.2.2012
Pidivadlo
Letohradská 44, Praha 7
Více zde.
 
Treto na únorovém Seedu

Seed nespí. Po předchozím vyprodaném dílu se šéfem vesmíru saháme pro hosta ještě blíže Uralu, do slovenského Trenčína. 10. února doveze do pražského Café V Lese srdcaře a vinylového milovníka, multistylistu TRETA. Marcel už relativně dlouho zásobuje slovenské kluby sety plnými temné elektroniky, disco beatů či acidu. Hosta doplní klasická sestava rezidentů - tedy Not_me, V! a Mike.H.
10. 2. Café v lese
Více zde.
 
Bounce! Bounce! Kaye a Tvzexe

Další Bounce! Bounce! v Chapeau Rouge proběhne 11. února. V Undergroundu bude tentokrát hostit kapelu No Distance Paradise (live), kterou doplní ABAB a Tenten (DJs). Na horním baru Ed Bass a uprostřed klasicky Kay & Tvzex a jejich All Night Riot Set.

11. 2. v Chapeau rouge
více zde.
 

Různé akce

Nad Libercem se vznášejí balony
V Liberci se koná již 2. ročník akce Balónové Ještědění - setkání příznivců horkobzdušného létání. Pokud počasí dovolí, jsou naplánovány hromadné lety horkovzdušných balónů z města a blízkého okolí. V sobotu od 14:00 hodin je navíc pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program s názvem Snow beach party.
Předpoveď na pátek i sobotu vypadá slibně a vzlety horkovzdušných balonů z města a přilehlého okolí se budou moci uskutečnit. Hromadný start balonů, který bude zajímavé sledovat z vyvýšených míst (Ještěd, sídliště Rochlice...atp.) začíná v 9:30 hodin.

Vyzkoušejte si Lukovský zimní víceboj
Hod kládou do dálky, běh do vrchu z hradního příkopu, čtyřkilometrový běh na lyžích a tažení břemene. To jsou disciplíny Lukovského zimního víceboje, které si zájemci můžou vyzkoušet v sobotu 11. února. Registrace soutěžících začne na známé hradní zřícenině Lukov nedaleko Zlína ve 13 hodin, samotné měření sil vypukne o hodinu později. Program není určený jen pro sportovce. Pro děti i rodiče organizátoři pořádají také soutěž o nejlepší sochu ze sněhu. Milovníky historie čeká zimní prohlídka hradu s průvodcem. Pobyt na Lukově zpříjemní i táborový oheň, teplé nápoje, klobásky a lukovské špekáčky, ke koupi budou i materiály o hradu.

Víkend se Zlatou lyží na Vysočině
O víkendu se pojede tradiční běžkařská soutěž Zlatá lyže v Novém Městě na Moravě. Běžce na lyžích čekají při návratu světového poháru po dvou letech do Nového Města na Moravě 11. a 12. února nové tratě. V sobotu se jede 30 km (resp. 15 km ženy) klasicky s hromadným startem. V neděli se pak jedou štafety 4x10 km muži a 4x5 km ženy – klasické úseky v Ochoze, bruslařské na Plačkovci. Lyžařský závod doplní řada doprovodných akcí. V sobotu rekonstrukce prvního běžeckého závodu z Nového Města z roku 1911 a v neděli pak závod dětí, které pojedou před bouřícími tribunami, očekávajícími světové hvězdy.
 
Queens Style Zone 11

Queens Style Zone. Street dance battle, který není třeba nikomu z tanečníků a příznivců pouličního tance představovat, na podzim loňského roku oslavil jubileum a v první polovině února, konkrétně tedy 11. 2. 2012, jej čeká jedenácté vydání. To proběhne tradičně v klubu Marley na ostravském výstavišti Černá louka. Opět je připraven zajímavý program i několik novinek. Vůbec poprvé na Queens Style Zone nebudou soutěžit pouze jednotlivci a dvojice, ale představí se hned trojice tanečníků, kteří se budou snažit uspět v tanečních stylech hip hop, house dance a funk styles (popping, locking). Pro diváky se tedy chystá rozhodně zajímavá a především neokoukaná podívaná.

Více zde.

Masopustní průvod masek v Nové Bystřici
11.2.2012 13:00
Společnost pro zachování starých tradic pořádá tradiční masopustní průvod městem. Rychtář se 4 mládenci požádá pana starostu o povolení průchodu městem před radnicí a po svolení začne masopustní rej na náměstí a průvod masek, který bude procházet Novou Bystřicí. Masopustní průvody se chystají na mnoha dalších místech, obzvlášť na Moravě a na jihu Čech.

Ledoví politici v Galerii Harfa

Václav Klaus, Jiří Paroubek, Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek, Barack Obama, Nicholas Sarkozy, Angela Merkel, Vladimír Putin a Silvio Berlusconi se stali předlohami jedinečné výstavy ledových soch na střeše Galerie Harfa.
Ledové politiky můžete navštívit na střeše Galerie Harfa, kde budou umístěni, dokud počasí dovolí. Kromě klasických řezbářských dlátek pracovali sochaři při tvorbě soch s motorovou pilou, bruskami a frézami. Tesání a nejrůznější instalace z ledu a sněhu jsou u nás zatím jen ojedinělými počiny, které se navíc konají v klimaticky příznivějších oblastech, především na horách.
Politiky do ledu vytesali sochaři, kteří se vytváření ledových soch dlouhodobě věnují. Například Jiří Genzer - několikanásobný účastník ledových festivalů konajících se po celé Evropě, František Bálek - zakladatel asociace sochařů okamžitého umění, která sdružuje sochaře pracující se sněhem, pískem a ledem nebo Michal Jára, Jan Švadlenka či Tomáš Bosambo. České sochaře doplnili také dva polští umělci Blazej Iwaniak a Wiaczeslaw Borecki, který získal světovou pozornost v roce 2009, když na festivalu pískových soch v belgickém pobřežním letovisku Blankenberge z písku vytvořil sochu Michaela Jacksona.
Galerie Harfa
 Českomoravská, Praha 9

Grand Restaurant Festival 2012
Protože dobré jídlo nemá hranice, koná se letos třetí ročník gurmánského festivalu nejen v Praze, ale i v dalších 12 krajích České republiky. Navštívíte tak nejlepší podniky vysoce hodnocené v Maurerově Výběru Grand restaurant 2012. Součástí festivalu je také oblíbený Mňam bus. Na rozdíl od letního festivalu, při němž návštěvníci ochutnávají delikatesy vždy venku na nějakém krásném specifickém místě, nabízí Grand restaurant festival kromě nejlepších pokrmů hlavně zážitek z interiéru, atmosféry a servisu festivalových restaurací. Tato ojedinělá gastronomická událost umožňuje komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, navštívit nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky této země, a to za symbolické ceny.

11.2. Bellevue, Radisson Blu hotel - La Rotonde, Suterén
12.2. Mandarin Oriental hotel, Le Grill restaurace se zahradou @ Kempinski, Hergetova Cihelna
Více zde.

Módní události
 
Arcolor pořádá Módní večírek

Své kolekce předvedou držitelka titulu ArFashion Designer 2011 Alžběta Presová a další dvě účastnice festivalu Arcolor, Tereza Vu a Zuzana Hrubošová. Všechny tyto dámy se přihlásily v minulém roce do soutěže o titul ArFashion Designer a byly vybrány odbornou porotou do užší skupiny, která měla možnost prezentovat svou módní tvorbu na závěrečném večeru festivalu.

11. 2. 2012
Jazz Republic
Praha 1

Více zde.

Pop-up store módní návrhářky Kateřiny Geislerové

Pop-up Store či Pop-up Shop je výraz pro dočasný obchod, který se na určitém místě objeví jakoby „na návštěvě“. Módu Kateřiny Geislerové bude druhý únorový víkend od 10. do 12. 2. hostit pražský butik Mona prêt-à-porter (Týnská 15, Praha 1). V pátek 10. února se sem navíc můžete od 19 do 22 hodin přijít podívat na vernisáž, kde na vás kromě krásných šatů bude čekat rovněž welcome drink, občerstvení ve francouzském stylu a dokonce návrhářka Kateřina Geislerová osobně. O víkendu sem můžete vyrazit od 11 do 20 hodin a využít výjimečné možnosti zakoupení modelů z nové kolekce až s 35% slevou.

Více zde. 
 
Výstava Vize z cyklu Módění

V pátek 10. února 2012 v 19 h Leporelo+ otevře výstavu módní fotografie laureáta třetí ceny mezinárodní fotografické soutěže FRAME 2011 Jana Grombiříka a ukázek oděvní tvorby aktuálních kolekcí kolektivu autorů nadcházející generace.
Tváří fotografického cyklu je světoznámá architektka Eva Jiřičná a topmodelka pocházející z České republiky Jana Knauerová. Vernisáží výstavy pod názvem VIZE bude módní přehlídka v rámci opakujícího se cyklu Módění. Její začátek je naplánován na 20 h.
Více zde.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.