Share |

Kam v Praze na vodu? Do Troje!

Pavel Janda / foto archiv Pavla Jandy

I v Praze se můžete věnovat vodáctví. Kanál v Troji je k dispozici nejen pro sportovní hvězdy, ale pro každého.

KDE SE VZAL KANÁL

Kanál byl původně zbudován kvůli vození dřeva po řece. V 70. letech byl postaven kanál podobný takovému, jaký známe dnes.

Každý rok v srpnu se zde koná světový pohár ve vodním slalomu na divoké vodě (před čtyřmi lety se zde jelo i mistrovství světa, to bude letos na Slovensku) - dříve zde probíhal tzv. Pohár o trojského koně. Během léta se kanál využívá i k tréninku renomovaných závodníků - minulý víkend tu třeba trénovala Štěpánka Hilgertová. 

Na světovém poháru jeli v minulosti Tony a Patrice Estanguet, kteří se sem pravidelně vracejí, dále Michal Martikán a několikrát také Lukáš Pollert.

HANDICAPOVANÍ NA VODĚ

Trojský kanál využívají i handicapovaní sportovci. V Troji jezdí také Marie Bártová a Marek Schneider, kteří jako jediní vozíčkáři dokážou jet bez cizí pomoci na kajaku po celé délce kanálu.

STOJÍCÍ SURFAŘI

Mezi tréninkovými jízdami možná zažijete i jezdce na stand-upu, kteří budou předvádět nebezpečnou jízdu vestoje.

Co je stand-up? Jde o prkno, které vypadá jako surfové, je jen delší, a jezdci používají pádlo - na prkně někteří jezdci i surfují. Tomuto sportu se dosud věnuje jen několik lidí v republice, je vhodný spíš pro zkušenější sportovce než pro začátečníky. Stand-up surfing můžete vidět třeba na tomhle videu.

Je možno objednat si i raft s guidem - když předem zavoláte, je možné se domluvit třeba s partou a předem se domluvit na velké akci.

KOLEM VODY

V areálu je i restaurace s kulatou trampolínou pro děti, kde seženete hotová jídla (cca kolem 80 korun) a minutky, konají se zde i svatby, je zde k dispozici také lezecká stěna a tělocvična.

Poblíž je také kavárna - najdete u ní dřevěného trojského koně. V létě se tu pořádají koncerty.

V Troji můžete strávit celý den od rána do večera a relaxovat u vody. Po nově zbudované asfaltce jezdí bruslaři, maminky s kočárky a longboardisti. Podél vody můžete na bruslích nebo kole dojet až na Palmovku a podél Rokytky až třeba do Hlubočep - na kolo super trasa. Kousek vedle jsou i stáje s koňmi a jezdí se zde závody.

V budoucnu tu bude mnohem větší automobilový provoz - máme poslední šanci si to užít bez spousty aut.

Odkaz na půjčovnu lodí: tu!

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.