Kalendář Velikáni ticha představuje dvanáct neslyšících osobností

Charitativní kalendář organizace Tichý svět pro rok 2018 představuje dvanáct slavných osobností, které spojuje jejich vlastní životní zkušenost se světem neslyšících. Patří mezi ně Ludwig van Beethoven, Francisco Goya, Bedřich Smetana, Marlee Matlinová a další.

Společnost přizvala ke spolupráci uměleckého maskéra Marka Maxe Capouška, pod jehož šikovnýma rukama se k nepoznání proměnilo dvanáct jejích neslyšících zaměstnanců – osobností Tichého světa. Někteří se přitom přenesli i o několik století zpět.

Například Roman Havlíček, barman v Tiché kavárně, pro kalendář zpodobnil otce kosmonautiky Konstantina Eduardoviče Ciolkovského (1857-1935). Práce na kalendáři ho těšila, protože představuje svět neslyšících. „Ten je malý, a proto jsem rád, že jsem ho pomohl ukázat. Focení jsem si užil, obzvlášť dlouhé vousy…,“ s úsměvem hodnotí nevšední zážitek Roman.

Fotografem kalendáře je Ondřej Kači, grafik Tichého světa, pro něhož je fotografování koníčkem a má za sebou několik samostatných výstav. V prestižní soutěži Nikon kalendář 2017 se v obrovské konkurenci dostal mezi 50 nejlepších v České republice. Úspěch slavila i jeho putovní výstava Svět ticha, představující život neslyšících.

Maskér Marek Max Capoušek působí v pražském Stavovském divadle, v minulosti externě spolupracoval s Městským divadlem Brno. Jako maskér se podílel na filmech Piko (2010), Götz von Berlichingen (2014), Adventurers (2017), Hastrman (2018) a několika studentských filmech, televizních reklamách a personálních projektech.

O společnosti Tichý svět
Obecně prospěšná společnost Tichý svět již jedenáct let pomáhá neslyšícím v České republice. Poskytuje jim všestrannou podporu v podobě sociálních služeb, které jim umožňují začlenit se do společnosti. Kromě služby Tichá linka nabízí také sociální a právní poradenství a podporu při hledání zaměstnání, včetně programu pro žáky a absolventy škol. Působí v deseti krajích ČR. Loni společnost zajistila práci 169 neslyšícím klientům. Provozuje internetový zpravodajský server ve znakovém jazyce Tichezpravy.cz. Pořádá semináře a přednášky o světě neslyšících a kurzy znakového jazyka. Tichý svět také založil Tichou kavárnu, první pražskou kavárnu s neslyšící obsluhou, ke které neodmyslitelně patří také Tichá cukrárna.

Comments

comments

Vyhledat