Share |

KAFKOVA SOCHA PROMLUVÍ

foto: pořadatel akce

Společnost Franze Kafky pořádá pravidelný malý podzimní kulturní festival, který letos nese název Kafka Forever. „Je určený jak českým, tak i zahraničním milovníkům Franze Kafky“, říká ředitelka pořádající instituce, Markéta Mališová. „Na rozdíl od klasického celoročního literárního programu SFK – přednášek, večerů a čtení – jsme připravili žánrově pestrý sled pořadů, které se odehrají  u pomníku Franze Kafky v Dušní ulici.
 
Kafka Forever se bude konat v pátek 21. října 2016 od 17.00 do 21.00.  Během celého dne si návštěvnící budou moci koupit všechny knihy v Knihkupectví Franze Kafky (Široká 14, Praha 1) s 15% slevou.
 
Poprvé se Kafkova socha stane aktérem světelného představení – videomappingu, a také „promluví“.
 17.00 – 19.00  návštěvníci uvidí:
-  divadelní skeč herců Jana Slováka z divadla Sklep a Ondřeje Škrabala na motivy povídky Popis jednoho zápasu, která inspirovala Jaroslava Rónu k vytvoření pomníku
- uslyší živě Pražskou jidiš kapelu,
-diváci se mohou vydat na krátkou procházku po okolí pomníku do míst, spjatých s Kafkou, Trasa nemine např. restauraci Katr
 - studenti  Vysoké školy ekonomické v Praze si připravili kvizový pořad VŠE pro Kafku
 - Pro milovníky geocachingu je připraveno „kafkovské překvapení“.
19.00 – 21.00 
Socha Franze Kafky poprvé ožije a promluví a bude komunikovat s diváky formou videomapingu
 Během  večera se budou moci návštěvníci vyfotografovat v tzv. Kafka Fotopointu.
 
Pomník Franze Kafky postavila Společnost Franze Kafky v roce 2003. Je dílem sochaře Jaroslava Róny, architektem úpravy okolí byl známý architekt a Rónův vrstevník David Vávra.
 
Společnost Franze Kafky je nevládní nezisková organizace, která byla založena v roce 1990. Jejím hlavním cílem je  obnovit obecné povědomí o významu kulturní plurality středoevropského regionu, kde spolu po staletí žili Češi, Němci a Židé. Jméno Franze Kafky je pro ni symbolem zmíněných tradic, věnuje jeho dílu soustavnou pozornost a usiluje o to, aby se stalo přirozenou součástí českého kulturního kontextu. SFK mj. postavila pomník F. K., vydala poprvé souborně Kafkovo dílo v českém jazyce a vybudovala Centrum Franze Kafky, kulturní středisko se společenským sálem a knihovnami v srdci pražského Josefova v Široké ulici.
 
Partnerem SFK pro tento projekt je hl. město Praha.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.