Share |

K čemu je umělecké vzdělávání? Tajemná kniha odpoví

11. dubna začíná v DOXu výstava projektu NAD ČAROU

Multižánrová výstava je aktuálním počinem iniciativy, která stojí za  projektem POD ČAROU: ten posledních šest let poskytoval prostor umělcům, kteří nebyli přijati na vysokou uměleckou školu. Od 11. dubna do konce června se v pražské galerii DOX představí umělci, kteří byli jednou nebo víckrát prezentováni pod hlavičkou původního projektu. Mezitím byli na umělecké školy přijati a buď  ještě studují, nebo jsou čerstvými absolventy.
 
Projekt zkoumá jejich uměleckou transformaci v nových podmínkách - na základě výběru kurátora. Transformací prošla i samotná výstava: oproti původní sérii, která byla organizována volně a jednotlivé výstavy se staly otevřenou platformou bez jakéhokoliv institucializovaného rámce,  je výstava NAD ČAROU pojatá podle oficiálních postupů, ke kterým jsou umělci během studia vedeni.
 
UMĚLEC, VILA A BAZÉN
Výstavu doplňuje knižní publikace, která měla původně sloužit jenom jako katalog. Během příprav ale získala nový tvar i rozměr a teď nabízí unikátní vhled do oblasti uměleckého vzdělávání a jeho současné situace. Autorky Zdenka Švadlenková, Barbora Pivoňková a Alena Bartková oslovily desítky českých osobností z různých kulturních oblastí, kteří ze svých úhlů pohledu hodnotí kvalitu a efektivitu výtvarného vzdělávání. Mezi jinými je to například filosof Milan Hauser, designér Aleš Najbrt, módní guru Olo Křížová, malíř Michael Rittstein,  Kateřina Šedá, Krištof a Markéta Kinterovi, kurátor Otto M. Urban nebo Vladimír Strejček. Publikace je jedinečně pojatá i co se týče grafického řešení - toho se ujal Marek Šilpoch a Markéta Steinert z ateliéru prof. Vaňka na VŠUP. 
 
Kniha vyjde u nakladatelství Page Five a jediné, co k jejímu hmotnění chybí, jsou finance: Její vydání teď můžete podpořit na doméně hithit.cz, kde probíhá sbírka na její realizaci. 
 
 
Vernisáž proběhne v pražské Galerii DOX 10. 4. 2014 a výstava potrvá do 30. 6. 2014. Součástí vernisáže bude i uvedení zmíněné publikace NAD ČAROU - Umělec, vila a bazén.

 
Projekt představují jeho autorky ve videu zde, oficiální stránky najdete tady.
Vydání knihy můžete podpořit tu.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.