Share |

Jízda králů mezi kapkami deště

foto aashadox

Květnový podvečer, zima jak v zimě a začíná pršet. Zimní kabát lepší než košile, natožpak nějaké hedvábné hadérky… Světla reflektorů olizují klenuté stropy, přeskakují z ruchadla na mlátičku obilí, aby jen lehce osvítily dřevařské saně…první tóny skvělých Cocorosie se naplno rozeznívají barokním ambitem. Pomalým krokem vstupuje královna Jízdy a míjí všechno to historické ´harampádí´…
 
Kruh se po téměř dvou letech uzavírá, začíná módní přehlídka a vernisáž výstavy Jízda králů aneb život není jenom fashion. Vše proběhlo 16.5.2014 v barokní Loretě, městském muzeu s unikátní expozicí historických zemědělských strojů v Chlumci nad Cidlinou. 
Celý projekt, na jehož začátku byl televizní dokument o tradiční Jízdě králů, byl realizován značkou ashaadox design.
 
 
Dokument se stal impulzem pro vznik koláží a následně textilní a oděvní kolekce.  Lidový kroj byl tak logicky výchozím podkladem celého projektu, který se začal rodit v únoru roku 2012. 
(Poznámka: Jízda králů je lidový obyčej doposud neznámého původu, spojený povětšinou s tradičním křesťanským svátkem. U nás se udržuje už jen na Slovácku a na Hané, ačkoliv dříve byla v českých zemích velmi hojná. Od roku 2011 je zapsána organizací UNESCO na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva.[1]Garantem zpracování údajů o jízdě králů je Národní ústav lidové kultury ve Strážnici. Zdroj cs.wikipedia.org)
Idea ´znovu uchopení´ lidového oděvu byla stvořena nezvratným faktem, že jednotlivé součásti tradičních krojů jsou nadčasové a jsou zjevné v oděvu současném obdobně jako historický kostým nebo jiný historický oděv. 
 
Část první, koláže.
Tradiční lidový oděv obecně (ať moravský nebo slovácký) je zásadní inspirací pro vznik rešerší – koláží, které byly zpracovány digitálně. Ty by nevznikly bez dokumentární fotografie Zuzy Tajek Piešové, restaurátorky a neúnavné propagátorky odkazu předků. Pod jejíma rukama lidový oděv znovuožívá ve své původní kráse. 
 
http://www.ashaadox.cz/fotogalerie-jizda-kralu-kolaze-a-fashiondesigh.php
 
Část druhá, oděv. 
Ashaadox říká: „Tvůrčí proces, během kterého se rodily koláže spolu s výsledkem samotným, mě inspiroval dále. Postupně začaly vznikat oděvní ilustrace, z nich oděvní kresby a technické nákresy…Na recyklovaném balicím papíru se zrodila oděvní kolekce čítající více než 50 oděvů. Následným (nelehkým) výběrem prošla jen hrstka, ´zbytek´ čeká dál na svou realizaci… Volba přírodního materiálu byla zcela jasná od samého počátku. Hedvábí, bavlna, vlna - tři nosné pilíře kolekce. Součástí oděvu je samo sebou i klobouk. Autorské klobouky ashaadox design jsou vyrobeny z poctivé králičiny. Každý oděv je originálem a ve své podobě se nebude opakovat.“
 
http://www.ashaadox.cz/odev/jizda-kralu.php
http://www.ashaadox.cz/klobouky/klobouky-jizda-kralu.php
 
Část třetí,  textil. 
„Zcela zásadní ´problém´ nastal v okamžiku, kdy jsem si uvědomila, že v mé hlavě se rodily linie oděvu v konkrétních barevných variacích…a tak jsem se vrátila o krok zpět a koláže mi opět začaly ´tančit´v mysli.“ Digitální úpravou vzniklo několik desítek návrhů textilního desénu, do kterých je vtisknut kolorit lidového oděvu včetně barevnosti. Zajímavou strukturu, zrnitost… vytváří právě recyklovaný papír, který pro kresbu ashaadox používá. Kresba (návrh oděvu) na tomto papíře byla nascannována a zapojena do návrhu desénu. Následným (opět nelehkým) výběrem zůstalo 10 desénů, z nichž některé byly vytisknuty technikou digitálního tisku na čínské hedvábí (satén) a některé na bavlněný úplet (s podílem elastanu). Celkem bylo potištěno bezmála 60 m materiálu. Zbývající textil, který nebyl v kolekci zrealizován, je k dispozici i pro zakázkovou tvorbu.
 
Ashaadox o svém projektu dále říká:
„Během téměř dvouletého snažení jsem ´potkala´ velmi zajímavé osobnosti, jejichž stopy v projektu naleznete. Všichni pro mne byli obrovskou inspirací ať lidskou nebo profesní a bez jediného z nich by má Jízda králů nevypadala tak, jak ji dnes představuji. Všem Vám, kdo se s mým oděvem, kolážemi, textilem… setkáte, přeji, aby se Vás dotkla radost ze života, která mne provázela po celou dobu mého snažení. Každá část projektu Jízda králů byla totiž velkým radostným dobrodružstvím …“
A přidává poděkování: „ Velmi děkuji Zuze Tajek Piešové, za laskavý souhlas s použitím fotografií pro vznik koláží. Ditě Petrusové Filipové, za její podporu v mé oděvní tvorbě. Veronice Výprachtické, která se do oděvu dokázala vcítit a tím nádherně zprostředkovala mou kolekci divákovi na fotografiích.  Je v této kolekci mou ´královnou´.  Janě Pechlátové, že se dokázala dívat ´mýma očima´ a zachytila Jízdu králů na fotografiích v pocitech, které jsou totožné s mými.“
Výstava Jízda králů aneb život není jenom fashion potrvá v Loretě v Chlumci nad Cidlinou do 30.6.2014. Od úterý do neděle od 9. do 12. a od 13 do 16. hodin jsou k vidění nejen koláže, návrhy tisků i tisky samotné, ale i fotografie kolekce a ´artefakty´, které ashaadox při focení použila v aranžích. Součástí výstavy je i video presentace fotografií z Jízdy králů ve Vlčnově za doprovodu reprodukce zbrusu nového cd folklórního souboru Pomněnky z Čejče na Moravě. Křest lidových písní za doprovodu cimbálovky  proběhl dva dny po uvedení kolekce Jízdy králů. Povídání o Pomněnkách i video je ke shlédnutí na blog.ashaadox.cz.
 
 
 
O Ashaadox 
 
Ashaadox není fashion značkou v pravém slova smylu.
Ashaadox je symbolem životního stylu, je především ´značkou´ osobní.
Kdo a co se za ní skrývá? Proč vznikla a kam směřuje? 
Hlavním mottem ashaadox je ´život není jenom fashion´. Inspiraci čerpá ze svých životních zkušeností, které jsou bohaté a odráží se ve všem, co se rozhodla ashaadox sdílet s ostatními. Za značkou stojí Soňa Kaloušková, vystudovaný ekonom s mnohaletou praxí marketéra, za sebou má rovněž 3 roky studií na FF UK obor Dějiny umění, lehce se dotkla pomaturitního studia na škole Vyššího odborného studia oděvního návrhářství, zabývá se tradičními textilními lidovými technikami (tkaní na různých typech rámu, karetkách a podobně, tradiční barvení textilu). Byla přijata ke studiu Textilní a oděvní návrhářství na katedře designu na TU Liberec. Rozhodla se však ve studiu nepokračovat a nadále cíleně vyhledává osobnosti s praxí, kterými se inspiruje a nechává ve své tvorbě vést. Na www.ashaadox.cz napsala: „nastal čas, kdy jsem připravená svůj život sdílet“, vrací se k veřejné tvorbě. Tvorba byla totiž mnoho  let v rovině osobní, komorní ...
Je také blogerkou,  blog.ashaadox.cz je místem, kde se dělí o svou inspiraci…
Ashaadox mimo jiné ráda tvoří oděv pod ´značkou´ashaadox design. Oděv realizuje především z přírodních materiálů, na které v současné době tiskne své autorské desény vznikající kresbou, malbou v kombinaci s digitální úpravou technikou sítotisku a digitálního tisku. Ctí zásadu od návrhu po realizaci, každý ´kousek´ prochází jejíma rukama od začátku až do konce… Jak sama říká: ´jsou to mé děti, je to mé já, které na cestu do života potřebuji vypravit sama´ V současné době pracuje ashaadox na dalších nejen oděvních a textilních projektech, ve kterých je opět v hlavní roli návrat k tradicím, řemeslu. 
 
 
Textilní a oděvní kolekce Jízda králů je v prodeji od 16.5. A kde ji naleznete?
Osobně se můžete s ashaadox setkat 21.6.v Praze na Dyzajn marketu. K prodeji budou některé kousky z kolekce, ale můžete zde najít i své ´sny šité přímo na míru´. Ashaadox totiž tvoří nejen volně, ale i na zakázku a to zejména z vlastních materiálů s autorským potiskem. „Každý člověk, každé setkání je pro mne inspirací. Baví mne nechat se takovým setkáním vést i v tvorbě oděvu…“ 21.6. od 10-20 hodin  přímo na Piazzetě Národního divadla Vám ´vezme míru´, v kresbě ´zhmotní´  Váš sen a oděv zrealizuje a zašle na Vaší adresu.  
Ashaadox nehledejte v žádném kamenném obchodě. Na www.ashaadox.cz a nebo FB stránce https://www.facebook.com/ashaadoxdesign?ref=hl. lze oděv nebo zakázkové zpracování hedvábí a bavlny s autorským potiskem objednat, probrat detaily Vašich představ, domluvit osobní setkání.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.