Share |

Již ve středu 28. září oslaví pražská PechaKucha své 50. konání

49 večerů, 663 mluvčích, 16 800 diváků. Bude tomu tak i do budoucna?
foto: pořadatel akce

Pro jubilejní 50. večer oslovil organizační tým pražské PechaKucha 15 autorů a autorských týmů, kteří v minulosti na pražské PechaKucha vystoupili, aby připravili a vedli ve svém vlastním ateliéru celodenní dílnu pro děti ve věku 10 až 14 let. Výsledkem jsou čtyři filmy, dvě sochy, kolekce šperků, dvě fotoreportáže, dva příběhy na porcelánu, jeden vor na Vltavě, desetimetrová malba, tři kolekce fotografií třemi různými technikami, dva fashion modely, dvě komiksové série, 3D mapa a fotozáznam vzduchovkové střelby na explodující cíl.  
 
To vše bude představeno na padesátém večeru PechaKucha Night Prague autory a lektory dílen (kreslíři David Böhm a Jiří Franta, fotograf Václav Jirásek, autor komiksů Kakalík, grafický designér Alan Záruba, specialisté na speciální efekty ze studia Oficina, ilustrátorka maestrokatastrof, umělec veřejného prostoru EPOS257, architekti H3T, designérka Eva Eisler, fotoreportér Milan Jaroš, sochař Michal Cimala, divadelníci ze Studia hrdinů Michal Pěchouček a Jan Horák, fashion designérka Radana Sikorová, malíř Patrik Hábl a animátorka Linda Arbanová).
 
Kdo v roce 2007 pochyboval, že se může podobný projekt v Praze konat dlouhodobě, už pochybovat nemůže: 9 let, 49 večerů, 663 mluvčích, 16 800 diváků, ve speciálním formátu 20 obrázků x 20 vteřin, umělci a tvůrci z nejrůznějších oborů - od architektury, přes design k volnému umění, hudbě filmu, divadlu až po teorii a vědu:
 
Co říkají o PechaKucha členové dramaturgické rady Petr Babák, Adam Gebrian, Jana Kostelecká, Tomáš Luňák, Cyril Říha, Jan H. Vitvar a Alan Záruba? >>> /VIDEO/
 
O vzniku PechaKucha Nights
PechaKucha Nights vznikly v Tokiu, kde je začali pořádat Astrid Kleinová a Mark Dytham ze studia Klein Dytham Architects. Jedná se o večery, na kterých vystupují autoři z různých tvůrčích oborů ve speciálním formátu 20 obrázků x 20 vteřin. Každý z mluvčích si musí pečlivě rozmyslet, co přesně chce říci a ukázat, aby pak sled obrázků zvládl v daném čase okomentovat. Díky tomuto striktně danému pravidlu je každý večer neobyčejně informativně hutný a zároveň zábavný a pestrý.
 
PechaKucha zaznamenala v Tokiu obrovský úspěch a téměř záhy se začala šířit do celého světa. Velkou zajímavostí je, že licence na pořádání PK udělují zakladatelé vždy každému městu zvlášť. PechaKucha se tedy šíří po městech, nikoli po státech. Každé město má své vlastní organizátory. Dnes se PKN konají ve více než 800 městech světa.
 
Do Prahy formát přivezla Jana Kostelecká v roce 2007. První večer proběhl 20. února v pražském kině Aero, které se osvědčilo jako ideální místo k pořádání podobné akce. Od prvního večera se PK i v Čechách setkala s obrovským zájmem ze strany publika.
 
Pražská PechaKucha byla přímou inspirací pro další města, která se k pořádání přidala: Brno, Ostrava, Plzeň, Znojmo, Železný Brod, Ústí nad Labem, České Budějovice, Jihlava, Žďár nad Sázavou a další.
 
Obsáhlý videoarchiv všech vystoupení k dispozici online a zdarma
Všechna pražská vystoupení jsou nahrávána a k dispozici pro online zhlédnutí na stránkách www.pechakucha.cz. Jako vedlejší efekt PK tedy vzniká ojedinělý archiv vystoupení předních českých umělců a tvůrců jak již zavedených, tak i těch, jejichž práci je dobré sledovat do budoucna.
 
Datum konání 50. PechaKucha Night Prague: 28. 9. 2016 od 18.00 hodin
Místo konání: Kino Aero
Spolupořadatel dílen: Aeroškola
 
Předprodej vstupenek začíná 1. 9. 2016 online na adrese www.kinoaero.cz a fyzicky na pokladnách kin Aero, Světozor a BIO OKO.
 
Hlavní partner projektu:
Somfy
Podpora:
Hlavní město Praha
Mediální partneři:
ERA 21, Radio 1, Radio Wave

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.