Share |

Již popáté se hledají klavírní talenty v soutěži o nejlepšího pianistu roku.

foto: pořadatel akce

Cílem soutěže Pianista roku je vrátit živou hudbu zpět do kaváren mezi lidi. Talentovaní klavíristé se mohou hlásit do 10. ledna 2017. /WEB/
 
Již pátým rokem se sejdou pianisté bez ohledu na věk či pohlaví a pokusí se „zbořit sál“, tedy co nejvíc nadchnout porotu a živé publikum. Čtyři kola proběhnou ve velkém sále Opera hotelu Boscolo Prague, finále potom stejně jako v minulém ročníku v Sukově síni pražského Rudolfina.
 
Do soutěže se může přihlásit kdokoliv, ať už  hraje profesionálně, či jen pro radost. Soutěžit se bude v rozmanitých hudebních žánrech od vážné hudby přes pop, lidovky až po jazz; také se bude improvizovat.
 
Neveřejná výběrová část proběhne 13. ledna 2017, kdy odborná porota vybere patnáct soutěžících, kteří následně změří svůj talent v pěti veřejných kolech. Každý soutěžní večer bude mít specifické hudební téma. Hlasovat pro vítěze kromě poroty budou i diváci v sále. V každém kole vypadne několik soutěžících. Letos soutěž zavádí novinku a místo internetového hlasování budou moci diváci a přiznívci vždy jednoho z vyřazených vrátit zpět do soutěže na základě SMS hlasování.
 
Oblíbená soutěž Pianista roku má kořeny v Maďarsku. První ročník soutěže proběhl roku 2012 ve vyhlášené kavárně New York Café v hotelu Boscolo Budapest. Karel Ziegler, Food & Beverage Director hotelu Boscolo Prague, tuto myšlenku přenesl i do pražské pobočky New York Café a pro její uskutečnění se spojil s největším evropským výrobcem klavírů a pianin, společností PETROF. První ročník soutěže Pianista roku se konal v únoru až březnu 2013.
 
Porota soutěže zasedne ve stejném obsazení jako v předchozích letech: Petr Malásek – uznávaný klavírista, skladatel, aranžér, producent, Jitka Fowler Fraňková – vyhledávaná koncertní klavíristka a pedagožka, a Rostislav Čapek – světoznámý výrobce strunných nástrojů a pořadatel koncertů akustické hudby.
 
Díky společnosti PETROF si soutěžící opět zahrají na klavír PETROF P 210 Pasat. Jedná se o nejoblíbenější model z mistrovské řady s jasným a zpěvným tónem, který svými zvukovými parametry zastíní i mnohé klavíry větších rozměrů. Ve finále se soutěžící mohou těšit na mistrovský klavír ANT. PETROF AP 225, nesoucí jméno po zakladateli firmy a stejné označení, jako první nástroje, které z této mistrovské dílny vyšly.
 
K soutěžním večerům patří i atmosféra kulturního salonu, kde mají diváci přímý kontakt se soutěžícími, porotou i mezi sebou. New York Café přispívá k atmosféře nejen luxusními prostory, ale hlavně i gurmánským zážitkem. Součástí vstupného na veřejná soutěžní kola v ceně 650 Kč je exkluzivní večeře v bufetovém stylu, která představí to nejlepší z kuchyně New York Café. Během každého večera proběhne i divácká soutěž s atraktivními cenami od našich partnerů, např. společnosti Merlot d’Or, dovozce exkluzivních francouzských vín či hotelu Boscolo Prague.
 
Během soutěžních večerů se představí i zajímavé osobnosti českého kulturního života, již teď můžeme prozradit, že na finálovém večeru zahraje přední český klavírista Karel Košárek.  V průběhu soutěže se diváci setkají i s legendárním Jiřím Suchým, zpěvačkou, herečkou Dášou Zázvůrkovou a swingařem Janem Smigmátorem.
 
K nejvýznamnějším cenám, o které se hraje, patří 30 000 Kč od společnosti PETROF, umělecké dílo od skláře Petra Kuchty, zajištění koncertních vystoupení, masáž a vstup do Boscolo Wellness & Spa Praha, poukaz na dvě na míru šité košile ze salonu Otto Blanc Gentleman, víkend pro dva v Boscolo Residence Budapest, dárkový koš od společnosti Merlot d‘Or a mnoho dalších. Vybraný finalista také dostane možnost vystoupit na 22. mezinárodním festivalu jazzového piana 2017.
 
Soutěž by se nemohla uskutečnit bez podpory partnerů. Těmi jsou již tradičně hotel Boscolo Prague, společnost Merlot d’Or. Novým podporovatelem soutěže se staly Dopravní podniky hl.m. Prahy, Nadace ČEZ, Raiffeisenbank. Mediálními partnery jsou Radio Classic, Deníky Bohemia a Hudební rozhledy.

Soutěž Pianista roku podporuje Konto Bariéry a 50 Kč z každé vstupenky bude věnováno Kontu Bariéry na nákup hudebního nástroje pro handikapované hudebníky.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.