Share |

Jesus Loves Bass aneb Freestylers v Lucerně

foto: Džyntáre & Kubii

Ve čtvrtek se mi už od rána podlamovaly kolena v ne právě rovném rytmu. Večer totiž Prahu čekala breakbeatová událost sezóny - koncert britské žánrové klasiky, The Freestylers, kteří houpají s Velkou Británií (a potažmo celým světem) už dobrých 18 let. A byl to hlavně přívlastek “live band”, který sliboval výjimečnou show.

Astona Harveye a Matta Cantora si český posluchač už párkrát mohl užít, ale spíš jako DJs. Nemám větší radost, než když elektronická kapela, odkojená gramofony a samplery, dá dohromady živou skupinu a do svých největších hitů naleje čerstvou, zpěněnou krev.

Jako předskokani do basového bazénu byli moudře zvolení The Tchendos, matadoři breakbeatu českého. Dobře věděli, před kým hrajou, a tak bylo jejich vystoupení svěže nakopnuté a beaty pečlivě polámané. I když hustota obsazení sálu ještě skomírala, hustotu jejich výkonu tento úkaz nenaředil. Dokázali citlivě spojit big-beat jak ho známe v české kotlině, s britským big-beatem, tedy lámanou elektronickou samplovačkou, která charakterizovala devadesátkovou klubovou scénu. Za jejich finiš by se ani Fatboy Slim nemusel stydět.

Nic si však nezadalo s mohutností, kterou na Lucernu došlápli Freestylers. Spustili bez zbytečných průtahů. Na synťáky, CDJs a sampler hrajícího Astona Harveye (s tričkem Jesus Loves Jungle) doprovázely dva kytaristi (basa a elektrika, co zněla jako basa) a bubeník s elektronickým setem bicích. Na forbíně se střídali 3 MCs: osvědčený Navigator, usměvavý gentleman MC SirReal a překrásná diva Valerie Maxfield. Jak je dobrým zvykem, na konci vystoupení se na pódiu sešli všichni.

Kromě pár nových songů se drželi Freestylers osvědčených pecek, které, hrané v živém setu, udělaly Vánoce všem nám pravověrným fanouškům. Paradoxní bylo, že ačkoliv se jejich šňůra jmenuje Raw as F**k Tour, z tohoto alba nehráli skoro nic. To ovšem nezkazilo zážitek ani takovému hnidopichovi, jako jsem já. Naštěstí nechyběla dojemná vzpomínka na jejich dvorního MC Tenor Fly, který opustil náš live svět před rokem.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.